Foto: luss44
Moja drahá polovička často spomína na koláč jeho detstva - bryndzovňáky, ktoré sa u nich pri Banskej Štiavnici používali pri slávnostných príležitostiach, ale i Zobraziť celý popisMoja drahá polovička často spomína na koláč jeho detstva - bryndzovňáky, ktoré sa u nich pri Banskej Štiavnici používali pri slávnostných príležitostiach, ale i pri susedských návštevách. A čo by sme pre našich chlapov neurobili, že? Tak som pohľadala podobný recept a občas mu ho upečiem, chváli ho že je veľmi podobný tomu svokrinmu, čo je pre mňa pocta. Tak ho ponúkam aj Vám.
na 175 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby cesto bolo také polotuhé, necháme ho na teplom mieste nakysnúť. Medzitým v miske rozmiešame bryndzu, vajcia a soľ na plnku, slaninku si pokrájame na drobné kocky. Nakysnuté cesto si na doske rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme, potrieme plnkou a posypeme pokrájanou slaninkou. Muž ma teraz upozorňuje, že sa môžu namiesto slaninky dať aj posekané oškvarky :)
-
2
Záviny stočíme, preložíme na plech a necháme ešte cca 15-20 min. podkysnúť. Potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 st., pečieme cca 30 min., podľa toho ako ktorá rúra pečie.
-
3
Upečené záviny necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť :)
Diskusia k receptu