Čerenčianske jablkové čipsy fotorecept

maleslniecko - bez fotkyMaleslniecko, 3. novembra 2018 13:46
Ďalšie recepty »

Jabĺčok v tohtoročnú krásnu jeseň máme stále plné stromy a tak mnohí uvažujeme, ako ich spracovať. Sušenie je zaujímavý spôsob, ako si ich uchovať, avšak aby chutili celej rodine, musia skutočne chrumkať ako naozajstné čipsy.

30 min
príprava
240 min
tepelná úprava

Suroviny

10-15 ks
4 ks
0,5 l
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Jabĺčka si dôkladne umyjeme. Vyberáme hlavne tie s krajšou šupkou, keďže jabĺčka nebudeme pred sušením šúpať. V šupke je veľa cenných vitamínov, ktoré sa sušením uchovajú.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začína najťažšia časť prípravy, a tou je krájanie plátkov. Nôž si treba poriadne naostriť a krájať čo najtenšie rezy jabĺčok. Snažila som sa odfotiť, aká hrúbka rezov by asi mala byť. Ak sa rez náhodou nepodarí, tak šup spapať nepodarok :-)

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky si pripravíme šťavu z cca 4 citrónov a zalejeme ju asi 0,5 l vody. Do tejto citrónovej vodičky vkladáme narezané plátky. Je to z dôvodu, aby jabĺčka nestmavli a zachovali si čo najsvetlejšiu farbu.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme všetky jabĺčka nakrájané, je potrebné ich vybrať z citrónovej vody a osušiť. Mokré jabĺčka totiž zbytočne predlžujú dobu sušenia. Ja to robím tak, že jabĺčka vyberiem z citrónovej vody, poukladám ich na kuchynské utierky a zároveň ich zakryjem kuchynskou utierkou.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz už len do sušičky. Vkladáme ich tak, aby sa neprekrývali. Každá sušička je určite iná, ja suším jabĺčka na najvyššej teplote cca 4 hodiny. Počas sušenia ju občas vypnem, povymieňam sitá, lebo na niektorých sa suší rýchlejšie a už sú chrumkavé a na niektorých sú len na polceste. Po usušení ich ešte chvíľku treba nechať v sušičke, tak cca 20 minút, aby vychladli.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je výsledok. Čipsy sú hotové až vtedy, ak sa dajú zlomiť, teda sú chrumkavé. Uskladňujem ich vo vzduchotesných dózach. To sú také, ktoré majú tesnenie. Je to z dôvodu, aby sa vplyvom vlhkosti v domácnosti neznehodnotili a nenavlhli. Prajem príjemné a zdravé chrumkanie. :-)

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist