Cestovinové dierky s paradajkami a syrmi

sracz - fotkasracz, 31. mája 2010
Cestovinové dierky s paradajkami a syrmi
Foto: sracz

Letný čas, krásne voňajúce čerstvé zelené oregano a bazalka, červené paradajky, chuť roztavených syrov, v kombinácii s "dierkami v cestovinách" a v mozgu asociácia Zobraziť celý popisLetný čas, krásne voňajúce čerstvé zelené oregano a bazalka, červené paradajky, chuť roztavených syrov, v kombinácii s "dierkami v cestovinách" a v mozgu asociácia predstáv labužníka a gurmána najväčšieho kalibra. A to som ešte nevychádzal z pocitov absorbovaných maškrtným jazykom a plným bruškom. To všetko som uvaril nám a pretože nie som Pišta_egojišta, tak to všetko "pravé-orechové" doprajem aj Vám.

4 a viac
porcie
18´ minút
príprava
30´ minút
na 215 °C

Suroviny

0,25 ÷ 0,30 kg
0,5 ÷ 0,75 l
3 ÷ 4 PL
2 PL
podľa potreby štipka
0,25 ÷ 0,30 l
0,15 ÷ 0,20 l
0,20 ÷ 0,30 l
0,3 ÷ 0,5 l
0,3 ÷ 0,5 l
podľa potreby podľa chuti
podľa potreby podľa chuti
1,2÷1,5 ČL
2 ÷ 3 PL
podľa potreby podľa chuti

Postup

  1. 1

    slanú vodu s troškou (~ ½ PL) oleja necháme zovrieť, vsypeme do nej cestoviny a necháme ich uvariť tak akurátne do polomäkka; zlejeme z nich vodu, vrátime späť do hrnca, pridáme 0,5 l konzervu posekaných paradajok aj so šťavou, 1ČL oregana a 2 ČL čerstvo pokrájanej bazalky a pokračujeme vo varení ~ 5´ (300´´), s občasným premiešaním; odstavíme zo zdroja tepla.

  2. 2

    ak náhodou nemáme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, môžeme na drobno posekať 2 veľké zrelé paradajky a uvariť ich s 0,5 l kuracieho (hovädzieho) vývaru, so štipkou soli a MČK, 1ČL oregana a 2 ČL čerstvo pokrájanej bazalky.

  3. 3

    v priebehu varenia cestovín paralelne rozpustíme (neprepražíme) 3 PL masla, do ktorého pridáme 2 zarovnané PL hladkej múky, so štipkou kajenského (cayenne) pepru a „varíme“ do jemnej béžovej (svetlučko hnedastej) farby; pomaly prilievať (za stáleho miešania) 0,5 l „½&½“ =>{alebo 0,25 l plnotučného mlieka zmiešať s 0,25 l šľahačkovej (alebo sladkej domácej) smotany} a kurací alebo hovädzí vývar; privedieme do varu.

  4. 4

    teplotu znížime na ½ výhrevnosti, počas nepretržitého miešania varíme ~ 15´, než začne omáčka hustnúť; odstavíme zo zdroja tepla a pridáme strúhané syry (nemusí to byť iba kombinácia, ktorú som použil ja, ale určite by to mal byť jeden „tučnejší“ a druhý menej kalorický – nezabudnite, prosím, i na možnosť použitia oštiepku alebo iného údeného syra –; vsypeme 1 ČL soli a 1 ČL MČK a miešame do získania hladkej konzistencie omáčky, kým sa syry neroztavia; nalejeme na cestovinu a dobre „jemne“ premiešame. Elektrickú trúbu predohrejeme na 215 ˚C (400 ˚F), cestovinovú zmes vysypeme na pekáč (do ohňovzdornej keramickej alebo plastikovej misy), vložíme do trúby a pečieme 15´÷ 20´, kedy by povrch cestovín mal mať krásnu farbu zlata s meďou.

  5. 5

    pred servírovaním necháme „cestovinové dierky plnené a obalené kombinovanou paradajkovou šťavou a roztavenými syrmi“ odpočinúť 17´÷ 23´; podávame na plytkých tanieroch, povrch posypeme zvyškom čerstvej posekanej bazalky (môžeme pridať aj čerstvú petržlenovú vňať a ešte štipku čerstvého oregana; odporúčam „prikusovať“ cviklu s chrenom, sladkokyslé uhorky, alebo hlávkový šalát s jednoduchou zálievkou; pre "mäsotypy" môžeme pridať upečenú klobásu alebo párok, či pštrosie vajcia (vajíčka na tvrdo upečené vo fašírke).

Diskusia k receptu

frezia68
Všetko uvedené mám doma a s Tvojou fantáziou tento týždeň budú cestovinové dierky na našom stole spolu s cviklou,ďakuje S(F)VK :-))
stefanm
pekný recept...u nás sú cestoviny obľúbene jedlo na "všetky" spôsoby.moja "krajšia"(?) polovička by sa v nich asi aj kúpala.urobím podľa tvojho receptu s obmenami ktoré dá chladnička.ale určite dodržím tvoje pravidlo o syroch.len sa chcem opýtať či v bode 4 môžem zapekať aj do bronzova???...všetko mám len tie dierky nie!!!.....na ostatné nereagujem!!!viem ako si to myslel....prajem ti veľa dobrých nápadov a "optimizmu" do ďalšej tvojej aktivity.s pozdravom Pišta-altruista!!!!!(altruizmus=dobromyselnoť,dobrosrdečnosť)
martina34
páči sa mi najmä ten názov, to je origoš a jedlo určite prudko jedlé :-)
honestka
tak som sa dockala a varim "for sure"- len kedy vsetko stihnut a papkat, ked je tu jeden recept lepsi ako druhy, v tomto mi vsak nie je potrebne zmenit jedinku ingredient, takze hotovka a prave mame farmarsky old fort cheddar! Common leto! - nech uz aj mne zavonaju bazalky aj doma...
Picture ako vymalovany Ferry!
honestka
oh, a tie dierky sa vynimaju perfect, privlastnim si aj ja tento nazov na druh pasty, ktore menujes a udivim papkacov, nech sa prekvapia co dostanu na tanierik v podobe dierok...