Foto: mrcookiecook
Niekde ich volajú aj slimáky alebo trojuholníky, my ich poznáme ako pagáče. Je to známy recept na chutné pečivo, vhodné k občerstveniu alebo na Zobraziť celý popisNiekde ich volajú aj slimáky alebo trojuholníky, my ich poznáme ako pagáče. Je to známy recept na chutné pečivo, vhodné k občerstveniu alebo na večeru, napríklad s čajom. Dajú sa robiť na viacero spôsobov pridaním rôznych korenín, byliniek, slaniny, šunky alebo olív, prípadne cibule alebo čerstvej papriky, syra, bryndze do plnky, na spôsob pizze atď., všetko podľa vlastnej fantázie. Toto je základný recept s použitím špaldovej múky a pridaním strúhaného syra...
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
2 hrste |
|
3/4 l |
|
1 kocka |
|
1 dcl |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
10 - 15 strúčikov |
|
1 lyžička |
|
200 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z kvasníc, 2 dcl mlieka a 2PL cukru urobíme kvások. Pridáme k múkam, oleju a soli, prilejeme zvyšok mlieka a vymiesime. Necháme kysnúť 1 hodinu...
-
2
Po vykysnutí vyklopíme cesto na pracovnú dosku a rozdelíme na štyri časti...
-
3
Každú časť cesta postupne vyvaľkáme na tenko a potrieme plnkou, ktorú urobíme tak, že do rozpustenej Hery pretlačíme struky cesnaku a pridáme soľ. Zamiešame. Ak by sme chceli experimentovať, môžeme do tejto zmesi pridať rôzne koreniny, či nasekané bylinky podľa chuti. Základ je však Hera, cesnak, soľ...
-
4
Rozpustíme Heru...
-
5
Pretlačíme cesnak a pridáme k rozpustenému tuku...
-
6
Pridáme soľ a premiešame....
-
7
Rozvaľkané cesto potrieme touto zmesou...
-
8
Každú časť, ktorú sme rozvaľkali natrieme touto plnkou a napríklad dve z nich môžme posypať strúhaným syrom (alebo všetky :-) ). Takto môžme na cesto popridávať čokoľvek, na čo máme chuť, samozrejme na drobno nakrájané...
-
9
Vždy po natretí cesta plnkou, cesto zrolujeme...
-
10
Takto zrolované cesto potom striedavo krájame na trojuholníky, ktoré ukladáme na pomastený plech, potrieme žĺtkom, posypeme rascou, sezamom a soľou...
-
11
Pečieme podľa vlastnej trúby pri teplote okolo 180°C do zlatista...
-
12
Dobrú chuť... :-)
Diskusia k receptu