Chili con carne

Autor receptu: varicdaniel

je názov jedla pochádzajúci zo španielskeho chile con carne, čo v preklade znamená chili papričky s mäsom. Základom sú teda papričky a hovädzie mäso. Používajú sa i iné druhy mäsa, no pôvodný recept na texaské chili zahŕňa hovädzie bez pridania fazule alebo rajčín. V mojom rajčiny sú a fazuľu nechám na vás.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravte mäso a chili pastu. Polovicu mäsa nakrájajte na menšie kocky a polovicu pomeľte na mäsovom mlynčeku. Má to svoj význam, mleté mäso sa stane súčasťou omáčky a kúsky budú vytvárať štruktúru jedla (máte do čoho hryznúť). Z cibule, papričiek, korenín, medu, sójovej omáčky a sardel a 2 lyžíc rajčín umixujte pastu. Čo sa týka papričiek, zbavte ich všetky okrem jednej semien a žiliek (neplatí, ak ste z thajska).
  2. V širokom hrnci alebo hlbšej panvici poriadne rozpáľte sadlo a keď je horúce rovnomerne rozložte pokrájané mäso. Nemiešajte. Nechajte ho z jednej strany pripiecť, trvá to asi 3 minúty. Vyberte ho a odložte bokom. Po minúte rozložte mleté mäso a takisto ho nechajte mierne zatiahnuť. Zhrňte do polovice panvice a na druhej opečte pastu, stačia dve minúty.
  3. Zmiešajte dohromady a pridajte i kúsky mäsa. Teraz už iba pridaje rajčiny a nechajte prikryté dusiť na miernom plameni cca 1,5-2 hodiny (aby boli kúsky poži(u)vateľné). Pred dokončením ochutnajte a dolaďte.Podávajte s kyslou smotanou, cheddarom, papričkami a vňatou koriandra či petržlenu. Želám dobrú a pikantnú chuť.