Chai Masala

Autor receptu: tornadolue

Minule si u mňa kamarátka chcela uvariť tento indický nápoj a v mojej kuchyni chýbali dôležité ingrediencie. Ostala sklamaná a teraz, keď som ho uvarila, chápem prečo. Chai Masala má sladkú a hrejivú chuť a zároveň je vďaka koreninám pikantný a všetko to spolu ladí.

Postup

  1. Na začiatok upresním, že som varila vegánsku a bezlaktózovú verziu a použila som ryžové tetrapakové mlieko. Je len na vás, pre aké mlieko sa rozhodnete.
  2. Začneme mojou obľúbenou činnosťou - klinčeky, kardamónové tobolky a guličky čierneho korenia si nahrubo podrvíme. Škoricu nalámeme na menšie kúsky. Zo zázvoru si odrežeme kúsok veľký asi 3x1x1 cm a budeme ho variť celý. Všetky tieto koreniny dáme do hrnca s vodou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 5 minút.
  3. Pridáme mlieko a cukor (použila som trstinový) a znovu privedieme do varu. Potom pridáme čaj (dala som darjeeling), naposledy privedieme do varu a vypneme. Nápoj precedíme do vyhriatej čajovej kanvice.
  4. Po Miškinom komentári som sa rozhodla vyskúšať aj iný spôsob. Čaj som varila spoločne s koreninami (2. bod). Ale v tom prípade som pridala len 3 čajové lyžičky čaju. Všetko ostatné je bez zmeny. Chutil rovnako dobre, bol pekne voňavý a zdal sa mi silnejší. Chai podľa prvého spôsobu mi pripadal jemnejší. Takže si môžete vybrať podľa toho, čo máte radi. Druhý spôsob si vyberiem určite v tom prípade, že budem mať po ruke len sáčkový čaj, aby som z neho dostala maximum :-)