Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania fotorecept

zdezda - fotkazdezda, 11. mája 2012
Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept)
Foto: zdezda

Je to super zmes do gulášov, do prívarkov, na pizzu, dipov, na hrianky...no proste všade, kam dávame cesnak, paradajky a soľ

30 minút
príprava

Suroviny

1- 2 kg
30 dkg
5 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny,

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pomelieme ich a spojíme so soľou,

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zmesou naplníme suché poháre...

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a odložíme do tmavého, chladnejšieho kúta v našom príbytku. NEVARÍME ! Nemajte strach, nepokazí sa ani za 12 mesiacov :-)

    Cesnakovoparadajková zmes bez konzervovania (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

179 komentárov k receptu
:-) zaručujem sa, že sa vám táto zmes nepokazí, na chate som našla ešte zastrčené poháriky z pred dvoch rokov a boli úplne fajn, cesnak a soľ sú úžasné konzervanty
akosi som ten recept prehliadla a objavila som ho az teraz. potesila si ma , toto som to este nerobila a paradajok aj cesnaku mam naozaj dost . uz sa tesim....:-)
:-))), milá babidka, to si určite prehliadla len preto, že som ešte nedodala foto, no čakám na novú úrodu paradajok a cesnaku SVK pôvodu a určite urobím aj obrázky, no vy čo máte záhradky/skleniky/pri dome asi vyskúšate tento recept skôr, tak potom dajte vedieť, ako sa vám podaril,budem rada:-)
trocha ma prekvapuje ten pomer rajčin 1-2 kg .tak potom pomer soli a cesnaku je poovičny pri dvoch kíl ako pri jednom kile paradajok nekazi sa to pri pomere 2 kilá ?alebo nie je to presolene pri jednom kile paradajok?
Furdica, robila som aj z 1kg aj z 2kg paradajok a bolo to dobré :-)
Prvýkrát som robila iba z 1kg paradajok, ktoré boli dosť šťavnaté, no a potom som dostala mäsité, podlhovasté paradajky, tak som to vyskúšala z 2kg, toho cesnaku a soli je tam toľko, že sa zmes nepokazí, treba vyvariť viečka, ale to hádam robíš :-)
Keby som nemal oskúšané niektoré Tvoje recepty, tak tomuto neverím. Stavil by som sa, že to po pár týždňoch exploduje. Často používam popisovanú kombináciu potrvín. Je to super recept.
Ja zaváram len samé paradajky trochu osolené, ale dinstujem. Je to výborné pod mäso, paradajkové omáčky a pod. Tento nápad je vynikajúci a keď je vyskúšaný, tak verím. Aké jednoduché môže byť zaváranie!
páči sa mi tvoj recept...vyskúšam v lete ak sa urodia paradajky, nie tak ako vlani, prišla pleseň a bolo po nich lebo ja nestriekam nič v záhrade nijakými postrekmi...ukladám si recept
Tie paradajky sa melú aj so šupkou?
Ja by som pre istotu sterilizovala,ked sa mi urodí,tak by som si to pripravila až do novej urody.
Aj ja si ukladám recept, tiež počkám na lacnejšie paradajky slovenské ( y trhu, od babiek) a myslím, že je lepšie ak budú zrelšie - mäkšie, ako tie tvrdé, bledé. Len dúfam, že zatiaľ bude aj náš cesnak. Ja si meliem kápiu so soľou, dávam do malých pohárikov, tiež bez sterilizácie.
často používam paradajky a cesnak. Určite vyskúšam keď budú naozaj chutné paradajky,lebo tieto z hypermarketov nemajú žiadnu vôňu ani chuť. Tá soľ to asi naozaj dostatočne konzervuje, už sa teším kedy to vyskúšam
Aj ja som až teraz objavila tento recept, vyzerá to ohromne: nie je s tým veľa práce, netreba sterilizovať. Kombinácia cesnaku a paradajok je neodolateľná v čerstvom stave a keď sa to uleží v pohári, môže byť ešte intenzívnejšia. Škoda, že nemám záhradu ...........
Ale aj tak ukladám do KK, lebo jeden nikdy nevie.
@Zdezda ,mozem sa spytat, na com alebo s cim melies paradajky. Na obrazku sa mi zda, ze je to elektricky mlyncek na maso. Ja mam len obycajny mlyncek č. 5. Bojim sa, aby ten kov neznehodnotil vitaminy. Ukladam do KK, ved takatao kombinacia ma univerzalne pouzitie-gulas, pizza ap.
Som rada, že ste reagovali na tento receptík, táto zmes má naozaj mnohé využitie :-)
@hubat á paradajky kupujem od tetičiek na trhu, niekedy mi aj niekto podaruje, aj má prebytok :-)
@marienka44 robila som aj ja v mäsovom mlynčeku, no nemala som z toho dobrý pocit, ale minuli sme aj to, pred tým, ako som mala tento robot, som zmes robila v mixéri na malých obrátkach, aby tam boli aj kúsky :-)
Najlepšie sú na to fakt slniečkové paradajky a slovenský cesnak, to množstvo cesnaku je dôležité @martam .
toto som robila vlani prvýkrát, je to fakt super, naši si to pridávajú dokonca aj do už uvareného guláša, keď ho majú naložený na tanieri. Akurát minulý týždeň som došla na to, že mám už iba za dve fľaše. Ja som tie paradajky obarila horúcou vodou a ošúpala
@liviar , Ď , aj my túto zmes používame do hotových jedál, na dochutenie tomu, kto má rád a môže cesnak i soľ, no a na tousty-hrianky, je to supiš ! potom stačí iba syr a niečo zelené...
keď napĺňame zmes do pohárov, viečka majú predtým vyvarené, utreté do sucha a teplé či studené? použiť radšej závitové? a keby som použila žlté malé rajčinky na zmes? rada recept vyskúšam :-)
milá @tiziana , všetko je studené, suché, a aj podľa obr. je vidno, že som používala rôzne poháre, radšej menšie, sú praktickejšie :-), ak toto vyskúšaš zo žltých paradajok, tak budeš mať žltú zmes, skús :-)
Keď som si takú to zmes urobila(to som nevedela ,že je recept)pridala som aj bazalku a oregano.Výborné na pizzu,mäsové guľky s omáčkou,lasagne apod.
Milá @Zdezda , nebudeš veriť, ale Tvôj recept mi dnes prišiel e-mailom od známej(vďaka teta M.) - bola som zvedavá na originál a hlavne na reakcie. Keďže paradajok máme dosť aj cesnak sa celkom dobre urodil, idem vyskúšať, potom zreferujem ako sa podarilo......
Ukladam, ale pockam si na svoje paradicky, alebo kupim od farmarov...u nas zavara manzel, ale tentokrat mu vdaka Tvojemu receptu vytriem zrak:-)
...moja skusenost je, ze bazalku ci oregano, pridavam az po dohode so stravnikmi, cesnak a paradajky+sol, chuti u nas kazdemu(zatial)
Na terase nám dozrievajú krásne mäsité paradajky, väčšie ako riadna chlapská päsť, tak som si dnes obrala dve kilá a vyskúšala. Je to šup-šup, najdlhšie mi trvalo čistenie cesnaku (kto by veril, že 300 g je taká kopa?). Potom to už šlo ako po masle. Z dvoch kíl mám trinásť 200 ml pohárikov a zvyšok asi pol deci som šupla do zemiakovej polievky, ktorú som práve varila. Takže keď sa zima opýta......
vynikajúci receptík, i ked aj ja som neveriaci Tomáš najskôr musím odskúšať - že netreba sterilizovať , ale vaše komntíky aj ty @zdezda si ma presvädčila a teraz už len , aby tie moje paradajky chytili farbu a budem ich postupne spracovávať dik za receptík
teším sa , veru v práci som si recept vytlačila na A4 , dokonca naša @sovka ma už predbehla , povedala rcp.na jedničku,pre mňa je to od nej alfa & omega. Umelohmotný valček na lúpanie cesnaku mám , zíde sa.
@zdezda , já bych se ti chtěla moc omluvit. Tvůj recept mi přišel na email bez uvedení autorky-autora a tak jsem jej udělala a vložila na Toprecepty. Teď tam mám docela nehezké komentáře ve smyslu, že kopíruji recepty a snad už mne i vy tady trochu znáte, že pokud bych věděla jméno autora, uvedla bych ho, popřípadě bych poprosila o dovolení. Moc prosím, pokud ti nevadí, že jsem tvůj recept vložila na ty stránky, mohla bys tam napsat komentář v tom smyslu? byla bych ti moc vděčná. Pochopitelně ihned jdu do poznámky uveřejnit tvůj nick a ještě jednou se moc omlouvám!!!
 www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-rajcatova-smes-b...
mám doma: "Konzervujeme bez chémie"r.1991
recepty z tv re lácie:Receptár...tam je táto zmes pod názvom:"Kirgizský cesnak"...
robievala som ho roky...potom pauza-ani neviem prečo som naň pozabudla...vrátila som sa k receptu..
dnes som našla zabudnuté lístkové cesto-vygúľala na plech-potrela zmesou a posypala strúhaným syrom..nič viac..po upečení celé poobedie vonia byt cesnakom...a chutí výborne...
nikdy sa mi nič nepokazilo...
presne tento recept sme robili v lete, ked boli dobre domace paradajky. mamina ho ma od kamaratky. tiez sme sa bali ze sa pokazi ta omacka, kedze sa nesterilizuje vobec, ale vyskusali sme. pomylila som sa a miesto 5dkg soli som dala 50 :DDD takze nasa sa urcite nepokazi :) ta sol to isti..ale ani inak by sa nemala. inak, nemusli sme ju vyliat, da sa pouzit, len potom vobec netreba uz dane jedlo solit.
Ja to robím podobne, ale pridávam a čerstvú pomletú papriku (kápiu a baranie rohy), lebo ja skoro všade dávam cesnak,paradajky a papriku. Keď chcem používať ako nátierku, tak uberiem soľ, ale to už sa bojí m bez sterilizácie
@paploska , dík, prepáč, na sušené rcp nemám, ani som ešte neskúšala, no môžeš Varecháčom dôverovať, prečítaj si komentáre a podľa nich posúdiš, či ten rcp ti bude vyhovovať :-)
Vyzera to super. Ja takto robim mletu korenovu zeleninu so solou a tiez sa tonesterilizuje. Urcite spravim. Som momentalne na dovolenke na Lefkade, kupili sme tu od pestovatela obrovsky veniec cesnaku domaceho, krasneho! este aj tie paradajky su tu uzasne dozrete na greckom slniecku. Uvazujem, ze kupim aj tie paradajky tu a doma spravim.
dávam do pozornosti tento skvelý produkt...
vybrali sme najmenšie hlávky cesnaku-ostatný na zimu uskladníme...s tými sa hráme od rána -a mäsité paradajky-všetko vlastná úroda-idem dať do pohárikov...
urobte si na zimu..bez chémie..bez sterilizácie...
kam sa hodí cesnak-vždy poruke..:-)
kde som mala oči, uši, nepostrehla som tu recept, @rados ť naša vdaka tebe v prvom rade, že si naň upozornila a @zdezda tiež, že si ho tu dala, toto potrebujem na pizzu a nie len na ňu, toto je ono, mäsité paradajky mám na trhu u známeho a domáci cesnak tiež, dnes idem na to, už len teda verím dievky, že netreba sterilizovať, super
@havino
už je v pohárikoch v chladničke...nesterilizovať..naozaj..je to surové a suprové...:-)
ja robím:
1kg paradajky + 30dag cesnak ..pomlel muž na mäsovom mlynku..pridať 5-7dag soli..nemusíš na chlp presne vážiť...
želám do práce chuť..:-)
@zdezda Skvely receptik, uz som ho aj vyskusala. Lenze mam obavy, kedze nemam zatial mlyncek tak som paradajky osupala a pomixovala mixerom. Dufam, ze som to nespackala, lebo v pohariku vidim male bublinky, tak snad je to len z toho mixovania a nie z kvasenia... Skusal to uz niekto ako ja bez mlynceka?
@zuzka
áno-je to dosť-hlavne na čistenie..:-)držím palce-ešte sa načistíš....:-)
pripomínam-treba pomlieť-rajčiny i cesnak..nestačí nakrájať....vieš-do jedla dáš potom primerane-nie veľa..bo je to aj slanšie...a takto si aj cesnak uskladníš,aj rajčiny-surové...
tento recept som robila asi pred mesiacom, dala som len 200 g cesnaku na 2 kg paradajok a bolo to dosť cesnakové, tá jeho chuť akoby prebila chuť rajčín... a to mám cesnak rada. Recept je to dobrý ale už budem dávať menej cesnaku.
v časopise =Recepty z Receptára= je tento recept pod hlavičkou:Konzervovanie cesnaku...a pod názvom:Kirgizský cesnak...
je to teda spôsob-ako konzervovať cesnak..
Nie, mne nešlo o veľa čistenia, s tým problém nemám, aj keby to malo byť kilo ;-) Ale ten pomer cesnak - paradajky sa mi zdal vysoký. Dala som toľko, koľko som mala, soľ som dala presne. V týždni chcem ešte urobiť aj pre rodičov, dám cesnaku presne a aj pomeliem.
Zuzi daj si fotku na FB, alebo na svoj blog (ak ju tam ešte náhodou nemáš), otvor si ju, klikni pravou myšou, úplne dole máš PROPERTIES resp. VLASTNOSTI v slovenčine, tam máš adresu URL. Tú skopíruj od https až po .jpg na konci, a potom to sem len vložíš
@zuzananoskova všimla som si, že už máš fotku aj na FB, mohla som ti ju sem dať, len neviem či by ti to nevadilo. Aspoň si to vyskúšaš :-) Inak možno ti to pôjde aj rýchlejšie: len sa klikni pravou myšou na fotku a rovno ti môže ponúknuť "kopírovať adresu URL obrázka". Nie každému sa takto dá, preto som ti povedala ten prvý spôsob, ten funguje hádam vždy
@havino , tento vynikajúci recept od @zdezdy som robila minulý rok,. ešte mi zostali 2 poháre a sú stále vynikajúce bez akejkoľvek ujmy, postupovala som presne podľa jej pokynov, žiadna sterilizácia - takže nemaj nijaké obavy, budeš na výsosť spokojná.
milá @zdezda , tento rok sa chystám na repete, veľmi pekne ti dakujem za tento tvoj fantastický recept :-)))))
mila @pusta , dakujem za odobrenie tohto receptu, tesim sa ze si spokojna a potvrdzujes, ze aj bez sterilizacie sa daju uchovat dane suroviny z bio zahradky :-)
Zdezda: prosím Ťa, potrebujem "poradiť" :-( Dnes som išla do špajze a ucítila cesnakovú vôňu. Ako prvé mi napadlo skontrolovať poháriky s paradajkovou zmesou. A keď som sa načiahla po nich, počula som ako syčali. Mali mierne vyduté viečka a "vytekali" (ešteže som tie poháre mala spolu v takom plastovom košíku). Opatrne som ich otvorila a zmes okamžite začala vytekať a sypieť. Vysypala som to jednej misy. Dala som si na hrianku, ale ucítila som skysnuté na jazyku, takže všetko putovalo do... No veľká škoda :-( Ale...chcem určite ešte urobiť a teraz sa pýtam: zmes vždy pomelieš? Ja som teraz krájala na drobné kúsky, myslíš, že to vadilo? Poháre som naplnila úplne nadoraz, mohla byť aj to chyba, že to nemalo priestor "dýchať"? Alebo malo na to vplyv menšie množstvo cesnaku? Ďakujem za postrehy :-)
@zuzananoskova
Zuzka...treba p-o-m-l-i-e-ť rajčiny aj cesnak...tento recept je o cesnaku-menej o rajčinách-takže množstvo cesnaku dodržať..!!!nedá sa veľmi experimentovať...ja dodržiavam-a zatiaľ mám len spokojnosť..želám dobrý deň...
Jooooj... kde som ja ťava v lete keď bol čas paradajok mala oči, že som si tento recept nevšimla? Veľmi sa mi popačuje, zaujímavá kombinácia, viem si predstaviť tú skvelú chuť... takto odložené "LETO" v pohárikoch na zimu, keď je tých slniečkom voňajúcich paradajok nedostatok, musí byť úžasné. Už aj ide do mojej KK a v lete isto vyskúšam. Ďakujem za úžasný recept :)
mozem len doporucit vlani som robila tento uzastny recept a uz sa tesim ako ho budem robit tento rok nakolko som si vypestovala domaci cesnak asi 10kg tak nemusim sa bat dat tolko cesnaku a bude asi aj z troch davok nakolko sa sa ziedol sup sup na chlieb alebo rozok len tak a poviem vam bola to pecka ..ale dobra dakujem za receptik a vrelo odporucam...
Zdezda prosím ťa ak by som to odšťavovačom odšťavila paradajky?
Ak som varila paradajkovú šťavu tak som to odšťavila, s pridaním soli, vriace do fliaš. Tie zrnká tam nevadia? Keď sú tam zrniečka a šupky tak tým je to hustejšie? Cesnak by som mohla pretlačiť, tlačidlom na cesnak.? Alebo to treba všetko mlieť?, na mäsovom mlynčeku, aby sa dodržal postup ako si uviedla,aby sa to nekazilo?
@marika21 , radu Ti dám, dodrž presne recept a verím, že budeš spokojná, prípadne si prečítaj horeuvedené komentáre a tie Ti potvrdia, že v tomto rcp experimentovať sa nevypláca :-)
@zdenda , výborné dochucovadlo, z mála surovín a takmer bez práce, ostali mi ešte z minulého roku 2 poháre v nezmenenej podobe. Je to recept bez sterilizácie s predĺženou (dlhou?) trvanlivosťou. Doporučuje, ďakujem, aj tento rok zopakujem.
Milí Varecháči, paradajky sa nesmúúúúúú mixovať, ale mlieť a to striedavo s cesnakom. Verím, že po dôkladnom prečítaní receptu a mnohých pozitívnych komentárikov sa vám táto bio pochutina určite vydarí :-)
mám ešte z minulého roka dva poháriky, potvrdzujem trvanlivosť, napriek mojim obavám, tento rok idem opäť urobiť, možno aj zajtra, ak sa dostanem z práce na trh
ako že nemáš to červené @afataga ? čo ti to ozelenelo :D, ale smejem sa, no ale neboj aj mne to tak oslabočerveňalo, to je slovo :D, akoby vytiahlo červenú tmavú farbu, asi ten cesnak, fotky skresľujú
ked je v rcp mliet, predsa nebudem mixovat, bolo to akesi ruzove, ako pise @havino slabocervene a akesi bublinkove, tak som to dnes svacla do hrnca a prevarila si 30 min, aj sa to zredukovalo aj ocervenelo, tak hadam to bude ok, neviem, kde bol pes zakopany
@afataga , tým, ze je tato zmes varena 30 min. bude to nieco nove :-) daj vediet, ako to chutilo, no mam pocit, ze uz to nebude mat tie spravne "grady" :-) Bublinky a bleda farba to je to, ake to ma byt. Vzdy do suchych , malych poharikov das tuto zmes aspon 1cm pod viecko, po odstati sa to upravi, viecka cuknu, a cervena farba prerazi.
je to super aj varene, grady to ma podla mna dostatocne, ale neviem porovnat s nevarenym, aj teraz som dala do duseneho masa, obcas frcnem do omacky na cestoviny, minule som robila gulas a zabudla som, ze to mam pouzit :-)
Vsetci to chvalite a mne sa to nepodarilo :-(
Preco mi to kysne?
Sla som presne podla receptu.. pohare nove, umyte a suche..
Uz druhy den chodim po chodbe a cucham co mi kde smrdi..
A dnes som nahodou sla do skrinky kde som si toto odlozila a kysne to tak,ze mi to pomaly az vyteka von comu vobec nechapem kedze som to riadne pozatvarala :-(
Co som urobila zle?
Na spodku mam akoby vodu a ostatne mi stoji hore a syci to a je vidiet akoby to kyslo. Sama bublinka...
Prosim ci to moze byt?
@monika0001 je mi to luto, a aky si dala cesnak ? Ak je z obchodu, cinsky alebo spanielsky, moze to byt aj tym. Mohla by si este z toho urobit dip tak, ze to nalejes do hrnca, nechas tu masu prejst varom asi 5min. a horuce dat do opat cistych poharikov, ktore otocis ( po silnom uzavreti) hore dnom. Po 10 min. ich otocis a nechas zakryte vychladnut. Strati sa sice C vit., no cesnak je zdravy aj vareny :-) Skus a daj vediet, ako Ti to vyslo. Myslim, ze by bolo na skodu vyhadzovat to.
Dnes som to aj ja skúsila a to z polovičnej dávky.....trochu som ochutnala, prišlo mi to hlavne o soli a trochu aj cesnaku....keďže ja máločo solím .....paradajky mi nejak ušli, verím, že tie chute nejak prejdu....dám vedieť
Aj my sme sa nadchli týmto receptom, urobili sme jednu dávku a aj nám to začalo kysnúť-vystupujú bublinky, cesnak máme z obchodu lebo svoj nemáme, inak sme všetko robili ako bolo napísané, rozmýšľam aj ja, že to dám prevariť aby sa to neznehodnotilo, neviem čo sme urobili zle...
áno, presne 2 kg rajčín, 30 dkg cesnaku už očisteného a 5 dkg soli, mleli sme na ručnom mlynčeku na mäso, môžem sa zaručiť, že sme s váhou nepochybili, ale už sme zmes prevarili, trošičku sa šťavy odparilo, ešte horúce sme plnili do pohárikov a aj vŕšky sa prichytili, dúfame, že k spokojnosti, vďaka za rady ...
Super recept! Takéto mám rada, nie je s ním veľa roboty a výsledok je kvalitná zaváranina ktorá sa dá použiť na milión spôsobov. Ďakujem, ukladám do KK, lebo ešte paradajok nemám toľko aby som ich mohla zavárať.
@Twixi
pokazili..??za 5 dní..??neverím...robím roky..bez ťažkostí..nikdy sa nepokazil ani jeden pohárik za rok..nieto za pár dní..
v čom to asi je..??
@Twixi (7.8.2016 19:45)

To mi je ľúto, že Ti to nevyšlo, vyše 300 ľuďom sa to vydarilo. Predpokladám, že si nedala 300g nášho cesnaku. Ja mám v pivnici ešte spred 2-och rokov. Je to supiš do gulášov, na grilovanie, .....
Milá @Zdezda ja som to dnes robila, ale radšej som to sterilizovala, lebo cesnak nemám domáci, tak nechcem riskovať, že sa mi to pokazí. Aj tak to bude určite skvelé a využijem to na rôzne spôsoby. Chcem urobiť ešte jednu dávku, my také ľúbime. Ďakujem za dobrý nápad
Je nutné dodržet perfektní čistotu jak pracovní plochy /použít trochu dezinfekce/, tak všeho použitého nádobí, suroviny zpracovávat jen zdravé - bez začínající plísně či kvašení. Sklenice i víčka raději vyvařit, používat nové houbičky na mytí nádobí i čisté utěrky. Osvědčená dezinfekce je i alkohol - bez chuti je vodka. Stačí "oběhnout" sklenici i víčko slaboučkým filmem. Tmavý chladnější kout v činžáku - lednička. Jinak nechat proběhnout zavařování - pár minut na "zatáhnutí" víček. Kvašení je potvorka, žije svým životem. Mnoho úspěchů všem!
@Twixi (9.8.2016 11:30)
Takové jsou cesty osudu, někdy to skutečně nevyjde. Zažila jsem rok na "šlaka", kdy mi odešly všechny zavařené broskve. Vlastní výpěstky zplesivěly, kupované /nádherné/ zkvasily. Komplet všechny sklenice. Někdy se prostě nepodaří. Nejen ve zpracovávání produktů.
Docela zajímavé je nakouknout na vliv Luny, doporučit mohu stránky:  www.spektrumzdravi.cz/vliv-mesice-na-zahradu...

 www.spektrumzdravi.cz/lunarni-kalendar/2016...

na výše uvedených stránkách je toho o Luně daleko víc, jsou to zajímavé zákonitosti přírody. Skeptikům a kritikům nic nevnucuji.
@Zdezda (13.8.2016 07:22)
Rádo se stalo, milá @Zdezda sleduji Lunu - lunární zákonitosti zpravidla tam, kde mi na výsledku hodně záleží. Snažím se podle postavení Luny si například mýt vlasy,chodit ke kadeřnici, sadit květinky, větrat peřiny, někdy prát. Nedělám to pokaždé, někdy člověk dělá ve velké rychlosti a nemá čas se kutat v knize či na netu. Ale jako pomoc pro dosažení dobrého výsledku to jde. Určo bys našla podobné stránky ve slovenštině, chce to hledat. Měj krásné dny, plné dobrých výsledků a hlavně radosti. Z neúspěchů se člověk poučí, jsou součástí života a evoluce. Mávám!
Doniesla som si paradajky od mojej sestričky s tým,že vyskúšam tvoj recept.A stalo sa.Len ja som to radšej ešte sterilizovala.Pre istotu.Pridávam foto.


@Jack (17.8.2016 10:52)

Super, snáď budeš spokojná. Ak si dala soľ podľa rcp, opatrne dochucuj jedlá, do ktorých budeš túto zmes pridávať. Pekné dni Ti prajem :-)
Milé varecháčky, ak použijete-spracujete svoje, slovenské( či maďarské, moravsko-české) cesnaky + paradajky + soľ , nemôže sa vám to pokaziť. Jasnačka, hygiena musí byť :-)
nielenže sa nepokazí za 12 mesiacov, ono sa to nepokazí ani za 5 rokov, 5 rokov to mám v pivnici a je to stále výzorovo aj chuťovo akoby som to včera robila ;)

Pridaj komentár k receptu: