Celozrnný chlieb
Celozrnný chlieb

Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 6. apríla 2017
Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept)
Foto: iva63

Rada pečiem zdravšie verzie chlebíkov. Dnešný som pripravila z múky celozrnnej špaldovej a celozrnnej ražnej. Mojou premiérou dnes boli ražné vločky, ktoré spolu s množstvom semienok sezamových, slnečnicových a ľanových dali zdravému fit chlebíku výbornú chuť!

40 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
150 g
200 ml vlažná do cesta
80 g
150 ml na zaliatie vločiek
3 g
1 KL
2 PL
90 g (sezam, ľan, slnečnica)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odvážime si 80 g ražných vločiek

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odmeriame 150 ml vody a zalejeme ražné vločky, necháme 20 minút odstáť... Na obrázku sú už zamočené vločky, ktoré nám pekne zväčšili svoj objem.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky potrebné suroviny rozpísané v recepte spolu so zamočenými ražnými vločkami dáme do misy a hákmi vymiesime cesto...

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je iba z celozrnných múk tak je veľmi lepivé, ale pri ražnej múke je to vždy tak.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Namočíme si ruku do vody a cesto vložíme do formy na chlieb, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opäť si dlane namočíme a cesto urovnáme po celej forme, bude to naozaj lepiť, ale to nie je chyba. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme jednu hodinu kysnúť.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto cesto nakysne po hodine.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru už máme dobre rozohriatu na 220 stupňov, chlieb postriekame vodou a posypeme ľubovolnými semienkami, ja som použila na vrch slnečnicu.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme do rúry a pečieme vo forme (ja som piekla naraz dva chlebíky, ten vo forme je celozrnný špaldovo-ražný a ten druhý je kváskový pšenično-ražný) pečieme 40 minút na 200 °C.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom teplotu znížime na 180 stupňov, chlieb z formy vyberieme dopekáme voľne na plechu.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečený chlieb dáme na mriežku a necháme vychladnúť.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chlebík vážil 713 gramov.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vychladnutý chlieb pokrájame na tenké krajíčky.

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Takto pokrájané plátky si uskladním do mrazničky a vždy mám čerstvý chlieb... Vydrží veľmi dlho... Chlebík je hutnejší ale chutí výborne... Prajem Vám dobrú chuť!

    Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babkamt
Obidva chlebíky sú krásne. Ty si majsterka v pečení chlebíkov.
1x iva63
katka78
Takéto môžem, škoda len, že sama nezjem, tak časť putuje vždy do mrazničky a postupne vyberám. Potom ich jem aj mesiac. Musím si vymyslieť menšie chleby :-). Vyzerá veľmi dobre, o chuti nepochybujem. Paráda ako vždy.
1x iva63
iva63
@Terinka55 ďakujem veľmi pekne, chlebík je veľmi chutný...
@Babkamt si veľmi milá, vážim sa tvoje slová, ďakujem veľmi pekne...ani Ty nezaostávaš pretože si tiež veľmi šikovná a veľa tvojich receptov som vyskúšala!
iva63
@Katka78 (7.4.2017 12:04)

@Katka78 aj si robím polovičné dávky bochníkov...dokonca predelím formu papierom na pečenie a mám dva rôzne zdravé bochníky...úplne vychladnuté nakrájam na čo najtenšie plátky a dám do mikro sáčku a potom šup do mrazničky...vydržia veľmi dlho čerstvé, presne ako to píšeš aj Ty...a v tomto recepte sú fajnové tie ražné vločky...nabudúce ich nezamočím, iba také surové pridám do cesta, vynikne ich chuť...recept pridám!
jack
Veľmi krásne chlebíky.Nie je nad čerstvé domáce.Aspoň vieme čo jeme.Určite skúsim a dám vedieť.
1x iva63
siisa
Parádne chlebíky, robievam podobný, ale celoražný :)
1x iva63
iva63
@Jack (7.4.2017 21:18)

@Jack máš pravdu, domáce je domáce! Vieme aké suroviny používame a to je najdôležitejšie...je dobrý pocit ak sa nám stane pečenie láskou a nemusíme sa spoliehať na to čo nám ponúkajú na pultoch obchodov!
evanaaa
Ivka, tvoje chlebíky (a nielen tie) sú známe aj na FB, tento je tiež toho dôkazom.....ja už ani neviem, ako chutí domáci chlebík a sama upiecť nemám odvahu.
iva63
@Evanaaa (8.4.2017 18:39)

Evička veľmi pekne ďakujem...niet nad vôňu čerstvého chleba a pečiva...ja som už zase zabudla ako chutí chlieb z obchodu :)
bubaya
Dlho som skúšala rôzne recepty na celozrnné chleby, ale vždy to malo nejakú vadu. Dnes som tento chlieb upiekla presne podľa receptu. Vyšiel mi roztomilý malý bochníček, chrumkavý, chutný, vynikajúci. Všetci stravníci boli nadšení, i tí, ktorí veľmi celozrnné nemajú radi. Veľká vďaka za tento recept.
2x haji a iva63
iva63
@Bubaya (24.4.2018 19:36)

@Bubaya ďakujem srdečne za tvoj milý komentár, mám radosť z toho, že môj chlebík chutil aj u Vás.
1x bubaya

Zaujímavé video z archívu TV Varecha