Čásár fánk od pani Prikrylky

nofretete - bez fotkynofretete, 22. februára 2013

Ľudia moji, čo som sa natrápila s týmto receptom kým so ho vylúštila. Dala mi ho jedna 78 ročná pani a tá ho mala Zobraziť celý popisĽudia moji, čo som sa natrápila s týmto receptom kým so ho vylúštila. Dala mi ho jedna 78 ročná pani a tá ho mala napísaný od svojej učiteľky varenia keď chodila ako 15 ročná do učenia. Tak si viete predstaviť to kudrlinkové písmo z roku pána 123... Ale podarilo sa a robievam ho hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Možno tento recept tiež poznáte a koláčiky pečiete už dávno.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
50 dkg
25 dkg
25 dkg
1 ČL
1 ks
15 dkg
 na polevu
 (stužený tuk)
2 PL




Postup

  1. 1

    Dobre spolu vymiešať 1 vajce, 50 dkg hladkej múky, 25 dkg masla, 25 dkg cukru (v pôvodnom recepte bolo písané - kryštálový pomlieť na makovom mlynčeku, ale kto by dnes mlel, však? :-)), 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva (čím menej prášku, tým lepšie, v pôvodnom starom recepte asi ani nebol uvedený). Potom pridať 1 vanilkový cukor a 15 dkg mletých orechov, 2 PL tuzemáku a znovu vymiesiť.

  2. 2

    Vyvaľkať na tenko a formičkou vykrajovať kolieska. Po upečení zlepovať lekvárom, džemom, kto čo má rád a poliať čokoládovou polevou. Pokiaľ je ešte poleva teplá, nestuhnutá, posypeme to mletými orechmi.

Diskusia k receptu

modrykamen
Neviem prečo, ale zdá sa mi, že tento recept má niečo do seba. No čo iné mi ostáva ako vyskúšať.
jansam
Tieto staré recepty našich babičiek boli vždy dobré, ukladám:-))))
staja
Len to surové vajce ma trochu mýli :-)
staja
@sovka62 , asi som slepá, nevšimla som si, že sa to pečie, inak dobré, vyskúšam, orechové máme radi.
evanaaa
Aj mne sa zdá cesto netradičné, aj s tým rumom a orechami, chcela by som vedieť ako to chutí, nič mi nezostáva len to vyskúšať.
cistinka
poznám, len pod iným názvom...tie kolieska sú výborné
ejmepb
Veľmi to pripomína moje Inšlifánky (14 dkg orechy, 14 dkg práš. cukor, 30 dkg hl. múka 00, 25 dkg maslo, citrónová kôra), výborné volajú sa aj svadobné, čím dlhšie stoja tým sú lepšie. Najlepší je ríbezľový lekvár.
aroooo
recept sa mi páči, ale fánky sa vyprážajú v oleji, alebo sa pečú na plechu a toto sa ešte aj zlepuje, zaujímavé
nofretete
ahoj aroooo, nie sú to fánky :-) ten názov je z maďarčiny, neviem to preložiť. Babka je maďarka jak hrom, tak mi nevedela povedať ako to znie v slovenčine. Možno kto vie dobre po maďarsky tak bude vedieť čo je to fánk alebo császárfánk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia