Cheesecake s jahodami

Autor receptu: holandanka

Recept pochádza z jedného kuchárskeho časopisu.

4
porcie
30 minút
príprava
80 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslové keksy rozdrvíme na prášok - odporúčam nalámané keksy zaviazať do čistej utierky, ktorú položíme na drevenú doštičku a valčekom rozdrvíme. Zmiešame s roztopeným maslom, aby nám vznikli hrudky. Tieto hrudky rovnomerne uložíme do maslom vymastenej zapekacej misy a utlačíme lyžicou.
  2. Umyjeme pomaranč, kôru nastrúhame a dužinu vyžmýkame. Pomarančovú šťavu odložíme bokom. Kôru zmiešame so smotanovým syrom (napr. Lučina), creme fraiche, cukrom, vanilkovým cukrom, vajíčkami a troškou soli. Túto zmes uložíme do zapekacej misy.
  3. Zapekaciu misu uložíme do hlbokého plechu, ktorý napustíme asi do 1/3 vodou. Pečieme na 150° cca 1 a štvrť hodiny - 1 a pol hodiny.
  4. Medzitým si nakrájame jahody a zmiešame ich s pomarančovou šťavou. Keď koláč vychladne, podávame s jahodami. Ideálne je, aby koláč chladol postupne - najprv v rúre, potom na linke a napokon v chladničke 12-24 hodín.
  5. Pozn.: tento koláč sa dá piecť aj v tortovej forme a ľahšie sa potom krája, avšak kvôli pečeniu vo vodnom kúpeli je potrebné formu poriadne obaliť alobalom, inak do formy vnikne voda.