Foto: rusaliena
Tradičné litovské jedlo. Je veľmi sýte a aj nezdravé, ale skvelá chuť to preváži:)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky si očistíme. Jednu pätinu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Zvyšné zemiaky rozmixujeme na tekutú kašu.
-
2
Z rozmixovaných surových zemiakov pomocou utierky vyžmýkame všetku tekutinu a odložíme si ju. Vznikne nám hustá a suchá hmota.
-
3
Túto hmotu spojíme s varenými zemiakmi. Zo zemiakovej vody odoberieme škrob, ktorý ostal na dne a pridáme ho do cesta. Zmiesime.
-
4
Na oleji si osmažíme dve na drobno pokrájané cibule. Pridáme ju k mletému mäsu spolu s vajíčkom, osolíme a okoreníme. Zo zemiakového cesta si urobíme placky a na ne položíme trocha mäsa.
-
5
Vytvarujeme cepelíny (teda šišky v tvare vzducholode:) ) a pomocou vody zo zemiakov zahladíme. 20 min. varíme.
-
6
Na panvici si osmažíme slaninku a nakrájanú cibuľu. Pridáme kelímok kyslej smotany (čo najtučnejšej) a smotanu na varenie a necháme prevrieť. Touto omáčkou polejeme uvarené cepelíny a posypeme kôprom. Dobrú chuť!
oslavu narodenín sme si naplánovali prípravu cepelinai a polievku boršč.Verím, že sa podaria.Začíname :)