Sušené jablká

Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept)

Autor receptu: maleslniecko

Jabĺčok v tohtoročnú krásnu jeseň máme stále plné stromy a tak mnohí uvažujeme, ako ich spracovať. Sušenie je zaujímavý spôsob, ako si ich uchovať, avšak aby chutili celej rodine, musia skutočne chrumkať ako naozajstné čipsy.

30 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jabĺčka si dôkladne umyjeme. Vyberáme hlavne tie s krajšou šupkou, keďže jabĺčka nebudeme pred sušením šúpať. V šupke je veľa cenných vitamínov, ktoré sa sušením uchovajú.
  2. Začína najťažšia časť prípravy, a tou je krájanie plátkov. Nôž si treba poriadne naostriť a krájať čo najtenšie rezy jabĺčok. Snažila som sa odfotiť, aká hrúbka rezov by asi mala byť. Ak sa rez náhodou nepodarí, tak šup spapať nepodarok :-)
  3. Do misky si pripravíme šťavu z cca 4 citrónov a zalejeme ju asi 0,5 l vody. Do tejto citrónovej vodičky vkladáme narezané plátky. Je to z dôvodu, aby jabĺčka nestmavli a zachovali si čo najsvetlejšiu farbu.
  4. Keď máme všetky jabĺčka nakrájané, je potrebné ich vybrať z citrónovej vody a osušiť. Mokré jabĺčka totiž zbytočne predlžujú dobu sušenia. Ja to robím tak, že jabĺčka vyberiem z citrónovej vody, poukladám ich na kuchynské utierky a zároveň ich zakryjem kuchynskou utierkou.
  5. A teraz už len do sušičky. Vkladáme ich tak, aby sa neprekrývali. Každá sušička je určite iná, ja suším jabĺčka na najvyššej teplote cca 4 hodiny. Počas sušenia ju občas vypnem, povymieňam sitá, lebo na niektorých sa suší rýchlejšie a už sú chrumkavé a na niektorých sú len na polceste. Po usušení ich ešte chvíľku treba nechať v sušičke, tak cca 20 minút, aby vychladli.
  6. A tu je výsledok. Čipsy sú hotové až vtedy, ak sa dajú zlomiť, teda sú chrumkavé. Uskladňujem ich vo vzduchotesných dózach. To sú také, ktoré majú tesnenie. Je to z dôvodu, aby sa vplyvom vlhkosti v domácnosti neznehodnotili a nenavlhli. Prajem príjemné a zdravé chrumkanie. :-)