Bryndzové halušky májové a slovenské

frezia68 - fotkafrezia68, 21. mája 2014
Bryndzové halušky májové a slovenské
Foto: frezia68

Pravá salašnícka bryndza má v znaku biely trojlístok v zelenom obdlžníku a je patentovaná.Je robená výlučne z ovčieho hrudkovitého syra.V ovčom mlieku sa nachádza aj látka známa pod označením CLA,nepodporuje tvorbu a ukladanie tukov a má aj proti rakovinové účinky.Obsahuje veľké množstvo mliečnych baktérií-probiotiká, udržiava mikroflóru čriev a má vysoký obsah vápnika.A z tejto bryndze sú pripravené tieto halušky.

4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
250 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ešte niečo z histórie.Recept má korene na strednom Slovensku a asi najchutnejšie ich robili na salašoch.Tam sa zapíjali žinčicou a keď sme sa pýtali na recept,bača odpovedal:"Bryndza,zemiaky,polohrubá múka a slanina".Niekedy som často cestovala a ak sme objavili salaš,bola povinná zastávka a ochutnávali sme halušky,alebo pirohy a nesmel chýbať štamperlík borovičky,či slivovice,"aby še nelapilo žaludka" a boli to pekné časy.Ale necháme nostalgiu a pripravím :

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky sa strúhajú zásadne ručne a žiadne mixovanie,robot....veď ako robili tradične starí rodičia?Takže som nastrúhala a pridala polohrubú múku podľa potreby a trocha soli.Ale pozor,vodu tiež posolím a slanina domáca je tiež slaná.Zemiaky som mala staré,ale z dobrej pivnice, žiadne klíčky,ale už mali menej vody,takže neporadím množstvo múky,lebo ja nevážim,no cesto má byť polohusté. A radšej menej múky a dosypať,ako by mali byť halušky tvrdé.Kto nemá gríf ,hodí halušku do vriacej vody a ak sa nerozpadne,môže začať hádzať z lopárika.Poctivo s nožíkom a žiadny haluškár....

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 2
  3. 3

    Takže už je všetko vo vriacej vode a počkám,kým halušky vyplávajú na povrch,miešam a nechám ešte 2-3 min. bublať.Vo vajlingu už mám pripravenú bryndzu a nepridám žiadnu smotanu,či vodu z halušiek. Halušky naberám sitkom rovno na bryndzu,ostane tam trocha vody a horúce miešam s bryndzou,tá sa pomaly roztápa.A najlepšia bryndza je tá,pri ochutnávke ktorej cítime na jazyku drobné zrniečka bryndze a táto májová je taká výborná.

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som si pripravila,pokiaľ som čakala,kým zovrie voda.Ale najlepšia je domáca,žiadna anglická...Halušky nepotrebujú smotanu na riedenie bryndze,ale má byť dostatok bryndze a slaniny.A môžu sa zapíjať žinčicou a my sme niekedy zapíjali vodou,v ktorej sa varili halušky, ak nie je hustá,tak sa môže pridať trocha bryndze,ak je hustejšia,tak priliať trocha mlieka a halušky sa kĺzali dole hrdlom.My sme si pridali do vody trocha bryndze aj teraz a zapíjali sme so spomienkami na mladé časy. Bola to pochúťka,lebo nie vždy bola žinčica.

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 4
  5. 5

    Tak,to bola teória.A momentálna realita je taká,že hoci halušky mám strašne rada a slaninu dupľom,ja som si do bryndze čvrkla trocha vody z halušiek ,žiadnu masť,ale prepražené maslo,ktoré cholesterol nezvýši,lebo zdravie nedovolí.Ale škvarkami som postrašila a pridala som si kôpor,lebo mne tam chutí,ba sa priam žiada.A predpokladám,že každý si pridá,čo mu chutí a čo zdravie dovolí.A prezradím vám,že zajtra budú halušky ohrievané,pripečené ,lebo tie sú najlepšejše :-))))) . A moja porcia,aby nebola žalúdočná ťažoba :-)

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 5
  6. 6

    Ale napriek tejto skvelej pochúťke mi bryndza najviac chutí v podobe pomazánky,alebo len čistá bryndza.Ukrajovať si z tanierika lyžičkou a zajedať s chlebom a čerstvou,mladou cibuľkou,teda to je pochúťka :-))) .Aj paradajky pasujú,ak by neboli z Maroka,ako nás strašia v telke. A ešte je vraj veľký výskyt kliešťov a borelióza tiež nepoteší .Tak verme,že sú kontroly na nepasterizovanú,lebo to je naše biele zlato a mali by sme denne konzumovať.Aj vám tak chutí? Tak dobrú chuť ! A takto si pochutila návšteva :-)

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
vyborny recept.uz som inde pisal,ze si treba dat pozor pri kupe 100% ovcej bryndze,nakolko ju niekde robia z nevyzretej cerstvej ovcej hrudky.dovod je prosty-ide o vacsi zisk-hrudka je tazsia ako syr vyzrety,ktory treba navyse pookrajovat,a prave pri zreni hrudky vznikaju tie prospesne mikroorganizmy pre nas tak potrebne.neviem ci len ja mam smolu,vcera som sa tetky v budke jasne pytal,ci nechali syr vyzriet-farba bryndze sa mi zdala podozrivo az moc biela ,samozrejme ona o tom ho.no vie,no a doma vysledok pri ochutnani?zomlety cerstvy syr so solou.
kupim kilo hrudky a idem do domacej vyroby.

 www.indprop.gov.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_o...
zaujímavé, odjakživa robím halušky z hladkej múky, nikdy ma nenapadlo robiť z inej, musím vyskúšať pre porovnanie polohrubú. Inak robím presne tak isto a hlavne veľmi chválim, že tiež dávaš LEN bryndzu a žiadne miešanie so smotanou a čo ja viem s čím ešte. A keď nie je žinčica, aj kyslé/acidofilné mlieko je dobré. Dnes ráno som robila z takejto bryndze čerstvú nátierku, je to tá najlepšia nátierka na svete. A veru v sobotu budú bryndzáky!