Cestovinové dierky s paradajkami a syrmi

Autor receptu: sracz

Letný čas, krásne voňajúce čerstvé zelené oregano a bazalka, červené paradajky, chuť roztavených syrov, v kombinácii s "dierkami v cestovinách" a v mozgu asociácia predstáv labužníka a gurmána najväčšieho kalibra. A to som ešte nevychádzal z pocitov absorbovaných maškrtným jazykom a plným bruškom. To všetko som uvaril nám a pretože nie som Pišta_egojišta, tak to všetko "pravé-orechové" doprajem aj Vám.

4 a viac
porcie
18´ minút
príprava
30´ minút
na 215 °C

Suroviny

Postup

  1. slanú vodu s troškou (~ ½ PL) oleja necháme zovrieť, vsypeme do nej cestoviny a necháme ich uvariť tak akurátne do polomäkka; zlejeme z nich vodu, vrátime späť do hrnca, pridáme 0,5 l konzervu posekaných paradajok aj so šťavou, 1ČL oregana a 2 ČL čerstvo pokrájanej bazalky a pokračujeme vo varení ~ 5´ (300´´), s občasným premiešaním; odstavíme zo zdroja tepla.
  2. ak náhodou nemáme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, môžeme na drobno posekať 2 veľké zrelé paradajky a uvariť ich s 0,5 l kuracieho (hovädzieho) vývaru, so štipkou soli a MČK, 1ČL oregana a 2 ČL čerstvo pokrájanej bazalky.
  3. v priebehu varenia cestovín paralelne rozpustíme (neprepražíme) 3 PL masla, do ktorého pridáme 2 zarovnané PL hladkej múky, so štipkou kajenského (cayenne) pepru a „varíme“ do jemnej béžovej (svetlučko hnedastej) farby; pomaly prilievať (za stáleho miešania) 0,5 l „½&½“ =>{alebo 0,25 l plnotučného mlieka zmiešať s 0,25 l šľahačkovej (alebo sladkej domácej) smotany} a kurací alebo hovädzí vývar; privedieme do varu.
  4. teplotu znížime na ½ výhrevnosti, počas nepretržitého miešania varíme ~ 15´, než začne omáčka hustnúť; odstavíme zo zdroja tepla a pridáme strúhané syry (nemusí to byť iba kombinácia, ktorú som použil ja, ale určite by to mal byť jeden „tučnejší“ a druhý menej kalorický – nezabudnite, prosím, i na možnosť použitia oštiepku alebo iného údeného syra –; vsypeme 1 ČL soli a 1 ČL MČK a miešame do získania hladkej konzistencie omáčky, kým sa syry neroztavia; nalejeme na cestovinu a dobre „jemne“ premiešame. Elektrickú trúbu predohrejeme na 215 ˚C (400 ˚F), cestovinovú zmes vysypeme na pekáč (do ohňovzdornej keramickej alebo plastikovej misy), vložíme do trúby a pečieme 15´÷ 20´, kedy by povrch cestovín mal mať krásnu farbu zlata s meďou.
  5. pred servírovaním necháme „cestovinové dierky plnené a obalené kombinovanou paradajkovou šťavou a roztavenými syrmi“ odpočinúť 17´÷ 23´; podávame na plytkých tanieroch, povrch posypeme zvyškom čerstvej posekanej bazalky (môžeme pridať aj čerstvú petržlenovú vňať a ešte štipku čerstvého oregana; odporúčam „prikusovať“ cviklu s chrenom, sladkokyslé uhorky, alebo hlávkový šalát s jednoduchou zálievkou; pre "mäsotypy" môžeme pridať upečenú klobásu alebo párok, či pštrosie vajcia (vajíčka na tvrdo upečené vo fašírke).