Bylinkovo-limetkové kuriatko

timara - fotkatimara, 10. marca 2014
Bylinkovo-limetkové kuriatko
Foto: timara

Toto krásne počasie vo mne zobudilo túžbu po jari, čerstvosti a bylinkách. A to všetko som chcela preniesť aj na kukuričné kuriatko, ktoré som Zobraziť celý popisToto krásne počasie vo mne zobudilo túžbu po jari, čerstvosti a bylinkách. A to všetko som chcela preniesť aj na kukuričné kuriatko, ktoré som priniesla domov . . .

2-3
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 160-200 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
50 g
5 - 6 stoniek
hrsť




Postup

  1. 1

    Zo zmäknutého masla, nastrúhanej limetovej kôry, nasekaných byliniek, soli a čerstvo namletého korenia si vymiešame bylinkové maslo.

  2. 2

    Kuriatko si umyjeme, osušíme a opatrne rukou nadvyhneme kožu na prsiach, pod ktorú rozotrieme časť bylinkového masla (aby prsia po upeční zostali krásne šťavnaté). Zvyšným maslom ponatierame celé kuriatko. Limetu si prerežeme na štvrtinky. Z jednej vymačkáme šťavu na kurča, ostatné vložíme do vnútra kuraťa a nohy zviažeme špagátom.

  3. 3

    Kuriatko vložíme do vyhriatej rúry (200´C) a odokryté pečieme asi 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 160-180´C, kurča zakryjeme a pečieme ďaľších 20-30 minút (počas ktorých kuriatko polievame výpekom). V poslednej fáze kurča znova odokryjeme a pečieme ešte 10-15 minút, kým nie je krásne zlatavé. Podávame s čerstvou francúzskou bagetkou a zeleninou.

Diskusia k receptu

afataga
moze byt vyborne kurca, hodil by sa ti do toho masla citronovy tymian
timara
@kukulienka71 ďakujem @afataga mohol by byť aj citrónový tymián, alebo aj kombinácia iných byliniek, napr. čerstvá majoránka alebo pažítka . . . alebo namiesto limety citrón, komu čo viac vyhovuje chuťou . . .:)
eviana
Veľmi fešné kurča... a isto chutné a voňavé si zrobila :)
alex37
...ono nie je len fešné ale určite aj výborné, len odkiaľ splašiť čerstvý koriander?_ :-)
frezia68
To ale vyzerá na zahryznutie :-) bylinkové maslo aj pod kožu je výborný nápad :-)
1x pa3ck
timara
@eviana , @frezia68 ďakujem, že sa recept pozdáva, @alex37 kúpila som v kvetináčiku aj koriander aj tymián, svoje ešte nemáme vyrastené :), zatiaľ máme "domácu" len pažítku
alex37
@timara , a potom ten kvetináčik vysadíš von do záhonu? už mám pripravený bylinkový záhon, takže sa môžem chystať :-)
timara
@alex37 ja nemám bohužiaľ záhon, takže to mávam v kvetináčoch na balkóne, ale môžeš do záhonu, napr. v Baumaxe majú kopec byliniek na výber v tých kvetináčikoch pripravených na zasadenie. Alebo ak sa ti nechce čakať napr. v Kauflande pri zelenine sú už vyrastené bylinky v kvetináčoch, ale tie sú len na chvíľu, na spotrebu, nie na dlhodobejšie pestovanie.
kimlo
@timara , daju sa aj dlhsie pestovat, len ich treba z povodneho kvetinaca a substratu presadit do väcsieho, ja mam takto niekolko trvaliek uz druhy rok, a bazalku som vyhodil niekedy pred vianocami, vydrzala velmi dlho.
timara
@kimlo dobrý nápad, ja som ich nikdy nepresádzala, niktoré mi vydržali viac iné menej, ale tak ako som niekde čítala, že nevydržia dlhodobejšie, tak som to ani neskúšala, čo bola škoda, tak nabudúce skúsim, ďakujem za radu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia