Cesto na quiche, slanú tortu - základ fotorecept

janger - fotkajanger, 20. mája 2013
Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept)
Foto: janger

Casto vidim v receptoch na quiche, ze je pouzite hotove listkove cesto. Aj ja tak niekedy robim. Alebo kupim uz hotove cesto na quiche. Ale domaca priprava je tak strasne jednoducha...A cesto je velmi chutne. Dokonca sa da spravit do zasoby a dat do mraznicky. Quiche je vdacna slana torta, ktora sluzi bud ako hlavne jedlo, alebo aj pre navstevu k pohariku vina. V tomto recepte popisujem len pripravu zakladu - cesta. Hlavne pre neskusenejsich kucharov...A napln si spravite podla svojej chute.

35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto 1:
250 g
170 g
1/2 ČL
6 - 7 PL
Cesto 2:
250 g
100 g
70 g
1/2 ČL
2
Okrem toho:
 na posypanie dosky a formy
kúsok na vymazanie formy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto sa da robit na vela sposobov. No taka klasika na quiche je cesto, kde sa pouziva len muka, maslo, sol a voda. Toto cesto ma vybornu maslovu chut, je krehke, pri jedeni trosku take rosypave. To je cesto cislo 1.

  2. 2

    Okrem toho sa da experimentovat, zamienat. Voda sa moze nahradit smotanou. Cesto bude este krehkejsie. Mozu sa pouzit aj vajicka. Jedno vajicko nam nahradi tak priblizne 3-4 PL tekutiny. Mozeme pouzit aj tvaroh, pripadne cerstvy syr.

  3. 3

    Dobre je pouzit muku, ktora obsahuje menej lepku. Takze napriklad chlebovu muku nepouzite. Cesto sa nema dlho miesit, lebo aj tym bude lepok aktivnejsi. Po vymieseni dame cesto do chladu. Aj tym sa aktivizacia lepku obmedzi. Ak by bolo cesto pri valkani velmi elasticke, tak ho je dobre dat este na dlhsie do chladnicky.

  4. 4

    Tekutina, maslo maju byt studene. Co najmenej miesit s rukami, aby sa cesto nezahrievalo. Na rucne miesenie je dobre pouzit napriklad nozik, alebo nejaku inu pomocku. Cesto nemusi byt vymiesene uplne do hladka. Musi ale drzat dohromady. Mozu byt v nom vidiet male kusky masla. Vtedy bude trosku take ako listkove. Ak by sa cesto stale trochu rozpadavalo a dobre by nedrzalo, tak pridame este trosku studenej tekutiny, pripadne trosku z vajicka. Po vymieseni zabalime do folie a dame do chladnicky.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak budete miesit v kuchynskom robote-miesaci, tak bude cesto viac vymiesene, tie kusky masla uz tak v nom nebudu vidiet. Najprv zmiesame muku so solou, pridame na kusky pokrajane maslo a miesame asi minutu. Potom pridavame po lyziciach studenu vodu (dala somsi ju najprv do chladnicky) a zase miesame asi minutku. To mnozstvo vody zavisi aj od muky, kolko jej prijme. A aj maslo ma rozne zlozenie...Ja som dala 6PL. Zabalime do folie a dame do chladnicky. V mixeri (s nozmi) je tiez moznost, ale radsej tak nerobit, lebo tam sa cesto rychle zahreje. Ked pouzijete mixer, tak len kratko.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pripravu je velmi chutne maslo, no niektori pekari pouzivaju aj bravcovu mast. Ja som zatial neskusala, tak nemozem posudit. Cesto, v ktorom je vela masla, bude po vybrati z chladnicky dost tvrde, lebo maslo velmi stuhlo, takze sa bude tazsie valkat a moze sa trosku trhat. Ale po upeceni bude velmi chutne. Mne sa dalo vyvalkat pomerne dobre a ani sa velmi netrhalo, trosku len okraje. Valkat na pomucenej doske, je dobre cesto stale trosku otacat, nebude sa prilepovat. Pomocou valceka prenesieme do formy. Ak by boli trhlinky, tak ich zlepime.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je dobre cesto predpiect najprv bez naplne. Tym zabranite tomu, ze cesto bude od naplne moc vlhke a dobre sa neprepecie. Cesto zakryjeme papierom na pecenie a na to nasypeme napriklad suche strukoviny, ktore pouzivame len na tento ucel a mozeme ich pouzit castejsie. Pecieme najprv tak asi 20 minut, pri teplote 180-200 stupnov. Potom papier stiahneme a este pecieme cesto tak asi 10 minut. Tak, aby cesto dostalo uz trosku farbu. A pripadne mozeme po tych 10 minutach potriet rozslahanym vajickom a este asi 5 minut piect. Tym vytvorime taku glazuru, ktora cesto este lepsie odizoluje od naplne. A ak by boli v ceste nejake trhlinky, tak ich mozeme zalepit aj mukovou kasickou (1 PL muky, 2PL vody). Tym potrieme cesto a dame este na 5 minut do rury.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak by sa nam zdalo, ze okraje cesta sa trosku moc pripaluju, tak ich mozeme trosku ochranit kruhom vystrihnutym z alobalu, alebo papiera na pecenie.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Okraje, vrch cesta, mozeme zrezat napriklad len tak na hladko. Ale pocitajte s tym, ze sa cesto pri peceni trosku scvrkne. Takze mozete to nechat trosku precnievat. Okraje mozete aj trosku upravit, zvlnkovat, napriklad, ako som spravila ja. Avsak toto vlnkovanie po upeceni nebolo uz dobre vidiet (pri ceste 2, robenom rucne). Myslim ale, ze tento efekt by bol lepsie vidiet pri ceste cislo 1, robene robotom.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upeceni dame na cesto napln, je velke mnozstvo kombinacii...Zelenina, slaninka, rybie maso, udene maso, syr. Kto co chce. A treba to zaliat tekutou zlozkou, akoby lepidlom, ktore tu celu napln bude drzat pokope. Do formy, ktoru som pouzila ja, priemer 28cm, vyska 3cm je potrebne asi 450ml tekutej zlozky. Ja som pouzila 4 vajcia a zbytok bud smotana, alebo smotana s mliekom, alebo aj v kombinacii s tvarohom....Ak by ste dali velmi vela zeleniny, masa atd., tak bude tej tekutiny stacit trosku menej. Potom to dame este asi 35minut piect, 175-180 stupnov. Dlzka pecenia a teplota trosku zavisi aj od formy. Vzdy, ked nieco peciem v sklenej forme, tak sa mi zda, ze to ide akosi pomalsie, lebo sklo nie je takym dobrym vodicom tepla, ako kov. Tak si to dobre sledujte.

  11. 11

    Cesto si kludne mozete spravit vo vacsom mnozstve a dat do mraznicky. A ak vam pri peceni zostane maly kusok, tak mozete upiect v malej formicke. Napriklad pre dieta a date mu moznost formicku samostatne naplnit, podla jeho chuti. Do formicky som dala druhu formicku, aby cesto moc nenafuklo (to namiesto tej susenej strukoviny).

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vysledok bol takyto.

    Cesto na quiche, slanú tortu - základ (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Toto vsetko som si nastudovala v knihach, na internete a pisem z vlastnej skusenosti. Chcem tym poradit hlavne tym, ktori este v kuchyni nemaju skusenosti, alebo aj tym, ktori taketo slane torty zatial nepekavaju. Ja uz odteraz hotove cesto na to nekupujem a quiche bude patrit castejsie na nas jedalny lstok. Ak chcete, mozete si pozriet recepty, v ktorych som to pouzila: http://varecha.pravda.sk/recepty/quiche-s-bielou-sparglou-a-lososom-fotorecept/40970-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/quiche-s-jarnou-cibulkou-a-sampinonmi-fotorec/40928-recept.html

Diskusia k receptu

jerica
@janger , Jani, tak tomuto receptu som sa veru potešila , perfektne si to rozpísala , najbližšie to vyskúšam, určite dám vedieť :-)pozdravujem, prajem pekný večer :-)
izabella929
videla som tento postup pri príprave aj pečení toho koláčika a obdivujem tvoju šikovnosť a zručnosť.-)))
janger
@An3da , vyskusaj, a daj vediet :-). @jerica , Jarmilka, dakujem, veru som sa napisala! Danielkin recept som si uz pozrela. Ale cesto sa mi dobre a bez problemu valkalo, takze som nepotrebovala ziadnu pomocku, islo to len tak jednoducho, preniest s valcekom. Ale ak to nejde, tak to je vyborna pomocka, ten papier :-). Jarmilka, pozdravujem...
@jamarlen , v tom recepte cislo 2 som nahradila cast masla tvarohom. Inak by tam bolo treba dat az 170g masla. A myslim, ze sa da nahradit este vacsie mnozstvo masla tvarohom. Ale napisala som len to, co mam vyskusane. Inak, co som citala, tak ten cerstvy (smotanovy syr), ako napriklad Monchou, Philadelphia, alebo podobny druh nejakeho slov. syra sa moze pouzit aj pomimo normalneho mnozstva masla (170g). Potom bude mat cesto ale zase trosku inu strukturu. Bude treba aj viac tekutiny (voda, alebo smotana, alebo vajcia)...Zatial som to neskusala. Ak budes robit, drzim palce. A daj potom vediet.
jamarlen
@janger , ešte raz veľká vďaka, skúsim s bryndzou, možno aj kozím syrom, ako to tu dnes niekto pridával, ale veľmi sa mi páči aj tvoj základný rcp. možno by navrch neboli z neho zlé ani "keksíky, ako to urobila @palokuchki , ten sme už skúšali, dopadol skvele. vaľkáme radšej na papieri, preniesť bez - asi ani keby nám mali ruky odpadnúť:)))
janger
@jamarlen , nemas za co. Vidis, to by mi ani nenapadlo pouzit bryndzu, Ale ved aj to je vlastne cerstvy syr...Tak aj tebe vdaka :-). Keksiky mozes zo zbytkov kludne spravit. A to cesto cislo 2 sa ti zarucene bez problemu podari preniest ;-). To prve je trosku lamavejsie. Ale aj to islo len tak...Ved pozri na tie dva moje recepty, kde som to pouzila. Vobec nebolo nejake potrhane :-)... Ale ten papier je dobra pomocka. Ak spravis, daj vediet. Ako to chuti s bryndzou :-).
ariela6
janger pekne si popisala toto cesto uložim si ho mam rada tieto slane kolače
slavka2012
Z casovych dovodov na quiche zvycajne pouzivam cesto hotove, tvoje recepty vsak vyzeraju tak dobre, ze mam chut si ho pripravit doma.
marianne
@janka za tento recept,ako aj kopu inych dalsich:-)som Ti velmi vdacna,Tvoj hutspot je u nas na pravidelnom poriadku:-) toto zakladne cesto sa mi pozdava najviac a vyskusam ho nabeton...
janger
@irenaw , @ariela6 , dakujem, ze ste sem nakukli a ze sa vam paci :-). @slavka , ozaj to nejako moc casu nezaberie, ta priprava cesta. Aj ja som si vzdy myslela, ze skoda casu ;-)...Ved niekedy, ked sa trosicku uvolnis, skus, aj kvoli takemu relaxu :-). @marianne , Marianka, aj tebe dakujem, som rada, ze si sa pristavila a ze ti aj nas hutspot chuti :-))).
samanka
@janger vďaka za recept. Práve som uvažovala, aké cesto použiť na syrové tartaletky, ktoré som jedla vo Švajčiarsku. A toto bude ideálne.
janger
@samanka , som rada, ze ti moj recept pomoze. Dufam, ze bude chutit. Potom napis, ak budes chciet, ako sa vydarilo a ako si tie tartaletky robila, tiez by ma zaujimal tvoj recept :-).
samanka
napíšem, len sa obávam, že so syrmi kúpenými u nás to nebude také chutné. Síce syn ide služobne o dva týždne do Švajčiarska, ale ich ceny sú pre nás vysoké. 100 g syra minimálne 5 fr...:-)))
janger
@samanka , viem, syry su dost drahe, to veru aj tu. My vacsinou pouzivame holandske syry...Ale sem-tam rada ochutnam aj ine. A clovek si zaroven na nich aj pomaskrti a casto ti to nahradi aj maso...
medovnicek
som ti veľmi vďačná za tento recept, už je odložený a určite vyskúšam
mracik9
Ja rada experimentujem z cestami ,nie vždy to dopadne podľa mojich predstáv ,ale tie tvoje určite vyskúšam,ďakujem za recept :)
janger
@palokuchki , Danka, ja som skusala s tvarohom, aby som trosku obmedzila maslo. Nabuduce dam tvarohu este trochu viac a masla menej. Ked budes mat moc husty (pevny) tvaroh, bude ale tekutiny treba trosku viac. Ja som mala riedky, kremovy tvaroh. @mracik9 , ved to aj ja :-), a nemas za co...
orchidea
Pekne si recept popísala, ja ho určite vyskúšam...ďakujem
mesiar50
Vidím,že všeličo ešte neviem,ale vďaka tebe teraz už áno.O slanej torte počujem po prvý krát.Výsledok tvojich šikovných rúk je famózny.Ďakujem za Rcp.
Pekne pozdravujem
janger
@mesiar50 , Laci, dakujem za pochvalu, no mnohym sikovnym varechacom sa nevyrovnam ani zdaleka...Ahojcek :-).
tothka
Tak vidíš,nebyť tvojej dobrej rady, ani by som tento výborný recept nenašla. Veľmi sa mi zapáčil, vlastne ako mnohé od teba, ktoré som
si už stihla vyskúšať. Ďakujem za dobré rady, človek sa učí stále.
janger
@tothka , dakujem ti za tvoj mily komentar a pochvalu :-). A aj ja sa snazim nasavat vedomosti a skusenosti, kde sa da ;-)...