Recept pochádza z jedného kuchárskeho časopisu.
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
150 g |
|
50 g rozpustené |
|
1 |
|
500 g |
|
125 ml alebo kyslá smotana |
|
200 g |
|
1 |
|
5 |
|
|
|
na vymastenie pekáča |
|
250 g na ozdobu |
|
Postup
-
1
Maslové keksy rozdrvíme na prášok - odporúčam nalámané keksy zaviazať do čistej utierky, ktorú položíme na drevenú doštičku a valčekom rozdrvíme. Zmiešame s roztopeným maslom, aby nám vznikli hrudky. Tieto hrudky rovnomerne uložíme do maslom vymastenej zapekacej misy a utlačíme lyžicou.
- 2
Umyjeme pomaranč, kôru nastrúhame a dužinu vyžmýkame. Pomarančovú šťavu odložíme bokom. Kôru zmiešame so smotanovým syrom (napr. Lučina), creme fraiche, cukrom, vanilkovým cukrom, vajíčkami a troškou soli. Túto zmes uložíme do zapekacej misy.
- 3
Zapekaciu misu uložíme do hlbokého plechu, ktorý napustíme asi do 1/3 vodou. Pečieme na 150° cca 1 a štvrť hodiny - 1 a pol hodiny.
- 4
Medzitým si nakrájame jahody a zmiešame ich s pomarančovou šťavou. Keď koláč vychladne, podávame s jahodami. Ideálne je, aby koláč chladol postupne - najprv v rúre, potom na linke a napokon v chladničke 12-24 hodín.
- 5
Pozn.: tento koláč sa dá piecť aj v tortovej forme a ľahšie sa potom krája, avšak kvôli pečeniu vo vodnom kúpeli je potrebné formu poriadne obaliť alobalom, inak do formy vnikne voda.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu