Foto: pusta
Cesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá Zobraziť celý popisCesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá stará mama robievala tieto vynikajúce pagáče najmä v zime v čase zabíjačiek s domácou bravčovou masťou, ale aj v priebehu roka s maslom, pridávam recept.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
300 g |
|
2 ČL |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
100 ml vlažné |
|
6 PL |
|
400 ml |
|
2 ks |
|
250 g (alebo brav. masť) studené stuhnuté |
|
Na potieranie: | |
bielka vaječné: | |
podľa chuti |
|
5 veľkých strúčikov prelisovaných |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala hladkú a polohrubú múku, pridala som soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vaječné žĺtka,...
-
2
....olej, kyslú pochúťkovú smotanu,spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné tuhšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu netvorili pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
3
Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, nastrúhala som na povrch na slzičkovom strúhadle poriadne stuhnuté maslo, je dobré dať maslo pred strúhaním asi na 5 - 10 minút do mrazničky, rovnaký postup je aj pri použití domácej bravčovej masti, po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
-
4
Cesto s nastrúhaným tuhým maslom som na tesno stočila do závinu tak, aby spoj bol dole a okraje cesta som pevne stlačila a zahla na spodok, nechala som závin odpočívať asi 20 minút, potom som ho rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm,...
-
5
...dolnú tretinu cesta som preložila smerom nahor do stredu, cez to som preložila do stredu hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta zprava doľava do stredu a cez to zase zľava doprava, čím vzniklo 9 vrstiev cesta na sebe, prikryla som ho čistou utierkou, nechala som ho 20 minút odpočívať, celý postup som zopakovala celkom 4x.
-
6
Zatiaľ som dala do vaječných bielkov 5 prelisovaných veľkých strúčikov cesnaku, soľ a všetko som spolu rozšľahala vidličkou, zmes na potieranie cesta bola pripravená.
-
7
Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke 1,5 cm,...
-
8
...potrela som ho cesnakovo - bielkovou zmesou ostrým nožom pokrájala na pásy a potom na štvorce, robila som menšie i väčšie štvorce,...
-
9
...ktoré som pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie,...
-
10
...teflónovou fóliou, tvary si môžete zvoliť ľubovoľne, aké vám vyhovujú, rovnako ich veľkosť môže byť podľa vás,...
-
11
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a funkcii horný a dolný ohrev, piekla som 35 minút do ružova, pagáče krásne rozvoniavali cesnakom po celej kuchyni.
-
12
Mierne vychladnuté väčšie cesnakové pagáče som dala na podnos a podávala som ich na obed k fazulici na kyslo, tie menšie zase samostatne som podávala k vínečku neskôr našej milej návšteve, len sa po nich zaprášilo, ako chutili :-)))
-
13
ešte jeden záber: dobre vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, cesnakové pagáče sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, tiež sa môžu podávať samostatne bud ako vynikajúce pohostenie k vínečku, chutia však výborne len tak i samotné.
vážim si tvoju pochvalu a dakujem.
tvoje krásne zhodnotenie mojej práce je pre mňa veľká česť.
hej, pagáče sú super.
úprimne ti dakujem.
máš pravdu.
verím, že by si ochutnala.
dakujem za uznanie a za 5*
dakujem ti za pochvalu.
dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
dakujem ti za úžasné hodnotenie, za uloženie do kk a za 5*.
poviem ti, super nápad s nastrúhanímvarených zemiakov pod maslo/masť,
určite vyskúšam :-)
dakujem za peknú pochvalu.
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
to ja dakujem tebe za pochvalu receptu a za hodnotenie na jedničku
a za hviezdičku.
dakujem ti veľmi pekne za skvelé hodnotenie.
dakujem za to, že sú u teba s láskou uložené.
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem ti.
vážim si tvoje hodnotenie veľmi.
to ja dakujem tebe.
to samo o sebe je úžasná pochvala :-)
dakujem za skvelé hodnotenie, za uloženie do kk a za 5*
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš aj ty, potom ťa poprosím o spätnú odozvu.
sú rovnako dobré obe verzie, tak s maslom, ako aj s masťou, aj klasické lístkové cesto sa robí s maslom, ale aj s masťou.
dakujem za pekné uznanie.
dakujem za ocenenie a za 5*.
teší ma, že som ti týmto receptom priniesla tvoje krásne spomienky na šťastné detstvo :-)))
je načim ich po takej dlhej dobe upiecť, iste znovu zachutia, neboj, nebude sa ti vyhýbať nikto, skôr sa s radosťou pridá k ochutnávke tvojich skvelých pagáčov :-)
dakujem za krásnu pochvalu, uloženie do kk .
vážim si tvoju pochvalu a dakujem.
@lailuska , presne tak,. máš pravdu :-)
obom vám dakujem za milú pochvalu týchto pagáčikov i všetkých mojich receptov :-)
veľmi ste ma potešili.