Chai Masala

tornadolue - fotkatornadolue, 11. marca 2011

Minule si u mňa kamarátka chcela uvariť tento indický nápoj a v mojej kuchyni chýbali dôležité ingrediencie. Ostala sklamaná a teraz, keď som ho Zobraziť celý popisMinule si u mňa kamarátka chcela uvariť tento indický nápoj a v mojej kuchyni chýbali dôležité ingrediencie. Ostala sklamaná a teraz, keď som ho uvarila, chápem prečo. Chai Masala má sladkú a hrejivú chuť a zároveň je vďaka koreninám pikantný a všetko to spolu ladí.

Suroviny

4 ks
2 ks
1 ks
4 ks
3 hrnčeky
2 hrnčeky
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Na začiatok upresním, že som varila vegánsku a bezlaktózovú verziu a použila som ryžové tetrapakové mlieko. Je len na vás, pre aké mlieko sa rozhodnete.

  2. 2

    Začneme mojou obľúbenou činnosťou - klinčeky, kardamónové tobolky a guličky čierneho korenia si nahrubo podrvíme. Škoricu nalámeme na menšie kúsky. Zo zázvoru si odrežeme kúsok veľký asi 3x1x1 cm a budeme ho variť celý. Všetky tieto koreniny dáme do hrnca s vodou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 5 minút.

  3. 3

    Pridáme mlieko a cukor (použila som trstinový) a znovu privedieme do varu. Potom pridáme čaj (dala som darjeeling), naposledy privedieme do varu a vypneme. Nápoj precedíme do vyhriatej čajovej kanvice.

  4. 4

    Po Miškinom komentári som sa rozhodla vyskúšať aj iný spôsob. Čaj som varila spoločne s koreninami (2. bod). Ale v tom prípade som pridala len 3 čajové lyžičky čaju. Všetko ostatné je bez zmeny. Chutil rovnako dobre, bol pekne voňavý a zdal sa mi silnejší. Chai podľa prvého spôsobu mi pripadal jemnejší. Takže si môžete vybrať podľa toho, čo máte radi. Druhý spôsob si vyberiem určite v tom prípade, že budem mať po ruke len sáčkový čaj, aby som z neho dostala maximum :-)

Diskusia k receptu

andys
Dík za recept, toto potrebujem do jedného môjho receptu na dezert, veľmi si mi pomohla. Ukladám do KK.
marcy
to je recept pre mňa, stále zimomravú osobu :-))
tornadolue
@andys potom hoď recept, vyzerá to zaujímavo. A ešte k chcem povedať, že fotka skresľuje farbu, chai masala nie je taký pomarančový, skôr má farbu bielej kávy...nedokonalý foťák a svetlo.
tornadolue
@lucylee zelený je taká tobolka a vnútri sú hnedé semiačka, čiže ten, čo máš (myslím)...len som zabudla porátať, koľko je v jednej tobolke :-) ale keď tam dáš pol lyžičky, bude to asi tak akurát.
lucylee
@tornadolue ja som trdlo, pozerala som sa na ten sáčok, čo mám a sú to naozaj semiačka, nie tobolky. Ja som bola v tom, že existuje hnedý a zelený. Šupla som do mažiara tak odhadom, mohlo to byť pol lyžičky. Je to vynikajúce, robila som dokonca dva razy, aj manželovi veľmi chutilo. Pripomína mi to jogi (yogi) čaj, čo pripravuje môj brat. Kupuje ho v čajovni.
michsamant
@lucylee dobre si si myslela. kardamomova tobolka moze byt aj zelena aj tmavo hneda. Ten hnedy sa mi zda vacsi, ale nepouzivam ho. neviem presne aky je v nich rozdiel a ktory by mal ist do coho. tiez pouzivam ten zeleny do caju a pouziva sa aj do indickych cukroviniek. zda sa mi, ze ten hnedy ide skor do ryzovych jedal...pulao, biryani, ale na 100% to netvrdim. pozriem sa na nete na to a ak zistim rozdiel, dam vediet ;)
tornadolue
Aj v mojej múdrej knižke je hnedý aj zelený. Ale hnedý je vraj amóm (nepravý kardamóm) a má iné využitie ako zelený. Presne ako píšeš, Miška, do ryžových jedál, a nenahrádza zelený kardamóm.
tornadolue
@lucylee som rada, že vám chutil. Ja som skôr na zelený čaj, ale tento spôsob prípravy čierneho čaju ma úplne dostal. Akurát si musím dať pozor, aby som ho nepila večer, je to ešte silnejšie ako káva. Aspoň na mňa to tak účinkuje :-) A vraj existuje nespočetne veľa spôsobov prípravy, Miška by o tom asi vedela písať :-)
michsamant
@tornadolue....tvoja priprava je spravna. Ked vidim u nas na juhu ako varia caj, tak pridavaju mlieko do vody a prevaria tak spolu. Ale zasa moje svagrine varia caj zvlast a mlieko prevaria zvlast a miesaju to potom az priamo v hrnceku. Cim dlhsie sypany caj varis vo vode, tym je silnejsi. Este snad by som doplnila, ze sypany caj sa vari naraz s koreninami, tych 5 minut na miernom ohni sa necha varit. Vacsinou na ulici dostat obycajny caj s mliekom, ja som dala recept na ten bezny tu  varecha.pravda.sk/recepty/indicky-caj/5346-pouzi.html...
Ked robim taky "masala" tak robim neindicku verziu bez mlieka, miesto mlieka davam rum :))) ale ten uz nepatri do indickej kuchyne  varecha.pravda.sk/recepty/vonavy-caj-s-rumom/13532-pouzi....
lucylee
@tornadolue aj ja mám najradšej zelený čaj, ale toto dostalo aj mňa, ja som mala doma v krabičke sypaný čierny čaj už dlho a len mi tam stál, tak som rada, že zúžitkujem :) ja som to pila v sobotu neskoro večer a zaspala som bez problémov, na mňa ani káva nemá žiadne účinky :)
@mischa toto som nejako prehliadla, hneď dnes urobím, sa tešíííím :)
tornadolue
Ved to, ze som nasla tolko sposobov, nevedela som si vybrat a tento sa mi pozdaval najviac. Ale skusim nabuduce varit caj s koreninami, ale radsej uberiem z mnozstva caju, lebo to by som potom nespala cely tyzden :-)
foska
Vonava krasa. K tomu cajnicku mam doma vazicku a vonny kahan :)
pumaamravec
chai masala milujem;) a vsetky tvoje recepty su velmi zaujimave a urcite aj chutne;) moja kamaratka je vegetarianka musim jej ukazat tvoje vytvory lebo niekedy je tazke zohnat kvalitne recepty pre vegetarianov alebo veganov, takze tvojim sa potesi;)
thebloody016
s priateľom sme čajíčkový a tento recept nás veľmi zaujal a nemožeme sa dočkať kedy ho vyskúšame. dám vedieť ako chutilo :)
mcvpn
ja som sa chystal si spraviť tento čaj už dávnejšie, no nenašiel som nikde zelený kardamon :/
tornadolue
@mcvpn v bio obchodoch zvyknu mat aj netradicnejsie koreniny, mavaju tam kardamom, su to take male cierne zrniecka, tie sa povodne nachadzali v tych zelenych tobolkach :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia