Buchty - pečené - parené - dukátové

jozka - bez fotkyjozka, 14. októbra 2010

Toto cesto je také univerzálne jednou ranou sa urobia všetky druhy buchiet .

15 minút
príprava

Suroviny

1 kg
3 PL
3 ks
 ( 1 kocka )
1 bal.
500 ml
1 kávová šálka




Postup

  1. 1

    Urob kvások a vypracuj cesto nemusí kysnúť,môžu sa robiť aj moravské koláče . -- kvások : do misky rozmrv droždie a jednu kávovú lyžičku krištáľového cukru to sa samé rozpustí na kašičku, pridaj tak 1 dcl vlažného mlieka premiešaj a na teplom mieste nechaj kysnúť . Zatial si priprav do väčšej misy múku spolu s práškom do pečiva a soľ -premiešaj spolu . Do zbytku mlieka vmiešaj cukor vajcia ,olej a rozšľahaj .Zmiešaj sypké s tekutým pridaj kvások a vymies na hladke a jemná cesto . Rozvaľkaj vykrajuj štvorce ktoré naplníš lekvárom a urob buchtu klasickú a upeč . -Nemusí kysnúť- môžeš s nim hneď pracovať . -Alebo malé dukátové buchtičky ktoré nebudeš ničím plniť .Z cesta vytvaruj malé buchtičky .Ja si roztopím maslo /heru kto čo má . Porcelánový pekáčik v ktorom to budem piecť polejem rozpustením maslom hodne masla pod jednu stranu zložím utierku aby bolo šikmo a maslo mi stieklo aj dolu .Každú jednu buchtičku namočím v tom masielku a postupne ukladám vedľa seba na tu hornú časť pekáča ak sa mi minie maslo doložím . Maslo preto aby sa nezlepili a išli dobre od seba . Nakoniec keď je už plno ešte potriem maslom vrch a šup do rúry a do ružového úsmevu . Zo zlatého klasu si urobíme podla návodu riedky krém . Zelám dobru chuť malým aj veľkým .

Diskusia k receptu

m0nika
wow, to je stručný recept! Ale mám otázku - je nutné aj droždie aj PdP?
mamatata2
Recept vyzerá byť veľmi jednoduchý, ale priznám sa, že sa mi ešte nikdy nepodarilo nič poriadne s droždím.
Dnes si akčná a ozaj ,prijmi môj obdiv za Tvoj spôsob stravovania.
evanaaa
Z tých troch PL cukru sa odoberie aj do kvásku, alebo tam sa už pridáva zvlášť? A aká je asi šálka oleja - 2.5 dcl ?, lebo to sa mi zdá veľa.
jeka
@evanaaa do kvasku ide osobitne cukor,tie tri lyžice idú do cesta,@monika :pdp tu v ceste učinkuje ako kypridlo, /ako ked pečiete piškotu a prilievate tam vodu/,keťže nemusí kysnúť.
flemi
komu sa nedarí zarobiť kvások, nech dáva sušené..............práca s ním je radosť
jozka
Hej treba aj droždie aj PDP . Ono to pracuje aj hneď ako sa cesto miesi ale aj v rúre zrejme hneď ako sa to vloží do tepla . Ja keď som mala malé deti velmi som im chcela urobiť buchty ale nikdy mi nevzišiel kvások .Vraveli sme že mám mŕtvu múku tak chápem keď má niekto obavy z kysnutého cesta . A po rokoch mi to išlo dáko úplne samé. Nemal mi kto poradiť . A potom som piekla aj chlieb . mamatata -ďakujem
ywett4
ahojte, mám len jednu otázočku že cesto na všetky druhy buchiet ale parené určite nie ja aspon tak viem že to by nevyrástlo ked sa paria lebo je tam olej či ?........ma opravte ked ked to nieje pravda ináč aj ja mám také univerzálne cesto že kilo polohr.muky jedno droždie pol litra mlieka 2vajíčka cca 2-3lyžice cukor sol od oka a olej len v tom prípade nedám ked parené robím ináč 2lyžice, pdp nedávam. najlepším učitelom su vlastné skusenosti aj nepodarky sa stanu a z toho sa učím aj ja tak papá.
jozka
Ale aj parené robím naraz všetky aké sú ,ešte aj moravské koláče .Hej dakedy sa človeku nepodari aj dobrý a odskúšaný recept netreba sa vzdávať ,keď už mne vykysne cesto tak už musí každému . Veľa zdaru pri varení a pečeni .
mojack
Je to dobre cesto, ja len davam menej oleja.Použivam ho na pudingoše.
Nerobim podla postupu co je napisany ,ale všetko sypke dam spolu aj droždie a pridavam tekutiny.Miešam to elektr.slahačom, len vymenim metličky.No ale vyskusam aj kysnute na pare..
evulines
Aj ja dávam do parených buchiet do cesta olej a sú ako pampúchy.
3sandra3
tiež sa mi páči také univerzálne cesto...ukladám si do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia