Cesnakový olej - všestranné využitie

martinissimo - fotkamartinissimo, 6. septembra 2011

Suroviny

kolko treba :)
1 l
1 l




Postup

  1. 1

    očistíme cesnak a rozmixujeme . Dáme do umeleho kýblika alebo do poharika a zalievame obome olejmi súčastne jednoducho v pomere 1:1 . Dobre premiešať . Možme zaliať aj viac a neskvor olej používať na grill či do šalátov, dresingov, na maso,zeleninu... Skladujeme v chlade najlepsie chladnička vydrží mesiac dva

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja som si zalialacelé očistené strúčiky panenským oliv. olejom,ale som ich mala voľne položené, nevedela som,že majú byť v chlade. Ináč, takto je dobré zaliať aj rôzne bylinky ( rozmarín, oregano....) a olej preberie ich chuť.
martinissimo
ano suhlasim s tymi bylinkami , aj bazalka ked sa rozmixuje a zaleje olejom , cesnak mixujem preto lebo sa to potom da lepsie vyuzit do jedal
evusik
Olivový olej sa neuskladňuje v chladničke! ale pri pri izbovej teplote (18 -25 °C), podľa možnosti chránený pred svetlom, najlepšie keď je vo fľaši z tmavého skla. V chladničke extra panenský olej vďaka prítomnej vode hustne a pred použitím je ho nutné najskôr nechať zohriať na normálnu teplotu a až potom použiť, čo je zdĺhavé. Takisto veľké teplo v kuchyni môže spôsobovať starnutie oleja. Takéto prudké zmeny teploty mu na kvalite nepridajú. Ideálne je kupovať malé množstvá oleja a používať ho čo najčerstvejší. Olivový olej nie je víno - vekom sa jeho charakter k lepšiemu nemení!
cesnakový olej si robím aj ja, aj bazalkový a tiež rôzne kombinácie:
 varecha.pravda.sk/recepty/ochuteny-olivovy-olej/8107-rece...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia