Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. augusta 2015
Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept)
Foto: pusta

V tejto horúčave sa asi nikomu nechce veľmi variť , siahla som po veľmi starom a jednoduchom sedliackom recepte mojej drahej starej mamy, tieto Zobraziť celý popisV tejto horúčave sa asi nikomu nechce veľmi variť , siahla som po veľmi starom a jednoduchom sedliackom recepte mojej drahej starej mamy, tieto naozaj celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče piekla, ked potrebovala rýchlo a dobre navariť a samozrejme na moje želanie rada upiekla kedykoľvek, podávala ich v zime ku kyslým polievkam a gulášom, v lete k ľahkým zeleninovým, boli sme ich schopní zjesť niekoľko plechov, sú výborné teplé i studené, vláčne i na druhý deň a veľmi variabilné.

8 ks
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1000 g
250-350 g na podsypanie
2-3 PL domáca
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zemiaky som ošúpala, umyla, pokrájala na kocky, uvarila v slanej vode do mäkka,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...scedila z vody, dala do misy, ešte za tepla rozpučila, nie úplne na jemno, majú zostať malé kúsky, tie zvýraznia výbornú chuť po upečení,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som múku,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...domácu bravčovú masť,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rýchlymi pohybmi som všetko dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, aby sa masť nestihla teplom rúk rozpustiť, múky sa nemá pridať veľa, cesto trošku lepí, to nevadí, lebo sa bude ešte podsypávať múkou pri spracovaní pagáčov, ktoré by od priveľa múky nepríjemne stuhli, množstvo múky je závislé od stupňa múčnatosti zemiakov, treba dať toľko múky, ktoré zemiaky pojmú na požadovanú konzisteniu, najlepšie je použiť múčnaté zemiaky, vdaka masti budú pagáč vláčne i na druhý deň,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...je známe, že zemiakove cesto státím rýchlo redne, preto som ho ihned vyklopila na silne pomúčenú dosku, pomúčila som aj povrch cesta,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžníka na hrúbku asi 0,5 cm,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ostrým nožom som ho rozdelila na rovnaké pásy o šírke asi 7 až 8 cm,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...zvisle som rozdelila nožom na polovicu, vznikli menšie obdĺžniky o stranách asi 7x15 cm ...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..každý obdĺžnik som preložila zprava doľava asi o jednu tretinu do vnútra,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...cez druhú vrstvu som preložila dalšiu tretiu vrstvu cesta zľava doprava o jednu tretinu a tak vznikol tvar pagáča ako konečný obdĺžnik,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...tieto pagáče som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...piekla som vrúre vyhriatej na 200 stupňov do peknej zlatohnedej farby, vybrala som ich z rúry a nechala mierne vychladnúť,...

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...podávala som upečené prekladané zemiakové pagáče teplé, sú výborné aj vlažné a za studena, jeden som prerezala na polovicu, aby bola zreteľná vnútorná štruktúra, na povrchu sú jemne chrumkavé a vo vnútri krásne mäkkučké, my sme ich mali k ľahkej zeleninovej polievke, sú vhodné i samostatne alebo ako príloha k polievkam na kyslo či k rôznym gulášom,....

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...tieto pagáče sú vláčne i na druhý deň, ja som ich bola schopná kedysi zjesť len tak aj celý plech, na večeru postačia s kyslým mliekom, dajú sa rôzne plniť, sú vynikajúce so škvarkovou plnkou, ale aj so syrovou, paprikovou, cibuľovou,tvarohovou či inou plnkou na slano, sú naozaj veľmi chutné, jednoduché a rýchlo hotové, moja drahá stará mama ich robievala i na sladko, do cesta dala vtedy len štipku soli a asi 100 g cukru na toto množstvo zemiakov, plnila ich jablkami, makom, kakaom, tvarohom na sladko alebo domácimi lekvármi a sezónnym ovocím, bola to skvelá sedliacka zemiaková pochúťka na slano i na sladko.

    Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tieto zemiakové pagáče sa nepotierajú pred pečením ničím, ani masťou, ani vajcom!!!

Diskusia k receptu

felixa
pred pečením netreba potret vajcom alebo mastou? V sobotu určite budu aj u nás.Ďakujem.
paeva
tiež ma zaujímato potretie, dása aj z nových zemiakov? sú vraj viac vodové?
klaudijana
chutný recept, tiež by ma zaujímalo či sa dá spraviť z nových zemiakov
mezi
Z kategórie chutné a nezdravé a čo už. Často netreba variť zemiaky špeciálne len pre tento účel, stačí pri sobotnom obede hodiť dva tri zemiaky naviac a potom zo zvyšných večer, keď idú samé reklamy tototu upiecť. 9 ks máte ako sa vraví za babku, za nič. Ak dobre rátam, v obchode vás 9 ks vyjde na 3,60e (pri cene 0,40e za kus) a v nedeľu na raňajky a v pondelok do práce ako desiata, ako stvorené. Podobné pečivá pečiem pre lenivosť na papieri z opačnej strany plechu. Jednak opačne zasunutým plechom v rúre, je pečivo viac v rúre vycentrované a jednak taký plech ani neumývam, iba postriekam okenou, pri silnejšej mastnote pod papierom pálenkou.
kukulienka71
veľmi chutne vyzerajú tie prekladance, videla som ich aj na Nosalty, starší recept, tam bol pomer zemiakov a múky 3:1, ale naozaj závisí od typu zemiakov, koľko pojmú múky, aby sa masa dala spracovať na cesto. Nepotierajú sa ničím, je to aj v bode 16.
Vydarená fotka, lákavá. Fajnová príloha to musí byť.
deria
no tiež ma zarazilo zaradenie receptu medzi "zdravé a dietne", lebo kombinácia hladnej múky a zemiakov je pre málokoho ľahko stráviteľná.Poriadne z toho páli žáha.
Ale zdravé alebo nie....hmmmm....musí to byť veeľmi fajné. Hu...prečo ja čítam takéto recepty, to keby som vedela :(
1x ivy3
mariamka
taketo kockate pagace som este nevidela, ale vyzeraju velmi dobre, zemiak v ceste urobi dobru sluzbu, o tom niet pochyb, @autorka asi nemoze komentovat, dedukujem "tichu" dohodu s @redakcia , je to asi utrpenie
zinnajdha
ale súhlasím s tým, že zemiaky sú zdravé iba vtedy, ak nie sú ani osolené či ochutené a bez masti a bez iných príloh, ale nesmie ich byť veľa, ani denne.
sracz
... aj vďaka tomuto Tvojemu 5* rcp, milá @pusta som bol opäť s mojou úžasnou babičkou Lady Ann, ktorá nám podobné "krumplipogácsa" často s láskou pripravovala! Ale ostali až iba spomenky a láska v srdci i na duši! Ďakujem!
bejaja
pečiem podobné a sú tiež výborné, ale nevedela som, že pusta má 9 rokov.....
bejaja
dlho som tu nebola, tak mi prepáčte ak sa táto moja poznámka niekoho dotkla, ospravedlňujem sa....
medovnicek
ešteže je tu prehľad víťazných receptov, inak by mi tento recept unikol, veľmi ma zaujal:) a samozrejme gratulujem
monikagrmanova
Vyzerajú úžasne.... zaujímalo by ma, akú majú štruktúru po upečení. Ja osobne by som tam švacla ešte kvasnice, aby to bolo trošku nadýchanejšie...
kucharka
Vyskúšané a všetkými vychválené. Mali sme ich k polievke, len som zabudla odfotiť.
Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia