Foto: cesminaz
Velmi jednoduche a efektné škoricové pečivko :-) Je naozaj fantasticke,odporučam nielen pre milovnikov škoricového ;-P
na 170 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
150 g |
|
150 g (margarín) |
|
1 dcl |
|
3,5 - 3,75 dcl |
|
2 ks |
|
50 g |
|
2 štipky |
|
Plnka: | |
2 dcl |
|
2 dcl |
|
20 g |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
Do misky dame obe muky,sol a cukor a pomiesame lyzicou..
-
2
..potom pridame 2 zltky,zmäknute maslo alebo vami osvädceny margarin,smotanu a vybehnuty kvasok.Kvasok si pravime z 2dcl mlieka,1kl cukru a kvasnic..
-
3
..napokon pridame aj zvysne 1,5-1,75dcl mlieko a poriadne vsetko zmiesame-zmiesime ..
-
4
...cesto treba miesit dovtedy,kym sa nebude oddelovat od misky..Sice na vase ruky sa lepit bude,ale na misku uz nie :-)
-
5
...cesto uz len napravime do bochnika,uz nemiesime.Poprasime mukou a dame misku do igelitoveho vrecka,ktore dobre uzavrieme,aby nedostalo vzduch.Takto nechame cesto na teplejsom mieste nakysnut.Kym cesto kysne,si zmiesame 2dcl praskoveho a 2dcl krystaloveho cukru s 20g skorice.To je 1sacek skorice :-) nech je to poriadne skoricove ;-P
-
6
...ja som ho zabalila zospodu a z bokov do deky a dala pred okno,kde nan svietilo slnko :-) Kyslo mi 2 hodiny :-)
-
7
..teraz cesto rozdelime na 7 casti..To,ze na kolko casti cesto rozdelite,zalezi aj na velkosti plechu.Moj plech ma vnutorny rozmer 29x39cm-to je celkom normalny plech :-) inak mam aj mensi a este aj väcsi od toho..
-
8
...cesto po rozdeleni uz nemiesime,ale hned ho rozvalkame na obdlznik.Hrubka cesta cca.2-3mm. Sirka asi 20cm a dlzka je vas plech,cize si ho stale primeriavajte k cestu..
-
9
...cesto potrieme cele olejom,len okraje vynechajme..
-
10
...posypeme ho poriadne skoricovym cukrom,tak aby bolo vsade dost :-) Asi 2 kopcovite PL na jedno cesto,ale davajte kludne od oka ,mozte dat aj viac,nech je dobre skoricove :-) ..jednoducho si to od oka rozdelte,aby vam vystacilo na vsetky cesta..
-
11
..teraz cesto z lahka zkrutime..
-
12
..dostaneme takuto tenku rolku,ktoru polozime na olejom vytrety a mukou posypany plech.Potom rolke potrieme poriadne cely okraj olejom,aby sa nam neskor tie rolky dali pekne oddelit od seba :-) ..takto pokracujeme s kazdym cestom az po posledne..
-
13
..natrieme ich vajcom..
-
14
..posypeme na ozdobu neopecenym sezamom,alebo lubovolne cim chcete a este nakoniec do kazdej rolky ihlou na 2-3 miesta pichneme,aby sa nam rolky nepraskli :-) Takto dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali na 170°C na 25-30 minut.Ale radsej si to sledujte..
-
15
..a tu su uz do zlatohneda upecene rolky ;-) Cela kuchyna rozvoniavala skoricou ;-P Tie dve krajne mi praskli,ale to nic neubralo na chuti.Teraz za horuca ich mozte potret trocha maslom,ale nemusite.Ja som len tak dookola po okrajoch prebehla s kuskom masla :-) Napokon nechame prikryte utierkou vychladnut..
-
16
...po vychladnuti si uz rolky nakrajame na lubovolnu velkost,ako komu sa paci :-) Podla mna cca.5-6cm su take pekne sikovne kusky,co aj oku lahodia :-) Vdaka oleju,ktorym sme natierali boky,sa rolky pekne daju od seba oddelit..
-
17
Rolky su vynikajuce,cesto mäkke a lahucke.Su vyborne s cajom,mliekom na ranajky,ci dokonca aj detom na desiatu ;-P
chýba mi dcéra ako ty..s tebou by bol život bohatý...odišli by moje občasné zo samoty clivoty..
dobroty robíš samé..pošli starej panej..:-)
ale opytam sa, @cezminaz , hotove rolky pred pecenim uz nenechavas podkysnut?
ake su na druhy, prip. treti den?
dakujem :-)
Krásne rolky, tiež sa mi páčia viac ako osie hniezda, lebo tá plnka nie je pripečená. Škoricové máme radi, tak ukladám a ďakujem. 5*
isto by boli dobré aj s inou plnkou...také miništrúdličky