Cacimpero - talianske predjedlo

pusta - fotkapusta, 13. marca 2011
Cacimpero - talianske predjedlo
Foto: pusta

Recept pochádza z Talianska. Toto predjedlo sa podáva pri slávnostných príležitostiach a servíruje sa s pečivom a dobre vychladeným kvalitným suchým bielym vínom.

4
porcie
150 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g, alebo Cheddar
250 ml
2 PL
4  ks,malé alebo šampiňony
4 ks




Postup

  1. 1

    Syr pokrájame na malé kocky a namočíme na 2 hodiny do mlieka. Na masle zohrievame za stáleho miešania kocky syra aj s 2 Pl mlieka, v ktorom bol namočený, kým sa syr nerozpustí a odstavíme z ohňa. Primiešame žltky, za stáleho miešania vrátime na mierny plameň a miešame, až sa zmes úplne spojí.

  2. 2

    Syrovo-vaječnú zmes naplníme do nahriatych porcelánových nádobiek a na vrch poukladáme huby, ktoré sme podusli predtým na masle.

  3. 3

    Podávame teplé s pečivom a dobre vychladeným bielym vínom.

Diskusia k receptu

jody
A aký tam ide originál syr?
pusta
jody, je uvedené v recepte. viem, že ti vrta v hlave, to čo mne. ale nie je to mozarella, ani peccorino, ani parmegano regiano, ani iný taliansky syr, ale v tomto talianskom recepte je to ementál alebo cheddar. ementál sa vyrába v Alpách a Taliani majú Alpy - inak si to neviem vysvetliť. a Cheddar je anglický syr. Najskôr ide o konzistenciu syra, ktorá vznikne jeho zahrievaním a jeho spojenie so žltkom. čo povieš ty? vysvetlené to v recepte nebolo. to je ale iba môj názor, odskúšala som rp, ktorý nie je mojím vlastnýn receptom, ale výsledok je vynikajúci.
2010
jody, moj komentar vymaze ale ide tam syr fontina, ziaden emental ani cheddar, a preto ze to je slavnostne tak tam idu take drahe hriby hluzovky ziadne sampiony.
ejta
tento recept ma zaujal, tak som trochu popátrala. Jednak sa to jedlo presne volá Cacimperio a na talianskych stránkach som vo viacerých receptoch našla, že sa tam používa syr Fontina, toť tento:  en.wikipedia.org/wiki/Fontina...
a píšu tam, že sa môže sa okrem iného nahradiť aj ementálom, ale aj goudou.... Všade píšu tak ako @Pusta 400g syra, 80 g masla, 4 žĺtky a mlieka koľko treba. A tie huby v žiadnom recepte neboli, takže to je asi už iba nejaké miestne vylepšenie :-)
celero
Tak to original Cacimperio urcite vyskusam. Aj ked teda skoda, ale bez cerstvych hluzoviek...
2010: Tomu vymazavaniu komentarov celkom nerozumiem. Citala som tu o tom nedavno a nepaci sa mi to. Suhlasim s tym, ze ak niekto deklaruje recept ako original, tak by si mal dat namahu s tym, aby ten pridany recept aj ako original bol. A ak sa aj stane, ze budu v recepte nejake nezrovnalosti, autor by sa mal doplnujucim info potesit a nie komentar mazat.
pusta
2010, ja ti naozaj dakujem, nedopátrala som sa, necedela som a cením si čo si o tom napísal.
pusta
ejta, naozaj dakujem, vidíš niekde huby sú, biekde nie,a kde sú sú to aj drahé hľuzovky, kto to už rozhodne. ale je tu další názor i zdroj. vdaka
pusta
vážení, ale ja nikde netvrdím,že práve toto je originál , vidíte to snád niekde,kde som to tu uviedla?
pusta
možno sa niekto dočíta, že nie hľuzovky ale možno porcini, ktovie?
pusta
ak niekto z vás Cacinpero aj vyskúša, nech dá vedieť, ktorý originál varil a ako chutilo, či už pôjde o použité huby alebo syr, ktorý použil. dakujem
pusta
celero, čo sa týka originálu naprosto s tebou súhlasím
pusta
2O10, ja viem tak, že hľuzovky patria medzi tri najdrahšie delikatesy sveta - a síce čierny kaviár z jesetra, husacia pečeň a čierne hľuzovky sú drahšie ako biele, ale hľuzovky síce sú huby, avšak v žiadnom prípade nepatria medzi hríby. toto zase viem ja
celero
pusta: Čo ja viem, tak biele hľuzovky sú drahšie ako čierne. Tvoj recept mám v pláne tento týždeň urobiť (s fontina syrom a čiernou hľuzovkou, aj keď teda nie s čerstvou). Určite dám vedieť ako chutil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia