Bryndzové halušky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. júla 2012
Bryndzové halušky (fotorecept)
Foto: babkamt

V máji som si kúpila do zásoby bryndzu. Mala som doma aj oravskú slaninku . Tak som sa rozhodla spraviť bryndzové halušky. Zobraziť celý popisV máji som si kúpila do zásoby bryndzu. Mala som doma aj oravskú slaninku . Tak som sa rozhodla spraviť bryndzové halušky. Lenže neboli doma zemiaky. Požiadala som manžela , aby mi ich v záhrade vykopal. Obul si gumáky a zemiaky mi doniesol. Bola som prekvapená , že bez reptania. Asi preto , že bryndzové halušky má veľmi rád.

Suroviny

500 g
350 g
1 ks
300 g
1 ks (1 kelímok)
200 g




Postup

  1. 1

    Oravskú slaninku som nakrájala a opiekla.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým manžel priniesol zemiaky. Očistila som ich.Pripravila som si hladkú múku , vajíčko a soľ.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky som nastrúhala na jemnom struháku. Pridala som soľ a vajce.Zarobila som cesto na halušky.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým mi zovrela voda , zmiešala som bryndzu s kyslou smotanou.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď mi voda začala vrieť , tak som ju osolila. V nej som vyvarila halušky. Uvarené sú vtedy , keď vyplávajú na povrch. Tie som po vybratí omastila. Na tanieri potom jednotlivé porcie polejem bryndzou zmiešanou s kyslou smotanou. Posypem opraženou slaninou.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne69
toto ja nesmiem vidiet takto navecer,idem si udusit mrkvu,ze som to ja otvarala,preglgam na prazdno,mnaaam
cica2
tak zajtra na obed budú halušky, výborný nápad, že čo zajtra variť :-)).. a pekne spracovaný receptík :-)

@marianne69 :-)))
sylvinka
klasika,ktorá nikdy nesklame. Ej, ale si mi narobila chute! Mám pocit,že po otvorení tvojho receptu budú zajtra vo viacerých domácnostiach bryndzové halušky:-))
margaretka28
No veru aj ja by som si dala,len ja ich robím málokedy,lebo okrem mňa ich nikto nechce. Mám to ja len Slovákov... :-)))
3sandra3
joooj,,, tie sú úžasné... tak dávno som nejedla bryndzáky... škoda, že ja nemám koho vyslať do záhrady po zemiaky....pôjdem si zopár vykopať aj ja a cez týždeň uvarím aj ja halušky.. si ma veeeľmi inšpirovala...
hviezdickaz
no ja neviem... moje deti su schopne jest bryndzove halusky tri krat do tyzdna,a este stale ich to neomrzelo... asi ti ich poslem na prazdniny :))
babkamt
V sobotu som sa pýtala manžela : čo budeme zajtra variť ? Odpoveď bola veľmi stručná : surové. Než som večer zaspala , spomenula som si na bryndzu v mrazničke. Chlapi si neuvedomujú , že stále musíme vymýšľať čo uvariť. Keď sa netrafím do jeho chute , ofrfle. No dnes bol spokojný.Mám radosť , že som vás inšpirovala.
danielas
Včera som robila aj ja. Robím presne ako Ty,takéto nám chutia, mohli by byť aj každý deň a najme veľa.
letisia
Aj ja som robila dnes na obed. Ja robievam z polohrubej múky, mojim deťom také lepšie chutia. Bryndzu si dám na dno misy a potom uvarené horúce halušky hádžem na ňu, trošku polejem výpekom zo slaniny a zase nahádžem halušky, opakujem až kým nie sú všetky a potom premiešam, bryndza sa tak sparí a je vláčna, no a potom zamiešam pochúťkovú smotanu. Dnes sa mi bu
letisia
Ušlo mi to nedopísané. Dnes sa mi buď obzvlášť podarili, alebo sme boli takí hladní :-)
havino
och, že ja som to tiež veru otvárala, nedalo sa odolať fotke, ale aspon pochválim, robím ich presne ,ako ty, len teda ja zmiešavam naraz všetky v mise, lebo aj tak padnú za obeť všetky hned a rýchlo, jedávame ich veru aj každý týžden, pokial je obdobie dostať tu ozaj pravú ovčiu bryndzu, je veľmi zdravá
kecemis
Skoda ze nemam bryndzu. Velmi tasko sa pozera na taku dobrotu a nemoct si ju spravit. Ale vynahradim si to na slovensku ked tam pridem. To ich budem jest skutocne kazdy druhy den a urobim si ich urcite podla tvojho receptu.
marienka44
@Babkamt , aj ja dnes urobim halusky, mam este stare zemiaky a bryndzu pravu zo Zazrivej. Vajicko nedavam nikdy, ostatne ako Ty.
Hadzen ich z loparika, klasicky. Nemam "haluskaren", ani by som to tak nevedela. Dakujem za inspiraciu.
braxi
krásne halušky...myslela som si , že z nových zemiakov sa nevaria...teším sa, že som zase múdrejšia :-)) určite navarím!!!
babkamt
@kecemis Keď príde syn s rodinkou na návštevu z Austrálie , tiež im varím veľa vecí z bryndze. Im je vzácna. Okrem halušiek im varím bryndzové pirohy , majú radi aj nátierku. Vždy musím upiecť oškvarkové a bryndzové pagáče. Ani oškvarky tam nemajú. @braxi robilo sa z tých nových zemiakov dobre.@marienka44 ja to z lopárika neviem. V Maďarsku som si kedysi dávno - pradávno kúpila haluškáreň. Tú využívam dodnes.@havino nie sú potom tie halušky suché ? Vsajú do seba všetku bryndzu. Jedine , ak ich hneď zjete.
hubarka35
to je mnamka-bryndzu mám právú ovčiu zo salaša-takže v stredu budú halušky...a k tomu žinčica,bola som na dovče tak som nakúpila aj bryndze aj syra-ovčia hrudka......ja robím podobne halušky,no bez vajca,z lopárika mi to nejde-sú jak balvany potom....len ja zmiešam halušky z opraženou slaninkou a mastou z nej....bo u nás by si jeden nabral na tanier všetku slaninku a druhému nič neostane....a bryndze si dajú kolko chcú-miešam ju zo smotankou...
lacquer
Do halušiek je zbytočné dávať vajce, zemiaky a múka stačia.
lubjak
to je ono,vela vela bryndze, smotanu a na zapitie kysle mlieko,mnam
duschko
Robim bez vajicka z polohrubej muky a z loparika. Vsetko zmiesam a k tomu pohar kysleho mlieka. Dobre halusky mam radsej ako rezen. Asi tak ako chleba, nedaju sa ich prejest.
medulienka122
milujem halušky s bryndzou, samy sa šmýkajú dolu hrdlom, ale potom si svoje odtrpím-keby tak bola bezlaktózová bryndza, už som skúšala skadečím iným/ tofu ap./ale nie je to to pravé ...
sneica
aj ja milujem halusky s bryndzou a cim su volnejsie tym su lepsie...super
dada1010
halušky milujem, len ako vidím, asi len ja robím len s bryndzou, ja ju s ničím neriedim, keď bryndzové, tak bryndzové :-)
pikica
jooooooooooooooooooj,ale by som si dala...žijem v Slovinsku a tu brydnzu nemame:-(((((
turistka
@dada1010 ,
tiež robím len s bryndzou a polejem vyškvarenou slaninkou, no videla som u známych, že mali na stole malý krčiažtek a z neho si podľa chuti naliali na halušky i trošku smotany a zas v jednom salaši, aby boli také "klzkejšie" ich úplne nenechali stiecť z vody v ktorej sa varili . Nuž zrejme každý má ten svoj recept.
marcy
niekedy bryndza z obchodu má horšiu chuť ako feta syr :-(
babkamt
@hub árka35 v dobrom ti závidím bryndzu kúpenú priamo na salaši. Ja som kupovala v obchode. @marcy ja som si kúpila najprv 10 dkg , potom som ochutnala. Bola dobrá. Preto som sa vrátila a kúpila som dve kilá. No doma sme sa do nej pustili. Zdalo sa mi , že jej je málo. Tak som na druhý deň ešte dokúpila ďalších 2,5 kg.Nasáčkovala som si ju a šup do mrazničky.@dada1010 každý si ich upraví podľa seba. Ja ich mám rada takto.
dusan522
Do bryndzových halušiek oravská slanina a vajce nepatria.Ide tam údená slaninka prípadne cibuľa.
janger
No to by som si teda dala! Vam sa tam ale zije, ked mate bryndzu :-).
micanela
a pre tych lenivych, ktorym sa nechce stat pri sporaku ked je 37 stupnov - dat bryndzu na cestoviny, posypat bylinkami a ohriat v mw rure
babkamt
@minacela aj tak sa dá ako píšeš. Ale cestoviny musíš tiež variť, či? Nikomu z nás sa v tomto teple nechce dlho stáť pri sporáku:-)
micanela
@babkamt - nemusim. Ked uz bola moja babicka hodne chora tak to robievala tak, ze ked jej bolo lepsie uvarila si cely balik cestovin a potom si ich naporcovala a zamrazila. Zdalo sa mi to velmi cudne ale teraz ked je zle mne tak robim to iste. A naozaj nerozoznas ci su prave urobene alebo rozmrazene.
janealli
@micanela skôr uvarené cestoviny sú chutnejšie, keď ich preleješ teplou vodou, alebo na chvíľku ponoríš do teplej vody, ako keď zohrievaš v mikrovlnke - vlastná skúsenosť.
babkamt
@minacela jasné, aj chorý človek musí jesť. Sám potom príde na finty, ako si to uľahčiť. Tiež si dávam porcie jedla do mrazničky, keď navarím viac . Prajem ti skoré uzdravenie. Pekný deň ti želám.
janulka1211
Práve som dokončila.Uzasny recept.Doteraz som robila z polohrubej múky, ale z hladkej sú lepšie.Mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia