Cestoviny

goralik - fotkagoralik, 26. januára 2013
Cestoviny
Foto: goralik

Tieto cestoviny so varil dnes pre mojich synovcov, ktorých som mal v opatere. Samozrejme nič nezjedli a zožral to môj obézny pes.

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
300 g alebo iný plesnivý syr
30 g
100 g
300 ml
1 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Cestoviny som uvaril v horúcej vode podľa návodu. Na panvici som orestoval cibuľu s cesnakom, pridal syry, ktoré som mal v chadničke pred dátumom spotreby. Alebo už po? Súčasne som tam prilial trochu mlieka a tváril sa, že to je smotana. Švácol som to dokopy do jedného hrnca a servíroval som synovcom. Asi ešte nejedli karičku, neviem lebo nič nezjedli.

    Cestoviny - obrázok 1
  2. 2

    takže sa zasa nažral náš obézny pes

    Cestoviny - obrázok 2
  3. 3

    a deťom som musel robiť hranolky, po ktorých sa zaprášilo.

    Cestoviny - obrázok 3

Diskusia k receptu

sovka62
Karička by im asi nevadila, skôr by som tipovala Nivu a syrčeky. Nepoznám dieťa, ktorému by chutili (okrem zapekanej Nivy), na tie chute treba skrátka dozrieť.
afataga
pravdupovediac sa tym detom moc nedivim, chudak pes, pes by nemal jest taketo jedlo, skodi mu sol
goralik
@mesiar50 @ledabolka ale na hranolkách a zemiakoch nnie je nič zdravé, ja som chcem deťom ukázať, že aj zdravé jedlá sú chutné. Ale nepodarilo sa mi to podľa predstáv... @sovka , no ale tie deti treba zavčasu učiť na tieto pochutiny, aby potom nežili na hamburgeroch. @afataga v recepte som neuviedol soť,dosť slané sú tie syry a pes si pochutnal. Veď žijeme len raz ;-)
peto17
Viem že to neni k receptu ale aká rasa je ten psík?..:)
afataga
ano aj pes zije len raz, ale slanym mu mozes znicit ladviny a to si nechces
mesiar50
@goralik
Ale som rád,že je to bez emulgátorov,farbív,
antioxidantov a ostatných E-čiek.A deti ti po čase vyrastú a budú si variť podla svojej chuti a svojho úsudku.S týmto by som si starosti ako také nerobil.
Prajem ti peknú nedelu v NL.nám tu prší od rána.
Ahoj
valeri
Dúfam, že Ťa to neodradilo :-)), mne by pasovalo všetko, čo si tam dal, alebo možno neboli dostatočne hladní, hlad je najlepší kuchár - hovorí sa a je to pravda. Ja mám dospeláka syna a zatajuje, pred ním, že napr. krémová hrášková polievka je vlastne krémová brokolicová polievka, lebo inak by ju nejedol a pritom si vždy na nej pochutí :-))))
goralik
@peto17 niečo medzi špicom a retrieverom. Veľmi pekný a podarený psík, ktorý zožerie všetko :-)
@afataga keď niečo psík nechce tak to nechá a dám to mačkám. Toto mu chutilo.
@mesiar50 no to som aj ja rád, len sa bojím že deti vyrastú a budú žiť na vifonkách ako ja za študentských čias. U nás v Tatrách je krásne slnečno celý deň.
@valeri , neodradilo ma to, no ale deti kilo hranoliek zjedli, nabudúce ich vezmem do Zakopaneho na kebab keď nevedia oceniť chladničku potravín ktorým končí dátum trvanlivosti. Ja tak bratovi nalievam vineu a tvárim sa, že je to zvláštna odroda vína. :-)
afataga
no uz ako myslis, ale ze mu to chuti, neznamena, ze mu to neskodi, skus si nieco najst na googli, pes naozaj nema jest slane
silvi
a ake zvieratka by to mohli zozrat aby to nevyslo nazmar? macky mozu?
silvi
mam tiez psika a davam mu vsetko so nezjeme, @afataga nevies mi poradit ako s tym najlepsie nalozit? nezozralo by to nejake zvieratko?
babidka
Nuz , Niva ani olomoucke syrecky detom urcite chutit nebudu , takze si trosicku sliapol vedla .Ale to nic , az budes mat vlastne deti das si lepsi pozor a uvaris im nieco vhodnejsie :-) Zemiaky zdrave su , hranolky sice uz menej ale takmer kazdemu chutia :-)
@mesiar sa trosku trafil vedla ked vyhlasil "Ale som rád,že je to bez emulgátorov,farbív,antioxidantov a ostatných E-čiek" pretoze kazdy syr obsahuje nico podobne . napr.taky crievkovy syr ma urcite v sebe minimalne aspon 2-3 emulgacne taviace soli /Ecka/.
@silvi , psikovia ani macicky by podobne veci jest nemali . Ale sliepocky aj prasiatka to stravia a ani sa im nc nestane ....
afataga
@goralik som rada, ze si si dal povedat :-) ja varim pre psika takto: nejake maso, zelenina, cestoviny alebo ryza bez soli, ochutim mastou a to je cele, varim vsetko v jednom hrnci nieco ako rizoto
@silvi ja by som to nedala ziadnemu zverovi kvoli tej soli v syroch, radsej by som vyhodila, ako mam urobit zvieratku, ktore mam rada
sebo
Mnoho ľudí si myslí, že dobré cestoviny je ľahké uvariť. Nie je tomu celkom tak. Snahu o domácu kuchyňu si pri tomto recepte cením, no polovica surovín sa k talianskym cestovinám vonkoncom nehodí (olomoucké syrečky, starý česko-slovenský zlozvyk s tavenými syrmi a mlieko taktiež nie celkom chápem) stačí uvariť dobré cestoviny zo semolinovej múky, pomiešať ich s trochou dobrého olivového oleja, dať na tanier, navrch naliať trochu kvalitného pomodora (Taliani najčastejšie používaju značku Valfruta) a posypať nastrúhaným parmezánom (To je najčastejšie jedlo jednej mojej známej z okolia Benátok :)). Základ dobrých cestovín je jednoduchosť prípravy a kvalita surovín (To platí pre väčšinu jedál talianskej kuchyne). Viac o cestovinách aj v článku:  www.i-potraviny.sk/talianske-cestoviny-povod-a-5-podmienok...
lucylee
@sebo mas uplnu pravdu. Kiezby takto varili cestoviny vo vsetkych slovenskych domacnostiach a restauraciach. Ja som ani nemala silu a chut komentovat tento recept....
goralik
@sebo , neviem ako ostatní, ale ja robím tak cestoviny ako chutia mne a nie nejakému Vincenzovi. Zvyčajne ich robím s olivovým olejom, na to paradajkové pyré na cibuľke a cesnaku, posypem stružlinami syra Grana Padano. Ale keď mám v chladničke syry, ktoré sa majú pokaziť, tak zúžitkujem hlavne tie. Každopádne ďakujem za názor a linku na Tvoju stránku, aj keď by som od nej čakal viac úžitočnejších faktov ako históriu cestovín, to mi pri varení nepomôže. Oceňujem však Tvoje odhodlanie prevádzkovať túto stránku.
@lucylee vo svojej domácnosti si varím zatiaľ to, čo chutí mne, takisto v reštaurácii si objednám, na čo mám chuť a čo mám osvedčené. Napriek tomu, že si nemala silu a chuť komentovať tento recept, stalo sa tak :-) Každopádne mi určite chutia viac cestoviny so syrmi pred dátumom spotreby ako s kalerábom, všetko to je vecou vkusu :-)
bohuso
:).Pekne a zabavne, hlavne koment. Pozdravuj havka a aj synovcov.
matliker
Tak po tom, ako som si to precital, to urcite!!! nebudem varit :( Neviem načo sa musí niekto odbavovať rečami o obéznom psovi a syroch po záruke....????
emka9
Tento recept ma naozaj pobavil :D vlastne ani nie recept, pretože ten vyzerá chutne, ale ten postup prípravy :D no a čo, aspoň mal psík radosť :D
zlomok
Hm, keď si človek pozrie recept, pochopí veľmi rýchlo, veď tie deti sa vlastne zachránili, to by zabilo aj mňa a detské nohavice už nenosím dosť dlho.
radox1
navod ako sa zbavit ludi na pritaz-opatera,a zabit zviera.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia