Chili con carne

varicdaniel - fotkavaricdaniel, 3. februára 2012

je názov jedla pochádzajúci zo španielskeho chile con carne, čo v preklade znamená chili papričky s mäsom. Základom sú teda papričky a hovädzie mäso. Zobraziť celý popisje názov jedla pochádzajúci zo španielskeho chile con carne, čo v preklade znamená chili papričky s mäsom. Základom sú teda papričky a hovädzie mäso. Používajú sa i iné druhy mäsa, no pôvodný recept na texaské chili zahŕňa hovädzie bez pridania fazule alebo rajčín. V mojom rajčiny sú a fazuľu nechám na vás.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

700-800 g (predné)
15 g
1 ks
3-5 ks
2 ks konzer.alebo čerstvo olupané,nakrajané
5 g
5 g
5 g
5 g
15 g
3 ks
50 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravte mäso a chili pastu. Polovicu mäsa nakrájajte na menšie kocky a polovicu pomeľte na mäsovom mlynčeku. Má to svoj význam, mleté mäso sa stane súčasťou omáčky a kúsky budú vytvárať štruktúru jedla (máte do čoho hryznúť). Z cibule, papričiek, korenín, medu, sójovej omáčky a sardel a 2 lyžíc rajčín umixujte pastu. Čo sa týka papričiek, zbavte ich všetky okrem jednej semien a žiliek (neplatí, ak ste z thajska).

  2. 2

    V širokom hrnci alebo hlbšej panvici poriadne rozpáľte sadlo a keď je horúce rovnomerne rozložte pokrájané mäso. Nemiešajte. Nechajte ho z jednej strany pripiecť, trvá to asi 3 minúty. Vyberte ho a odložte bokom. Po minúte rozložte mleté mäso a takisto ho nechajte mierne zatiahnuť. Zhrňte do polovice panvice a na druhej opečte pastu, stačia dve minúty.

  3. 3

    Zmiešajte dohromady a pridajte i kúsky mäsa. Teraz už iba pridaje rajčiny a nechajte prikryté dusiť na miernom plameni cca 1,5-2 hodiny (aby boli kúsky poži(u)vateľné). Pred dokončením ochutnajte a dolaďte.Podávajte s kyslou smotanou, cheddarom, papričkami a vňatou koriandra či petržlenu. Želám dobrú a pikantnú chuť.

Diskusia k receptu

jerica
@varicdaniel ,výborný recept na úvod:
Vitaj, varecha keď sa s ňou skamarátiš bude to ako droga,tak skoro ju neopustíš :-)
tothka
@varicdaniel pozrela som si stránku v tvojom profile a musím konštatovať, že tvoje recepty a príspevky sú fakt super, ak sa pridáš k pravidelným prispievateľom na Varechu, čo predpokladám, tak hurá, je tu náš ďalší výborný amatérsky kuchár, takže ťa veľmi srdečne vítam na Vareche a nech ti to aj naďalej dobre varí. A to tvoje chilli by som chcela vyskúšať, vyzerá super.
afataga
super receptik, len ma prekvapila sardela, nevedela som ze tam ma byt, nabuduce pridam, robim podobne aj s fazulou
varicdaniel
Ďakujem za chválu. Atafaga - sardela príjemne zvýrazní chuť, treba vyskúšať. Chili je vynikajúce jedlo najmä v týchto zimných mesiacoch. S krajcom dobrého chleba je na nezaplatenie.
tatranka
Mám pocit,že do našich radov pribudol gurmán.Vítaj na vareche.Veľmi pekne,ohnivo a farebne si začal.Teším sa na tvoje recepty.
cistinka
Nie len že super jedlo....ale tá fotka normálne láka uvariť to :-)
helca103
ja som Chili con carne robila vždy aj s fazulou ale toto určite vyskúšam, vypadá to prudko jedlé , samozrejme @Varicdaniel vitaj medzi nami :-)
varicdaniel
Ešte raz ďakujem za všetky milé komentáre, snáď sa mi i v budúcnosti podarí vás zaujať.
safran
táto verzia ma inšpirovala, chlapi sa potešia
amelie
@dellawar , ančovičky sa v Stredozemí bežne používajú ako dochucovadlo, recept je celý veľmi dobrý a súhlasím s @varicdaniel , že zvýrazní chuť mäsa:-)))
amelie
...a to som si dnes nedala ani aperitív: v Stredomorí, samozrejme..:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia