Toto cesto je také univerzálne jednou ranou sa urobia všetky druhy buchiet .
príprava
Postup
-
1
Urob kvások a vypracuj cesto nemusí kysnúť,môžu sa robiť aj moravské koláče . -- kvások : do misky rozmrv droždie a jednu kávovú lyžičku krištáľového cukru to sa samé rozpustí na kašičku, pridaj tak 1 dcl vlažného mlieka premiešaj a na teplom mieste nechaj kysnúť . Zatial si priprav do väčšej misy múku spolu s práškom do pečiva a soľ -premiešaj spolu . Do zbytku mlieka vmiešaj cukor vajcia ,olej a rozšľahaj .Zmiešaj sypké s tekutým pridaj kvások a vymies na hladke a jemná cesto . Rozvaľkaj vykrajuj štvorce ktoré naplníš lekvárom a urob buchtu klasickú a upeč . -Nemusí kysnúť- môžeš s nim hneď pracovať . -Alebo malé dukátové buchtičky ktoré nebudeš ničím plniť .Z cesta vytvaruj malé buchtičky .Ja si roztopím maslo /heru kto čo má . Porcelánový pekáčik v ktorom to budem piecť polejem rozpustením maslom hodne masla pod jednu stranu zložím utierku aby bolo šikmo a maslo mi stieklo aj dolu .Každú jednu buchtičku namočím v tom masielku a postupne ukladám vedľa seba na tu hornú časť pekáča ak sa mi minie maslo doložím . Maslo preto aby sa nezlepili a išli dobre od seba . Nakoniec keď je už plno ešte potriem maslom vrch a šup do rúry a do ružového úsmevu . Zo zlatého klasu si urobíme podla návodu riedky krém . Zelám dobru chuť malým aj veľkým .
Dnes si akčná a ozaj ,prijmi môj obdiv za Tvoj spôsob stravovania.
Nerobim podla postupu co je napisany ,ale všetko sypke dam spolu aj droždie a pridavam tekutiny.Miešam to elektr.slahačom, len vymenim metličky.No ale vyskusam aj kysnute na pare..