Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania fotorecept

zdezda - fotkazdezda, 11. mája 2012
Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept)
Foto: zdezda

Je to super zmes do gulášov, do prívarkov, na pizzu, dipov, na hrianky...no proste všade, kam dávame cesnak, paradajky a soľ

30 minút
príprava

Suroviny

1- 2 kg
30 dkg
5 dkg




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny,

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pomelieme ich a spojíme so soľou,

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zmesou naplníme suché poháre...

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a odložíme do tmavého, chladnejšieho kúta v našom príbytku. NEVARÍME ! Nemajte strach, nepokazí sa ani za 12 mesiacov :-)

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zdezda
:-) zaručujem sa, že sa vám táto zmes nepokazí, na chate som našla ešte zastrčené poháriky z pred dvoch rokov a boli úplne fajn, cesnak a soľ sú úžasné konzervanty
1x mataaa
haston
teraz len počkať pokým bude zelenina lacnejšia. dobrý nápad.
babidka
akosi som ten recept prehliadla a objavila som ho az teraz. potesila si ma , toto som to este nerobila a paradajok aj cesnaku mam naozaj dost . uz sa tesim....:-)
2x pacik a fifa
zdezda
:-))), milá babidka, to si určite prehliadla len preto, že som ešte nedodala foto, no čakám na novú úrodu paradajok a cesnaku SVK pôvodu a určite urobím aj obrázky, no vy čo máte záhradky/skleniky/pri dome asi vyskúšate tento recept skôr, tak potom dajte vedieť, ako sa vám podaril,budem rada:-)
monzet
Dnes som túto fajnú zmes urobila,ale predsa len mi nedá nespýtať sa @zdezda naozaj to netreba ani kúsok sterilizovať?
furdica
trocha ma prekvapuje ten pomer rajčin 1-2 kg .tak potom pomer soli a cesnaku je poovičny pri dvoch kíl ako pri jednom kile paradajok nekazi sa to pri pomere 2 kilá ?alebo nie je to presolene pri jednom kile paradajok?
zdezda
Furdica, robila som aj z 1kg aj z 2kg paradajok a bolo to dobré :-)
Prvýkrát som robila iba z 1kg paradajok, ktoré boli dosť šťavnaté, no a potom som dostala mäsité, podlhovasté paradajky, tak som to vyskúšala z 2kg, toho cesnaku a soli je tam toľko, že sa zmes nepokazí, treba vyvariť viečka, ale to hádam robíš :-)
1x seanka
jozka
Recept si pridám a vyskúšam -samé dobroty
babkamt
Tvoj recept som si uložila. Počká , kým budem mať v záhrade paradajky.
rybarkuchar
Keby som nemal oskúšané niektoré Tvoje recepty, tak tomuto neverím. Stavil by som sa, že to po pár týždňoch exploduje. Často používam popisovanú kombináciu potrvín. Je to super recept.
1x fifa
modrykamen
Ja zaváram len samé paradajky trochu osolené, ale dinstujem. Je to výborné pod mäso, paradajkové omáčky a pod. Tento nápad je vynikajúci a keď je vyskúšaný, tak verím. Aké jednoduché môže byť zaváranie!
sylvinka
tomuto receptíku sa veľmi teším,naozaj už len počkať na lacné rajčiny. Zatiaľ putuje do kk
orchidea
páči sa mi tvoj recept...vyskúšam v lete ak sa urodia paradajky, nie tak ako vlani, prišla pleseň a bolo po nich lebo ja nestriekam nič v záhrade nijakými postrekmi...ukladám si recept
ancicka
Tie paradajky sa melú aj so šupkou?
Ja by som pre istotu sterilizovala,ked sa mi urodí,tak by som si to pripravila až do novej urody.
evanaaa
Aj ja si ukladám recept, tiež počkám na lacnejšie paradajky slovenské ( y trhu, od babiek) a myslím, že je lepšie ak budú zrelšie - mäkšie, ako tie tvrdé, bledé. Len dúfam, že zatiaľ bude aj náš cesnak. Ja si meliem kápiu so soľou, dávam do malých pohárikov, tiež bez sterilizácie.
1x lianka
zdezda
Jej. všetkým ďakujem za pozitívnu odozvu, @ancicka áno, paradajky sa melú aj so šupkou, neboj, vydrží ti táto zmes celý rok, 100%
@rybarkuchar dík, za odobrenie
@katarina1959 hneď v prvej vete je to uvedené :-)
helca103
často používam paradajky a cesnak. Určite vyskúšam keď budú naozaj chutné paradajky,lebo tieto z hypermarketov nemajú žiadnu vôňu ani chuť. Tá soľ to asi naozaj dostatočne konzervuje, už sa teším kedy to vyskúšam
hubata
Aj ja som až teraz objavila tento recept, vyzerá to ohromne: nie je s tým veľa práce, netreba sterilizovať. Kombinácia cesnaku a paradajok je neodolateľná v čerstvom stave a keď sa to uleží v pohári, môže byť ešte intenzívnejšia. Škoda, že nemám záhradu ...........
Ale aj tak ukladám do KK, lebo jeden nikdy nevie.
irenaw
nepočula som ešte, že to funguje aj bez sterilizácie, veľmi sa mi to páči, ukladám :-)
marienka44
@Zdezda ,mozem sa spytat, na com alebo s cim melies paradajky. Na obrazku sa mi zda, ze je to elektricky mlyncek na maso. Ja mam len obycajny mlyncek č. 5. Bojim sa, aby ten kov neznehodnotil vitaminy. Ukladam do KK, ved takatao kombinacia ma univerzalne pouzitie-gulas, pizza ap.
martamm
Na toto som velmi zvedava, paradajky mam posadene, tak po zbere urody vyskusam Tvoj recept. Len toho cesnaku sa mi zda byt vela
zdezda
Som rada, že ste reagovali na tento receptík, táto zmes má naozaj mnohé využitie :-)
@hubat á paradajky kupujem od tetičiek na trhu, niekedy mi aj niekto podaruje, aj má prebytok :-)
@marienka44 robila som aj ja v mäsovom mlynčeku, no nemala som z toho dobrý pocit, ale minuli sme aj to, pred tým, ako som mala tento robot, som zmes robila v mixéri na malých obrátkach, aby tam boli aj kúsky :-)
Najlepšie sú na to fakt slniečkové paradajky a slovenský cesnak, to množstvo cesnaku je dôležité @martam .
liviar
toto som robila vlani prvýkrát, je to fakt super, naši si to pridávajú dokonca aj do už uvareného guláša, keď ho majú naložený na tanieri. Akurát minulý týždeň som došla na to, že mám už iba za dve fľaše. Ja som tie paradajky obarila horúcou vodou a ošúpala
zdezda
@liviar , Ď , aj my túto zmes používame do hotových jedál, na dochutenie tomu, kto má rád a môže cesnak i soľ, no a na tousty-hrianky, je to supiš ! potom stačí iba syr a niečo zelené...
tiziana
keď napĺňame zmes do pohárov, viečka majú predtým vyvarené, utreté do sucha a teplé či studené? použiť radšej závitové? a keby som použila žlté malé rajčinky na zmes? rada recept vyskúšam :-)
zdezda
milá @tiziana , všetko je studené, suché, a aj podľa obr. je vidno, že som používala rôzne poháre, radšej menšie, sú praktickejšie :-), ak toto vyskúšaš zo žltých paradajok, tak budeš mať žltú zmes, skús :-)
cinkla
Jej @Zdezda , Ty sa tu cosi naodpisujes ! Si velmi mila a trpezliva. A Tvoj recept je skvostny. Uz sa nan hrozne tesim. Vdaka.
tati2008
Keď som si takú to zmes urobila(to som nevedela ,že je recept)pridala som aj bazalku a oregano.Výborné na pizzu,mäsové guľky s omáčkou,lasagne apod.
vanilka28
Milá @Zdezda , nebudeš veriť, ale Tvôj recept mi dnes prišiel e-mailom od známej(vďaka teta M.) - bola som zvedavá na originál a hlavne na reakcie. Keďže paradajok máme dosť aj cesnak sa celkom dobre urodil, idem vyskúšať, potom zreferujem ako sa podarilo......
zdezda
Dakujem za komentariky, verte, budete spokojne(i) :-)
njdevil
Ukladam, ale pockam si na svoje paradicky, alebo kupim od farmarov...u nas zavara manzel, ale tentokrat mu vdaka Tvojemu receptu vytriem zrak:-)
zdezda
...moja skusenost je, ze bazalku ci oregano, pridavam az po dohode so stravnikmi, cesnak a paradajky+sol, chuti u nas kazdemu(zatial)
hviezdickaz
ukladam,a ak sa mi tie moje paradajky podari aj dopestovat,tak tento receptik aj vyskusam :D
ebaka
paradajky mám,ale kde zohnať slovenský cesnak?....výborný recept,ukladam do KK
zdezda
@ebaka , cesnak kupujem od babiciek na trhu, vlastnorucne dopestovany, dolezite je, aby nebol z Ciny :-), ten nema tie spravne grady
3sandra3
to je paráda... určite sa v domácnosti zíde,,, tiež vyskúšam
joel
dnes som to vyskúšal, hoci ešte čerstve ale veľmichutné. Ďakujem za recept.
sovka62
Na terase nám dozrievajú krásne mäsité paradajky, väčšie ako riadna chlapská päsť, tak som si dnes obrala dve kilá a vyskúšala. Je to šup-šup, najdlhšie mi trvalo čistenie cesnaku (kto by veril, že 300 g je taká kopa?). Potom to už šlo ako po masle. Z dvoch kíl mám trinásť 200 ml pohárikov a zvyšok asi pol deci som šupla do zemiakovej polievky, ktorú som práve varila. Takže keď sa zima opýta......
zdezda
@honestka , supeeeeeeeeer, aj prsne svaly nam narastu a ani ruky nam nebudu pachnut, dakujem aj za ostatnych varechacov :-), ak sa nenahnevas, poposlem to dalej
marijanka712
vynikajúci receptík, i ked aj ja som neveriaci Tomáš najskôr musím odskúšať - že netreba sterilizovať , ale vaše komntíky aj ty @zdezda si ma presvädčila a teraz už len , aby tie moje paradajky chytili farbu a budem ich postupne spracovávať dik za receptík
jerica
teším sa , veru v práci som si recept vytlačila na A4 , dokonca naša @sovka ma už predbehla , povedala rcp.na jedničku,pre mňa je to od nej alfa & omega. Umelohmotný valček na lúpanie cesnaku mám , zíde sa.
jerica
na FB som ho pridala ešte poobede:-) tak sa mi páčil.
martamm
zdezda, diky za info o cesnaku. Suroviny mám už pripravené, zajtra idem na to... :)))))
remcula
@zdezda , já bych se ti chtěla moc omluvit. Tvůj recept mi přišel na email bez uvedení autorky-autora a tak jsem jej udělala a vložila na Toprecepty. Teď tam mám docela nehezké komentáře ve smyslu, že kopíruji recepty a snad už mne i vy tady trochu znáte, že pokud bych věděla jméno autora, uvedla bych ho, popřípadě bych poprosila o dovolení. Moc prosím, pokud ti nevadí, že jsem tvůj recept vložila na ty stránky, mohla bys tam napsat komentář v tom smyslu? byla bych ti moc vděčná. Pochopitelně ihned jdu do poznámky uveřejnit tvůj nick a ještě jednou se moc omlouvám!!!
 www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-rajcatova-smes-b...
remcula
Ale pokud by ti vadilo, že ten recept tam je, nechám ho pochopitelně odstranit!!!
ebaka
vynikajúci rcp,robila som ho asi pred 15 timi rokmi,dík za pripomenutie
ebaka
cesnak som zohnala a zmes je v pohárikoch...vynikajúca
1x pata99
dajanca
vyskúšané... už je v pohárikoch.... ďakujem :-)
jerica
@zdeda , ďakujem za super recept,dnes som použila k br.panenke :-)
prikladám :


bambulka51
zdezdi práve som receptík urobila a odložila do chladničky -dúfam že je to v poriadku. Ešte raz ďakujem a teším sa na dobré ochucovadlo.
zdezda
milá @bambulka51 , je to OK, ja si poháriky s touto zmesou dávam iba do špajze a tiez je to v poriadku :-)
radost
mám doma: "Konzervujeme bez chémie"r.1991
recepty z tv re lácie:Receptár...tam je táto zmes pod názvom:"Kirgizský cesnak"...
robievala som ho roky...potom pauza-ani neviem prečo som naň pozabudla...vrátila som sa k receptu..
dnes som našla zabudnuté lístkové cesto-vygúľala na plech-potrela zmesou a posypala strúhaným syrom..nič viac..po upečení celé poobedie vonia byt cesnakom...a chutí výborne...
nikdy sa mi nič nepokazilo...
natali
presne tento recept sme robili v lete, ked boli dobre domace paradajky. mamina ho ma od kamaratky. tiez sme sa bali ze sa pokazi ta omacka, kedze sa nesterilizuje vobec, ale vyskusali sme. pomylila som sa a miesto 5dkg soli som dala 50 :DDD takze nasa sa urcite nepokazi :) ta sol to isti..ale ani inak by sa nemala. inak, nemusli sme ju vyliat, da sa pouzit, len potom vobec netreba uz dane jedlo solit.
modrykamen
Ja to robím podobne, ale pridávam a čerstvú pomletú papriku (kápiu a baranie rohy), lebo ja skoro všade dávam cesnak,paradajky a papriku. Keď chcem používať ako nátierku, tak uberiem soľ, ale to už sa bojí m bez sterilizácie
radost
@ernest
smelo vyskúšaj..robím dobrých 20 rokov..ešte teraz mám načatý posledný pohárik..je to superprodukt...:-)
paploska
super, už je v KK a na sušené paradajky nemáš :-) viem, že je ich tu kopec, ale hľadám ten najosvedčenejší....
1x amelie
zdezda
@paploska , dík, prepáč, na sušené rcp nemám, ani som ešte neskúšala, no môžeš Varecháčom dôverovať, prečítaj si komentáre a podľa nich posúdiš, či ten rcp ti bude vyhovovať :-)
trencanka
Vyzera to super. Ja takto robim mletu korenovu zeleninu so solou a tiez sa tonesterilizuje. Urcite spravim. Som momentalne na dovolenke na Lefkade, kupili sme tu od pestovatela obrovsky veniec cesnaku domaceho, krasneho! este aj tie paradajky su tu uzasne dozrete na greckom slniecku. Uvazujem, ze kupim aj tie paradajky tu a doma spravim.
trencanka
A este , je tu nadherne vonave oregano, asi spravim par poharikov s oreganom.
marianne
Dakujem za recept vyslo mi 7-trojdecovych poharikov z 2kg paradajok.Zmes krasne rozvoniava,sa tesim...:-)
radost
dávam do pozornosti tento skvelý produkt...
vybrali sme najmenšie hlávky cesnaku-ostatný na zimu uskladníme...s tými sa hráme od rána -a mäsité paradajky-všetko vlastná úroda-idem dať do pohárikov...
urobte si na zimu..bez chémie..bez sterilizácie...
kam sa hodí cesnak-vždy poruke..:-)
havino
kde som mala oči, uši, nepostrehla som tu recept, @rados ť naša vdaka tebe v prvom rade, že si naň upozornila a @zdezda tiež, že si ho tu dala, toto potrebujem na pizzu a nie len na ňu, toto je ono, mäsité paradajky mám na trhu u známeho a domáci cesnak tiež, dnes idem na to, už len teda verím dievky, že netreba sterilizovať, super
radost
@havino
už je v pohárikoch v chladničke...nesterilizovať..naozaj..je to surové a suprové...:-)
ja robím:
1kg paradajky + 30dag cesnak ..pomlel muž na mäsovom mlynku..pridať 5-7dag soli..nemusíš na chlp presne vážiť...
želám do práce chuť..:-)
havino
@zdezda , hotovo, vykonáno, len nech sa nepokazí, nesterelizované, mäsové paradajky, dávka z 2 kg, základ na pizzu mám, vdaka


radost
@havino
blahoželám..nooo-trošku viery..:-)


či neveríš-že taký jednoduchý je ten recept celý..??
tak je to...výborná spomienka na leto..
zdezda
:-) teším sa , že sa aj vy tešíte :-)
summer1109
@zdezda Skvely receptik, uz som ho aj vyskusala. Lenze mam obavy, kedze nemam zatial mlyncek tak som paradajky osupala a pomixovala mixerom. Dufam, ze som to nespackala, lebo v pohariku vidim male bublinky, tak snad je to len z toho mixovania a nie z kvasenia... Skusal to uz niekto ako ja bez mlynceka?
zuzananoskova
Mám nadrobno nakrájaných 2kg paradajok a očistených 175g cesnaku. Zdá sa mi to veľmi veľa, ale ok :-)
radost
@zuzka
áno-je to dosť-hlavne na čistenie..:-)držím palce-ešte sa načistíš....:-)
pripomínam-treba pomlieť-rajčiny i cesnak..nestačí nakrájať....vieš-do jedla dáš potom primerane-nie veľa..bo je to aj slanšie...a takto si aj cesnak uskladníš,aj rajčiny-surové...
radost
..a ešte:
však si urob na skúšku len z menšej dávky...ja som si urobila z kila rajčín..
luss44
tento recept som robila asi pred mesiacom, dala som len 200 g cesnaku na 2 kg paradajok a bolo to dosť cesnakové, tá jeho chuť akoby prebila chuť rajčín... a to mám cesnak rada. Recept je to dobrý ale už budem dávať menej cesnaku.
radost
v časopise =Recepty z Receptára= je tento recept pod hlavičkou:Konzervovanie cesnaku...a pod názvom:Kirgizský cesnak...
je to teda spôsob-ako konzervovať cesnak..
zuzananoskova
Nie, mne nešlo o veľa čistenia, s tým problém nemám, aj keby to malo byť kilo ;-) Ale ten pomer cesnak - paradajky sa mi zdal vysoký. Dala som toľko, koľko som mala, soľ som dala presne. V týždni chcem ešte urobiť aj pre rodičov, dám cesnaku presne a aj pomeliem.
tiginko
Zuzi daj si fotku na FB, alebo na svoj blog (ak ju tam ešte náhodou nemáš), otvor si ju, klikni pravou myšou, úplne dole máš PROPERTIES resp. VLASTNOSTI v slovenčine, tam máš adresu URL. Tú skopíruj od https až po .jpg na konci, a potom to sem len vložíš
tiginko
@zuzananoskova všimla som si, že už máš fotku aj na FB, mohla som ti ju sem dať, len neviem či by ti to nevadilo. Aspoň si to vyskúšaš :-) Inak možno ti to pôjde aj rýchlejšie: len sa klikni pravou myšou na fotku a rovno ti môže ponúknuť "kopírovať adresu URL obrázka". Nie každému sa takto dá, preto som ti povedala ten prvý spôsob, ten funguje hádam vždy
1x lianka
pusta
@havino , tento vynikajúci recept od @zdezdy som robila minulý rok,. ešte mi zostali 2 poháre a sú stále vynikajúce bez akejkoľvek ujmy, postupovala som presne podľa jej pokynov, žiadna sterilizácia - takže nemaj nijaké obavy, budeš na výsosť spokojná.
milá @zdezda , tento rok sa chystám na repete, veľmi pekne ti dakujem za tento tvoj fantastický recept :-)))))
zdezda
mila @pusta , dakujem za odobrenie tohto receptu, tesim sa ze si spokojna a potvrdzujes, ze aj bez sterilizacie sa daju uchovat dane suroviny z bio zahradky :-)
zuzananoskova
Zdezda: prosím Ťa, potrebujem "poradiť" :-( Dnes som išla do špajze a ucítila cesnakovú vôňu. Ako prvé mi napadlo skontrolovať poháriky s paradajkovou zmesou. A keď som sa načiahla po nich, počula som ako syčali. Mali mierne vyduté viečka a "vytekali" (ešteže som tie poháre mala spolu v takom plastovom košíku). Opatrne som ich otvorila a zmes okamžite začala vytekať a sypieť. Vysypala som to jednej misy. Dala som si na hrianku, ale ucítila som skysnuté na jazyku, takže všetko putovalo do... No veľká škoda :-( Ale...chcem určite ešte urobiť a teraz sa pýtam: zmes vždy pomelieš? Ja som teraz krájala na drobné kúsky, myslíš, že to vadilo? Poháre som naplnila úplne nadoraz, mohla byť aj to chyba, že to nemalo priestor "dýchať"? Alebo malo na to vplyv menšie množstvo cesnaku? Ďakujem za postrehy :-)
zdezda
@zuzananoskova , kysnlo ti to asi preto, lebo si dala menej cesnaku, nedodrzala si mnozstva, ano ja vzdy meliem, je to rychlejsie a chutnejsie :-) no a pohariky sa nikdy neplnia az po vrchnak, nie ?
1x staja
radost
@zuzananoskova
Zuzka...treba p-o-m-l-i-e-ť rajčiny aj cesnak...tento recept je o cesnaku-menej o rajčinách-takže množstvo cesnaku dodržať..!!!nedá sa veľmi experimentovať...ja dodržiavam-a zatiaľ mám len spokojnosť..želám dobrý deň...
silvia68
včera som robila z kila paradajok a 30dkg cesnaku, má to silu, úžasné.
zdezda
@silvia68 , super, urcite sa ti tato zmes nepokazi, treba dodrzať to mnozstvo cesnaku aj soli :-)
eviana
Jooooj... kde som ja ťava v lete keď bol čas paradajok mala oči, že som si tento recept nevšimla? Veľmi sa mi popačuje, zaujímavá kombinácia, viem si predstaviť tú skvelú chuť... takto odložené "LETO" v pohárikoch na zimu, keď je tých slniečkom voňajúcich paradajok nedostatok, musí byť úžasné. Už aj ide do mojej KK a v lete isto vyskúšam. Ďakujem za úžasný recept :)
1x zdezda
zdezda
@eviana :-)))))) krásne slovo si použila "popačuje" veľmi dík, za komentík
ocko
mozem len doporucit vlani som robila tento uzastny recept a uz sa tesim ako ho budem robit tento rok nakolko som si vypestovala domaci cesnak asi 10kg tak nemusim sa bat dat tolko cesnaku a bude asi aj z troch davok nakolko sa sa ziedol sup sup na chlieb alebo rozok len tak a poviem vam bola to pecka ..ale dobra dakujem za receptik a vrelo odporucam...
1x zdezda
zdezda
@ocko dakujem za odobrenie receptu, veeeeeeeelmi zavidim tie kila cesnaku :-)
ja ho chodim kupovat k babickam na trh, alebo do Madarska :-(
marika21
Zdezda prosím ťa ak by som to odšťavovačom odšťavila paradajky?
Ak som varila paradajkovú šťavu tak som to odšťavila, s pridaním soli, vriace do fliaš. Tie zrnká tam nevadia? Keď sú tam zrniečka a šupky tak tým je to hustejšie? Cesnak by som mohla pretlačiť, tlačidlom na cesnak.? Alebo to treba všetko mlieť?, na mäsovom mlynčeku, aby sa dodržal postup ako si uviedla,aby sa to nekazilo?
zdezda
@marika21 , radu Ti dám, dodrž presne recept a verím, že budeš spokojná, prípadne si prečítaj horeuvedené komentáre a tie Ti potvrdia, že v tomto rcp experimentovať sa nevypláca :-)
kika1212
@zdenda , výborné dochucovadlo, z mála surovín a takmer bez práce, ostali mi ešte z minulého roku 2 poháre v nezmenenej podobe. Je to recept bez sterilizácie s predĺženou (dlhou?) trvanlivosťou. Doporučuje, ďakujem, aj tento rok zopakujem.
1x zdezda
zdezda
milá @kika1212 , ďakujem za kladný komentár, som rada, že si rada :-), práve teraz začína sezóna vhodná na výrobu tejto pochutiny, tak hurá na to
afataga
hotovo, len to nemam take pekne cervene, preco??? paradajky boli cervene :-), dala som tam aj 4 chilli papricky :-)
hanak
Tak na toto sa chystám aj ja. A samozrejme aj s chilli. @afataga , mala si tam čvrknúť trochu cvikle pra farbu
1x havino
pusta
@afataga , ak si ich nemlela , ale mixovala, potom nebude ich farba taká pekná červená, zmení sa na inú červenú, ako sú paradajky v reáli.
1x zdezda
zdezda
Milí Varecháči, paradajky sa nesmúúúúúú mixovať, ale mlieť a to striedavo s cesnakom. Verím, že po dôkladnom prečítaní receptu a mnohých pozitívnych komentárikov sa vám táto bio pochutina určite vydarí :-)
havino
mám ešte z minulého roka dva poháriky, potvrdzujem trvanlivosť, napriek mojim obavám, tento rok idem opäť urobiť, možno aj zajtra, ak sa dostanem z práce na trh
ako že nemáš to červené @afataga ? čo ti to ozelenelo :D, ale smejem sa, no ale neboj aj mne to tak oslabočerveňalo, to je slovo :D, akoby vytiahlo červenú tmavú farbu, asi ten cesnak, fotky skresľujú
1x zdezda
afataga
ked je v rcp mliet, predsa nebudem mixovat, bolo to akesi ruzove, ako pise @havino slabocervene a akesi bublinkove, tak som to dnes svacla do hrnca a prevarila si 30 min, aj sa to zredukovalo aj ocervenelo, tak hadam to bude ok, neviem, kde bol pes zakopany
zdezda
@afataga , tým, ze je tato zmes varena 30 min. bude to nieco nove :-) daj vediet, ako to chutilo, no mam pocit, ze uz to nebude mat tie spravne "grady" :-) Bublinky a bleda farba to je to, ake to ma byt. Vzdy do suchych , malych poharikov das tuto zmes aspon 1cm pod viecko, po odstati sa to upravi, viecka cuknu, a cervena farba prerazi.
afataga
je to super aj varene, grady to ma podla mna dostatocne, ale neviem porovnat s nevarenym, aj teraz som dala do duseneho masa, obcas frcnem do omacky na cestoviny, minule som robila gulas a zabudla som, ze to mam pouzit :-)
1x zdezda
monika0001
Vsetci to chvalite a mne sa to nepodarilo :-(
Preco mi to kysne?
Sla som presne podla receptu.. pohare nove, umyte a suche..
Uz druhy den chodim po chodbe a cucham co mi kde smrdi..
A dnes som nahodou sla do skrinky kde som si toto odlozila a kysne to tak,ze mi to pomaly az vyteka von comu vobec nechapem kedze som to riadne pozatvarala :-(
Co som urobila zle?
Na spodku mam akoby vodu a ostatne mi stoji hore a syci to a je vidiet akoby to kyslo. Sama bublinka...
Prosim ci to moze byt?
1x staja
zdezda
@monika0001 je mi to luto, a aky si dala cesnak ? Ak je z obchodu, cinsky alebo spanielsky, moze to byt aj tym. Mohla by si este z toho urobit dip tak, ze to nalejes do hrnca, nechas tu masu prejst varom asi 5min. a horuce dat do opat cistych poharikov, ktore otocis ( po silnom uzavreti) hore dnom. Po 10 min. ich otocis a nechas zakryte vychladnut. Strati sa sice C vit., no cesnak je zdravy aj vareny :-) Skus a daj vediet, ako Ti to vyslo. Myslim, ze by bolo na skodu vyhadzovat to.
trishka
Dnes som to aj ja skúsila a to z polovičnej dávky.....trochu som ochutnala, prišlo mi to hlavne o soli a trochu aj cesnaku....keďže ja máločo solím .....paradajky mi nejak ušli, verím, že tie chute nejak prejdu....dám vedieť
evina123
Aj my sme sa nadchli týmto receptom, urobili sme jednu dávku a aj nám to začalo kysnúť-vystupujú bublinky, cesnak máme z obchodu lebo svoj nemáme, inak sme všetko robili ako bolo napísané, rozmýšľam aj ja, že to dám prevariť aby sa to neznehodnotilo, neviem čo sme urobili zle...
zdezda
Dievcata, naozaj ste dali 300Dg cesnaku a 5Dg soli?
evina123
áno, presne 2 kg rajčín, 30 dkg cesnaku už očisteného a 5 dkg soli, mleli sme na ručnom mlynčeku na mäso, môžem sa zaručiť, že sme s váhou nepochybili, ale už sme zmes prevarili, trošičku sa šťavy odparilo, ešte horúce sme plnili do pohárikov a aj vŕšky sa prichytili, dúfame, že k spokojnosti, vďaka za rady ...
kucharik35
@zdezda , robil som vo väčšom množstve presne podľa tvojho receptu a mám ešte zopár fliaš spred 2 rokov a všetky bez ujmy.
dakujem za recept. 5*
zdezda
@kimlo , jasné, 30 Dg cesnaku, dik za upozornenie, hore v rcp je to správne :-)
monty469
Recept ma veľmi zaujal, paradajky pekne dozrievajú, tak to skúsim urobiť. Dám potom vedieť :-)
luwinka
Presne som toto už dávnejšie robila, ďakujem za pripomenutie receptu.
hubata
Super recept! Takéto mám rada, nie je s ním veľa roboty a výsledok je kvalitná zaváranina ktorá sa dá použiť na milión spôsobov. Ďakujem, ukladám do KK, lebo ešte paradajok nemám toľko aby som ich mohla zavárať.
1x zdezda
twixi
Super recept, na rok sadim viacej cesnaku , rajčín mam vždy veľa ;-)
1x zdezda
twixi
Super recept, na rok sadim viacej cesnaku , rajčín mam vždy veľa ;-)
1x zdezda
twixi
Veru nme sa všetky pokazili a to som dala viac cesnaku aj soli, viac toto nerobim, recept ma sklamal
radost
@Twixi
pokazili..??za 5 dní..??neverím...robím roky..bez ťažkostí..nikdy sa nepokazil ani jeden pohárik za rok..nieto za pár dní..
v čom to asi je..??
zdezda
@Twixi (7.8.2016 19:45)

To mi je ľúto, že Ti to nevyšlo, vyše 300 ľuďom sa to vydarilo. Predpokladám, že si nedala 300g nášho cesnaku. Ja mám v pivnici ešte spred 2-och rokov. Je to supiš do gulášov, na grilovanie, .....
monty469
Milá @Zdezda ja som to dnes robila, ale radšej som to sterilizovala, lebo cesnak nemám domáci, tak nechcem riskovať, že sa mi to pokazí. Aj tak to bude určite skvelé a využijem to na rôzne spôsoby. Chcem urobiť ešte jednu dávku, my také ľúbime. Ďakujem za dobrý nápad
haji
Je nutné dodržet perfektní čistotu jak pracovní plochy /použít trochu dezinfekce/, tak všeho použitého nádobí, suroviny zpracovávat jen zdravé - bez začínající plísně či kvašení. Sklenice i víčka raději vyvařit, používat nové houbičky na mytí nádobí i čisté utěrky. Osvědčená dezinfekce je i alkohol - bez chuti je vodka. Stačí "oběhnout" sklenici i víčko slaboučkým filmem. Tmavý chladnější kout v činžáku - lednička. Jinak nechat proběhnout zavařování - pár minut na "zatáhnutí" víček. Kvašení je potvorka, žije svým životem. Mnoho úspěchů všem!
twixi
Cesnak som mala svoj dopestovaný, aj viecka som prevarila, mo neviem, nevyšlo to, škoda rajcin aj cesnaku.
1x pata99
haji
@Twixi (9.8.2016 11:30)
Takové jsou cesty osudu, někdy to skutečně nevyjde. Zažila jsem rok na "šlaka", kdy mi odešly všechny zavařené broskve. Vlastní výpěstky zplesivěly, kupované /nádherné/ zkvasily. Komplet všechny sklenice. Někdy se prostě nepodaří. Nejen ve zpracovávání produktů.
Docela zajímavé je nakouknout na vliv Luny, doporučit mohu stránky:  www.spektrumzdravi.cz/vliv-mesice-na-zahradu...

 www.spektrumzdravi.cz/lunarni-kalendar/2016...

na výše uvedených stránkách je toho o Luně daleko víc, jsou to zajímavé zákonitosti přírody. Skeptikům a kritikům nic nevnucuji.
1x zdezda
haji
@Zdezda (13.8.2016 07:22)
Rádo se stalo, milá @Zdezda sleduji Lunu - lunární zákonitosti zpravidla tam, kde mi na výsledku hodně záleží. Snažím se podle postavení Luny si například mýt vlasy,chodit ke kadeřnici, sadit květinky, větrat peřiny, někdy prát. Nedělám to pokaždé, někdy člověk dělá ve velké rychlosti a nemá čas se kutat v knize či na netu. Ale jako pomoc pro dosažení dobrého výsledku to jde. Určo bys našla podobné stránky ve slovenštině, chce to hledat. Měj krásné dny, plné dobrých výsledků a hlavně radosti. Z neúspěchů se člověk poučí, jsou součástí života a evoluce. Mávám!
1x zdezda
jack
Doniesla som si paradajky od mojej sestričky s tým,že vyskúšam tvoj recept.A stalo sa.Len ja som to radšej ešte sterilizovala.Pre istotu.Pridávam foto.


1x zdezda
zdezda
@Jack (17.8.2016 10:52)

Super, snáď budeš spokojná. Ak si dala soľ podľa rcp, opatrne dochucuj jedlá, do ktorých budeš túto zmes pridávať. Pekné dni Ti prajem :-)
salinka
Dakujeme pekne za recept. Zabudla som pochvalit, ostali posledne pohariky. Robili sme asi pred mesiacom, nekazi sa....a uz sa ani nestihne ;-)

salinka
Zase som to odoslala naopak. Asi som zdatnejsia v kuchyni, ako v mobilnych aplikaciach:-))))
zdezda
Milé varecháčky, ak použijete-spracujete svoje, slovenské( či maďarské, moravsko-české) cesnaky + paradajky + soľ , nemôže sa vám to pokaziť. Jasnačka, hygiena musí byť :-)
1x maba57
niniatko
nielenže sa nepokazí za 12 mesiacov, ono sa to nepokazí ani za 5 rokov, 5 rokov to mám v pivnici a je to stále výzorovo aj chuťovo akoby som to včera robila ;)
1x zdezda
zdezda
@Niniatko (3.8.2017 20:45)

Tesim sa s tebou, Niniatko, aj ja uz mam take starsie v pivnici a stale su OK, preto ma mrzi, ze niektorym dievcatam sa pokazili .
toom
Robil som pred dvoma rokmi ešte mi ostali dve fľaše všetko ok.Tento rok idem robiť znova.
beliana
Robila som cez leto 2019, ako neveriaci Tomas som sterilizovala, jeden poharik som nechala bez sterilizacie. Dnes som ho otvorila, bolo to super...
afataga
Po 5-tich rokoch som dnes robila z 2kg paradajok, ono to dlho vydrzi, hlavne ked furt zabudam, ze to mam v chladnicke :-). Ja pre istotu sterilizujem vsetko.
Zas to mam blede, ale ono to casom stmavne, aj ked na tom vlastne nezalezi.
Rcp. je zabudnuty, tak davam do pozornosti aj ostatnym.
2x haji a zolik
zolik
@afataga (6.8.2021 18:42)
Dobre si urobila, ze si ho pripomenula.
V tejto zalahe receptov po tolkych rokoch na Vareche sa aj pozabudne na odskusane a vyborne sezonne recepty.
P.S.: a kedy zacnes vysivat?
jamalinka
Tymto receptom ste mi pripomenuli moje dávne detstvo, ako to čítam spomenula som si, že moja mamina tuto zmes robievala každe leto. Pestovali sme veĺa rajcin, paprík, cesnaku a pod. Ja som tento rcp nikdy nerobila, úplne som naňho zabudla a preto idem vydkúšať, ďakujem za pripomenutie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia