Čalamáda ktorú ľúbime

vodnarka1980 - fotkavodnarka1980, 22. septembra 2011
1 hod minút
príprava

Suroviny

3 a pol kg
1 kg
1 kg
1 kg
1 ks
0,5 litra
0,5 kg
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko nakrájame a zalejeme nalevom ktorí pozostáva octu cukru a borkénu.Necháme 2 hodinky postáť a plníme do poharou.Nemusí sa sterilizovať kôli tomu borkénu a je vždy ako čerstvá.

Diskusia k receptu

annabiel
1 kg deko- to sa mi nezdá, nepomýlila si sa ? A čo je ten borkén?
letisia
Kupujem čalamádu (kapusta,cibuľa, kápia) od jednej rodiny, ktorá sa jej výrobou živí a tiež používa borkém. Oni ma vždy upozorňujú, že sa môže jesť až 2 týždne po zarobení, vtedy už vyprchá čo je škodlivé z borkému. Aspoň tak som to pochopila. Teraz si pôjdem znovu pre čalamádu, tak sa asi opýtam na presnejší dôvod konzumácie až po 2 týždňoch. Chcem si urobiť svoju podľa receptov tu na vareche.
aroooo
a asi 1 ks deko na zeleninu nasypeme, alebo uveríme v náleve?
havino
ja si ju robievam už 5 rok do sudka, máme ju radi,je chrumkava,ako čerstvy šalat, minulý rok sa mi pokazila asi po mesiaci, doteraz neviem prečo, hygienu, postup, davkovanie som dodržala tak isto,ako aj roky pred tym, tento rok ju urobim zas,ale mam už repšpekt
marianne69
...tiez tlacim do 15l sudka a je vynikajuca cerstva,vzdy padne prva,neviem ci som zrovna borken davala,nepamatam si nazov,musim mrknut na rcp...
vici
borkén - je to názov prípravku síry (S( do vína resp na vysírovanie sudu.
babicka2
u nás sa tomu hovorí - pyrosiričitan draselný - dáva sa proti dezinfekcii do vína.
smorko
robím tiež takúto čalamádu a môžem vrele doporučiť, je ozaj výborná.
miis
DVOJSIRIČITAN DRASELNÝ - borkén - a kde sa to dá pre potreby v
domácnosti kúpiť?









puntodadino
Pyrosiricitan draselny sa da kupit v Potrebach pre vinarov.Bezny pripravok vo vinarstve.
evanaaa
Chystám sa robiť čalamádu aj ja. Ešte sa spýtam - zalejeme nálevom, a to deko v ňom nie je, treba ním zvlášť zasypať tú zmes?
tetuska
ja tiež robím s borkénom, je výborná, obyčajne dávam len kapustu, cibuľu, papriku, aj tak je výborná... teraz skúsim túto od Teba...
mariana33
milujem túto nakladanú kapustu hlavne preto, že sa nekazí, je super a nemusí sa sterilizovať...mám tu na vareche recept, ale na zeleninu a veru poviem vám, tam som rozpútala hotovú vojnu proti borkénu...:o)
eldina
asi urobím podľa teba, len už nie sú uhorky, asi tam dám kapiu..:)
hľadám recept, kde netreba robiť kvantum na zimu, ale radšej vždy potroške..vdaka za inšpiráciu
amazonka29
Príjemný dobrý deň prajem,chcem sa spýtať-na obrázku mám dojem,že je medzi surovinami aj červená a žltá paprika ale medzi použitými ingredienciami nieje uvedená...ak vidím dobre a je v recepte použitá aj paprika,aké množstvo? Veľmi pekne ďakujem
tetuska
už sme zjedli zo 7 kg.. a robím zase novú... chutí vyniíkajúco
mirabela
dobrý den,tiež sa chystám spraviť čalamádu a takisto som si všimla,že na foto je červená paprika a v medzi surovinami nie je uvedená. A nálev treba variť,či len zaliaťoctom ,dekom,borkenom?dakujem