Bulharský jogurt

boise - fotkaboise, 9. februára 2013
Bulharský jogurt
Foto: boise

Vždy som túžila po domácom chlebe, domácej zelenine, domácom ovocí. Keď sa mi narodili deti, zatúžila som aj po domácom jogurte. Ale nikdy som Zobraziť celý popisVždy som túžila po domácom chlebe, domácej zelenine, domácom ovocí. Keď sa mi narodili deti, zatúžila som aj po domácom jogurte. Ale nikdy som netúžila po jogurtovači. A tak slovo dalo google a google dal odpoveď...

10 minút
príprava
432 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 l čerstvé
1 balíček
  /najlepšie domáci/




Postup

  1. 1

    Vyzerá to celkom jednoducho, však? Ale je to hotová alchýmia. V prvom rade si zoženieme mlieko. Pokiaľ možno čerstvé. A tak podojíme nejakú kravu (štvornohú). Pokiaľ nemáme po ruke kravu, je vhodné podojiť najbližsí mliekomat tak ako to robím ja, keďže v Bratislave je kráv poredšie. Rozhodne nie je vhodné dojiť krabice a iné supermarketové obaly.

  2. 2

    Jogurtové kultúry nemusíte držať v chladničke. Ak ste tak už spravili, tak ich vyberte a nechajte postáť pri izbovej teplote aspoň 20 minút. Prevarte 2 litre mlieka. Nechajte ho variť cca 3-5 minút, podľa toho ako veľmi sa ponáhľate, prípadne podľa toho, ako veľmi vám reve pri nohách dieťa (už som to vypla aj po minúte a podaril sa!).

  3. 3

    Ochlaďte mlieko na cca 45 stupňov. Ha! Že čo je to 45 stupňov? Mám to odskúšané za vás, nemusíte bežať po teplomer. Ak udržíte ruku na stene nádoby bez toho aby ste sa popálili, je to ok.

  4. 4

    Ak ste sa popálili, dajte popálenú ruku pod studenú vodu a druhou po chvíli pokračujte bodom 3. ;)

  5. 5

    Keď je teplota ok, vysypte obsah sáčku a dobre premiešajte. Vylejte do prichystaných pohárikov (odporúčam rovnakého typu, mne sa osvedčili tie krivé z lidlového lekváru) a postavte na teplé miesto na cca 16-18 hodín. Tu ani nie je dôležité to, ako teplo na tom mieste bude, ale aby bola teplota konštantná. Ja to vždy zabalím do deky, a šupnem do takej tej prenosnej chladničky, ale stačí aj len zadekovať. Po cca 12 hodinách nazrite, ako sa tomu darí. Kľudne to otvorte a jemne pohýbte pohárom, aby ste videli, či to sadá. Ak nie, vráťte to späť a čakajte. Niekedy to trvá dlhšie, niekedy kratšie, ale raz sadnúť musí. V prípade, že sa vám začne oddelovať od srvátky, už je neskoro, treba s ním okamžite do chladničky. Nie je to chyba, ale z jogurtu veľa neostane. Najlepšie je vychytiť moment, kedy jogurt sadol, ale ešte sa neoddeľuje. Vtedy hneď s ním do chladničky. Keď sa oddelí nevadí, môžte to buď premiešať a vypiť ako jogurtové mlieko, alebo jemne lyžičkou odobrať hustý jogurt. Nezabudnite dochutiť dobrým lekvárom ;)

  6. 6

    Ešte doplnenie: jogurt je možné ďalej pripravovať aj z už hotového jogurtu. Čiže nemusíte zarábať nové kultúry. Odporúčam ale maximálne 2-3x, pretože potom už jogurt neobsahuje toľko probiotických kultúr. Jogurt spravíte aj viac ako 3x, žiaľ už to bude "len" jogurt.

Diskusia k receptu

natali
a kde by sa dala kúpiť tá jog. kultúra? neviem si predstaviť..v nejakom bio obchode? inak vyzerá veľmi chutne :) ale neviem či by sa mi podaril..postup vyzerá byť náročný najmä na odhad..ktorý ešte nemám žiaľ dosť vycibrený
evusik
ja robím veľmi podobne len nepoužívam kultúru ale pridávam bio jogurt... tvoj recept sa mi páči, aj som sa pobavila.... precízne ale hlavne vtipne si ho popísala :-)
boise
@violetacamorova pretoze v kulturach je lactobacilus bulgaricus ;) Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum nesúce meno určitého národa a geografického územia. Je to prvý mikroorganizmus vyselektovaný človekom pred tisíckami rokov , ktorý zmenil evolúciu človeka. Lactobacillus bulgaricus je rastlinného pôvodu a získava sa z rastlín len na území Bulharska. ;) To som okopčila z webu :D
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyskúšam. Vďaka.
janco2011
pekne si to tam okomentovala.ako holka z Ba.super. Len my prosim povedz z jakeho to mlieka vlastne ma byt, aby bol dobry jogurtik?pises cerstve,a nakoniec ho kupujes v automate.a to je velky rozdiel cerstve a kupovane v stroji!!! ak to teda poznas.tych kraviciek v Blave asi moc nemate.tak sa pytam jake mliecko je naj?:)
boise
@janco2011 no ja kupujem mliekomatove, ale moze byt cersve kludne, priamo nadojene ;) malo by byt proste co mozno najtucnejsie. Ja inaaaak v Bratislave len prebyvam, inak som deva z podpolania ;) Takze kravy aj secko kolo toho poznam :)
molnarovazuzu
dnes som robila bulharský jogurt podla vasho receptu,a je skvelí,od dnes len domaci jogurt papame:)
boise
@molnarovazuzu jaaaj konečne niekto vyskúšal, ďakujem za feedback :) som rada že chuti :) My tiež už "fičíme" len na tomto jogurte :)
ailuj82
Pekne si to napísala... Len mám dotaz- ja robím tiež doma jogurt už pár rokov.. najskor som robila z bieleho jogurtu, teraz som si kúpila jog. kultúru. Jedna je taká obyčajná a druhá je bulharská...tak musí byť asi na bulharský jogurt tá špeci bulharská. A tá dlžka ... ja dávam do rúry vyhriatej na 50°C - ked mi cinkne, že je na 50, vypnem, a nechám taj jogurty 4-6 hodín, málokedy viac, lebo čím sú dlhšie tým sú kyslejšie...
silvia68
Vidíš @ailuj82 a ja som nechávala celú noc v trúbe a potom sa čudujem, prečo sú kyslé. Vďaka za radu, dnes idú spinkať do chladničky. Používam jogurt zo sabi .
kukulienka71
@boise , píšeš neuveriteľne zábavne! čítam tvoje recepty rad za radom a páčia sa mi nielen z kuchárskeho ale aj čitateľského hľadiska:-) Ukladám si a obdivujem tvoje čarovanie so slovíčkami. Vďaka, pekný deň!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia