Cestoviny linguine zapečené so slivkovým lekvárom fotorecept
Foto: sracz
Veľarazy si v obchode musím „lámať“ hlavu nad prikázaniami, čo mi bolo nariadené nakúpiť. Ale nemám problém si spomenúť na jedlá z obľúbenej kuchyne Zobraziť celý popisVeľarazy si v obchode musím „lámať“ hlavu nad prikázaniami, čo mi bolo nariadené nakúpiť. Ale nemám problém si spomenúť na jedlá z obľúbenej kuchyne mojej mamky presladkej a úžasnej babičky. Zapražená polievka, ciky-caky so sladkou kapustou, prívarky od výmyslu sveta, ale aj tzv. polievka „šestonedieľok“, či halušky a rezance so všetkým, čo bolo doma. Naše mamky mali spoločnú slabosť na rezance s domácim slivkovým lekvárom a škvarkami. To ľúbi aj moja pani, ale so slaninou a „ježkom“ z klobásy.
porcie
na 180 °C
Suroviny
150-200 g prerastená |
|
250-333 g (rezance) |
|
3-4 PL |
|
240-÷250 ml |
|
2-3 PL |
|
120-150 g mleté |
|
120-150 g mleté |
|
5-6 PL prepražené |
|
75-100 g (vlašské a lieskové nahrubo pokrájané) |
|
3-4 PL hrubšia (alebo japonská panko strúhanka) |
|
120-150 g |
|
Postup
-
1
V popredí blahodárny pohľad pre „mäsožrútov“ a v hornej polovici záberu zostava pre „cestovinárov” a milovníkov ich „gastronomických VPK” (Variácií-Permutácií-Kombinácií).
-
2
Plátky údenej slaniny (žiaľ slovenskú domácu už dávno nemám) som pokrájal asi na 2,5 cm kúsky, vypiekol do červeno-hneda (v mištičke som odložil trošku na „posyp“ pri servírovaní) a
-
3
aj s výpekom zalial už s 3 PL soli vyvarené cestoviny linguine v zmiešovacej mise.
-
4
Pridal som domáci slivkový lekvár, vlastnej výroby, trošku zriedený asi s „deckom“ horúcej vody.
-
5
Posypal zarovnanou PL soli, práškovým cukrom a mletými aj s pokrájanými vlašskými a lieskovými orechami, jemne ale dôkladne premiešal.
-
6
Zapekaciu misu som dôkladne vystriekal emulziou z hladkej múky a oleja,
-
7
„poprášil" ju polovicou pripravenej hrubšej strúhanky, vložil zmiešané cestoviny, povrch posypal druhou polovicou strúhanky a 33 min zapiekol v elektrorúre vyhriatej na 180 °C (350 °F).
-
8
Podával som ich hneď za horúca, sebe ozdobené odloženými kúskami opečenej slaniny a
-
9
pre moju krajšiu ½ s už spomínaným „ježkom“ údenej klobásy.
-
10
Tento kvietok nám vyrástol z ničoho nič, iba tak, sám od seba. Ako sa volá? Neviem!
Rostlinu typuji na druh liány : cs.wikipedia.org/wiki/Bugenvilea...
www.zahrada-cs.com/a/cz/10833-bugenvilea-p%C3%A9%C4%8De/...
Podobná fúzia chutí je v muránskych buchtách: oškvarky a lekvár.
Ďakujem Ti pekne. Je to milé a veľmi si ma potešil :-)
Krásne vydarené.