Cepelinai (fotorecept)
Autor receptu: rusaliena
Tradičné litovské jedlo. Je veľmi sýte a aj nezdravé, ale skvelá chuť to preváži:)
6 porcií |
120 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky si očistíme. Jednu pätinu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Zvyšné zemiaky rozmixujeme na tekutú kašu.
- Z rozmixovaných surových zemiakov pomocou utierky vyžmýkame všetku tekutinu a odložíme si ju. Vznikne nám hustá a suchá hmota.
- Túto hmotu spojíme s varenými zemiakmi. Zo zemiakovej vody odoberieme škrob, ktorý ostal na dne a pridáme ho do cesta. Zmiesime.
- Na oleji si osmažíme dve na drobno pokrájané cibule. Pridáme ju k mletému mäsu spolu s vajíčkom, osolíme a okoreníme. Zo zemiakového cesta si urobíme placky a na ne položíme trocha mäsa.
- Vytvarujeme cepelíny (teda šišky v tvare vzducholode:) ) a pomocou vody zo zemiakov zahladíme. 20 min. varíme.
- Na panvici si osmažíme slaninku a nakrájanú cibuľu. Pridáme kelímok kyslej smotany (čo najtučnejšej) a smotanu na varenie a necháme prevrieť. Touto omáčkou polejeme uvarené cepelíny a posypeme kôprom. Dobrú chuť!