Cantuccini - orieškové sušienky fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 13. októbra 2016
Cantuccini - orieškové sušienky (fotorecept)
Foto: skatulka

Originál recept na toto chrumkavé orieškové pečivo pochádza z Toskánska. Tu ho podávajú namočené v sladkom dezertom víne. Myslím však, že je rovnako dobré aj s čajom do tohto studeného jesenného počasia.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
250 g
250 g
125 g lúpané
125 g nelúpané
125 g
1/2 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme mandle a orechy, kypriaci prášok a preosiatu múku.

    Cantuccini - orieškové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tip: Ak nemáte lúpané mandle, stačí nelúpané mandle zatiaľ vriacou vodou. Po 5 minútach by mala ísť šupka ľahko dole. Môžete ich dať do utierky a jej pomocou ošúpať.

  3. 3

    Vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do 2 valčekov a uložíme na plech s papierom na pečenie. Môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.

    Cantuccini - orieškové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút.

    Cantuccini - orieškové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte za tepla pokrájame na rovnaké pásiky a necháme vychladnúť.

    Cantuccini - orieškové sušienky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Taká dobrota! Pridávate to sem, človek!u robíte chute a človek je v práci na sucho. Teda s čajom, bez ničoho...
altyn
Ja by som mal dotaz k surovinám. Potrebujem 125g lúpaných a 125g nelúpaných mandlí? Nemalo by tam byť slovíčko "alebo"? Inak recept je fajn, nemám síce lieskové orechy ale skúsim s vlašskými.
skatulka
@Altyn (13.10.2016 12:48)

Do receptu idú 3 druhy orieškov - lúpané mandle, nelúpané mandle a lieskové oriešky.
altyn
@Skatulka (13.10.2016 13:27)

Ďakujem za odpoveď, mám mandle lupienky, vlašské orechy a keď 3 druhy, pridám pistácie. Dám vedieť ako to dopadlo. :-)))
altyn
@Skatulka (13.10.2016 13:34)

Hotovo, sú výborné, teda podľa môjho brata. Ja som tiež štípok okoštoval (sladké nemusím) a tiež si myslím že sú dobré. Nie príliš sladké a vďaka orechom chrumkavé. Len by som doporučil doplniť do receptu,kvôli začiatočníkom, že tie dva valce sa dajú ľahšie vytvarovať mokrými rukami. A netreba ich potierať vajíčkom, ja som potrel iba vodou a sú fakt super. Zajtra skúsim pridať aj foto. Zatiaľ ahoj a ďakujem za dobrý recept.
altyn
A tak sa to podarilo konečne aj z MT. Ale musím priznať že len vďaka priateľke, ktorá si tiež pochvaľuje tieto sušienky,a preto ich naaranžovala s anjelikom mašľou . Vraj si to zaslúžia. Čo dodať? :-)))
skatulka
@Altyn (13.10.2016 18:19)

Krásne, takže sa dá experimentovať aj s orieškami. Teším sa, že chutia :)
haji
Chrumkavé a suché miluji, výborně jsi napekla @Skatulka ! Určo by to šlo i z méně druhů - i jednoho druhu ořechů /když doma jiné nejsou a chuť je veliká/. Jsi šikulka! @Altyn také - krásná fota od obou!
altyn
@Haji (13.10.2016 20:56)

Ďakujem v mene mojej priateľky. To ona tak ocenila tieto sušienky... :-)))
janespenou
Neviem preco,ale cesto sa mi velmi lepilo.neslo to, ani vyformovat..vajicka s cukrom(trstinovym) som vyslahala.pridala muku,kypriaci prasok.bolo to veeelmi lepive.dala som to do rury a cakam na vysledok.
kucharka
Skusila som podla tohto receptu... a ak mozem pridam svoju skusenost:

Ano, cesto sa lepi, ja som si ruky trochu namocila v studenej vode, potom to islo lepsie.
Nabuduce orechy trochu posekam, aby sa to potom lepsie ( krajsie ) krajalo.
Pokrajane keksiky som este supla asi tak na 10min do rury, aby sa vysusili a boli chrumkave.

Vsetkym velmi chutili, dakujem za recept.