Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny

Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. októbra 2020
Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: sracz

Veľarazy si v obchode musím „lámať“ hlavu nad prikázaniami, čo mi bolo nariadené nakúpiť. Ale nemám problém si spomenúť na jedlá z obľúbenej kuchyne Zobraziť celý popisVeľarazy si v obchode musím „lámať“ hlavu nad prikázaniami, čo mi bolo nariadené nakúpiť. Ale nemám problém si spomenúť na jedlá z obľúbenej kuchyne mojej mamky presladkej a úžasnej babičky. Zapražená polievka, ciky-caky so sladkou kapustou, prívarky od výmyslu sveta, ale aj tzv. polievka „šestonedieľok“, či halušky a rezance so všetkým, čo bolo doma. Naše mamky mali spoločnú slabosť na rezance s domácim slivkovým lekvárom a škvarkami. To ľúbi aj moja pani, ale so slaninou a „ježkom“ z klobásy.

4-6
porcie
33 minút
na 180 °C

Suroviny

150-200 g prerastená
250-333 g (rezance)
3-4 PL
240-÷250 ml
2-3 PL
120-150 g mleté
120-150 g mleté
5-6 PL prepražené
75-100 g (vlašské a lieskové nahrubo pokrájané)
3-4 PL hrubšia (alebo japonská panko strúhanka)
120-150 g




Postup

  1. 1

    V popredí blahodárny pohľad pre „mäsožrútov“ a v hornej polovici záberu zostava pre „cestovinárov” a milovníkov ich „gastronomických VPK” (Variácií-Permutácií-Kombinácií).

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plátky údenej slaniny (žiaľ slovenskú domácu už dávno nemám) som pokrájal asi na 2,5 cm kúsky, vypiekol do červeno-hneda (v mištičke som odložil trošku na „posyp“ pri servírovaní) a

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    aj s výpekom zalial už s 3 PL soli vyvarené cestoviny linguine v zmiešovacej mise.

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridal som domáci slivkový lekvár, vlastnej výroby, trošku zriedený asi s „deckom“ horúcej vody.

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypal zarovnanou PL soli, práškovým cukrom a mletými aj s pokrájanými vlašskými a lieskovými orechami, jemne ale dôkladne premiešal.

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapekaciu misu som dôkladne vystriekal emulziou z hladkej múky a oleja,

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    „poprášil" ju polovicou pripravenej hrubšej strúhanky, vložil zmiešané cestoviny, povrch posypal druhou polovicou strúhanky a 33 min zapiekol v elektrorúre vyhriatej na 180 °C (350 °F).

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podával som ich hneď za horúca, sebe ozdobené odloženými kúskami opečenej slaniny a

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pre moju krajšiu ½ s už spomínaným „ježkom“ údenej klobásy.

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tento kvietok nám vyrástol z ničoho nič, iba tak, sám od seba. Ako sa volá? Neviem!

    Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
Vážení a milí priatelia, veľmi si považujem Vaše slová v komentároch. Až sa niektorá, alebo niektorý z Vás odváži, či skôr osmelí a upečie si túto dobrotu našich mamičiek a babičiek z dávnych Košíc, dajte nám, p r o s í m , vedieť ako Vám chutilo! Zo srdca i z hĺbky duše Vám želám len a len šťastné pohodové dni, plné zdravia, lásky a úsmevov!
sracz
Srdečne buď pozdravený @2010 ctený priateľ v diaľke! Ďakujem aj za "fotečku", kde vidíme Tvoju Bugenvilea_u nádhernú (Bougainvillea spectabilis). My sme na záhrade v AZ Peoria mali bugenvilea lysú a aj keď sa na wikipédii označuje za náročnú na zavlažovanie, tento poddruh je asi "z ťavieho rodu", lebo zalieva sa véééľmi málo.




sracz
Milá @haji kamaLáska moja na Varecha.sk, odvahu vôbec nepotrebuješ, možno že časom zvíťazí Tvoja zvedavosť. Nikoho si nedovolím svojimi receptami "znásilňovať", to Vám iba zviditeľňujem našu kuchyňu s našimi chuťami i chúťkami. Bougainvillea_u lysú som v AZ Peoria pestoval na záhrade skoro 4 roky. Maj krásne dni!




sracz
... ďakujem @farbuska a už sme ku sebe bližšie aj kuchyňami! Pod Muráň som už pred viac ako 40 rokmi chodieval zbierať maliny. Tu však malinové báne neexistujú a maliny v obchodoch sú spravidla kyslé ako úsmevy niektorých našich politikov!




zinnajdha
Piskos galuska (piskoš galuška - špinavé halušky) naše obľúbené jedlo.
Krásne vydarené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia