Čalamáda bez sterilizácie fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 14. augusta 2011

Chrumkavá čalamáda ....

Suroviny

4 ks väčšia
2 kg z toho 1 červená
1 kg
1/2 kg
1/2 kg
200 g
0,4 l
1 balenie
1/2 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko nakrájame na rezance. Všetko spolu zmiešame a necháme 24 h stáť. Potom plniť do pohárov no nesterilizujeme.

  2. 2

    Všetko nakrájame na rezance

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ocot, cukor, deko, BORKÉN (konzervačný prípravok - dvojsiričitan draselný) zmiešame

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko spolu zmiešame a necháme odstáť 24 hod

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naplníme no nenatlačíme moc do fliaš, zatvoríme a hotovo

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    BORKÉN dostať v záhradkárskych potrebách

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Slovenská kuchyňa, Zaváraniny, Zaváraniny

Diskusia k receptu

hubata
Bokrén je nejaký nový výrobok, brat Deka?
Výborný recept ako poslednú úrodu naložiť do pohárov. V čalamáde sa stratí všetko. Ako to máš pekne nastrúhané na jemno. Idem si ťa uložiť, lebo hoci som to roky robila, s Bokrénom som to nerobila iba s Dekom alebo Zelkom.
matavarecha
borkén je dvojsiričitan draselný, na sírenie muštu a vína a na nakladanie zeleniny Je to zlúčenina, ktorá sa používa do mladého vína na zastavenie procesu kvasenia. Dostať to pod názvom Borkén (maďarsky), doslovný preklad je vínna síra. Je to zlúčenina bez pachuti. ....vďaka borkénu sa zastaví kvasenie a máš dobrú čalamádku.
julica
Mamina robieva takúto čalamádu, je úplne fantastická, kto ochutná, pýta recept. Snažila som sa dopátrať k účinkom tohto dvosiričitanu draselného, zatiaľ žiadna hrôza :) Odporúčam túto chrumkavú zmes, mňam
klaura
poznám, robievam si ju do kameninového súdku ... je naozaj výborná
jerica
poznám , mám aj vo fotoreceptoch , máš ju peknú farebnú s červenou kapustou:-))
bejaja
@ ellinka51 podľa mojich osobných skúseností s BORKÉNOM (je to chemikália), máš pravdu, vyskúšala som to jednu sezónu a stačilo, klasika je klasika, je to môj osobný názor a skúsenosť, tak nech mi to milé varecháčky prepáčia - treba vyskúšať....
mery8658
Poznám, robievame každý rok je výborná a môžem ju len odporúčať. Vydrží aj dva roky. My čalamádu robievame až keď nakladáme kapustu- odpada práca s krájaním kapusty /kupujeme postrúhanu kapustu/
kimlo
Už to mám naložené, pridal som zopár habanér kvôli pikantnosti..zajtra dám do pohárov...
matavarecha
@ evanaaa, komentovala si môj druhý recept nie tento a tam som nevedela akú kapustu myslíš, ale už mi je to jasné. Ja to tiež robievam ako @ mery8658 pri tlačení kapusty tak je to asi ta zimná a ja keď to chceš zavárať tak bez Borkému a čalamáda sa sterilizuje 10 -15 min :-)
matavarecha
chcela by som sa srdečne poďakovať za krásnu výhru veľmi sa teším a všetkým zo ♥ ďakujem za krásne blahoželania :-)))

babkamt
Ja som recept na túto čalamádu získala od mužovej sestry.Mne čalamáda chutila,no môj manžel ju nechce jesť,vraj je tam cítiť ten borkén.Musím potvrdiť,že čalamáda zostane biela a chrumkavá.Doporučujem asi mesiac po naložení začať konzumovať.
babkamt
Ešte raz som si prečítala tvoj recept.Bola som zvedavá na množstvo Borkénu,pozriem sa do mojich poznámok,koľko som ho tam dávala ja v mojom recepte,tiež pol čajovej lyžičky,no na 5 kg kapusty.Takže si môj recept opravím podľa teba.
zofos
Táto čalamáda sa dá robiť aj bez borkénu ale ak ju chcete na dlhšie skladovanie treba ju krátko presterilizovať a potom je to OK. Keď ju skonzumujete do troch týždňov nedávajte borkén a čalka v pohode vydrží.
jansam
Robím klasiku, bez chémie, neviete,čo ten Borkén v tele spraví a ako zareaguje.
njdevil
Prijala by som recept bez deka, alebo bez borkenu, tu to neviem zohnat...inac calamdu mas velmi peknu!
anna087
Už ani inú čalamádu nerobím pár rokov,je výborná a chrumkavá :)
marti26
Ahoj až teraz spm si našla recept, tou vodou čo je v calamade keď je naložená zalejeme aj v pohároch?