Bryndzová polievka na jednoduchší spôsob (mrvance s bryndzou)

nemea1 - fotkanemea1, 15. januára 2010

Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie. Mám ho od mojej mamy. V našej rodine sa pomaly považuje za "rodinný". Je jednoduchý, rýchly a vynikajúci.

6-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  kg
500 g
300 g
štipka
trochu




Postup

  1. 1

    Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Dáme variť do vody s troškou soli (ak je bryndza moc slaná, so soľou opatrne). Keď máme zemiaky na poly uvarené, pridáme mrveničku (buď kupovanú, alebo si môžeme urobiť aj doma, pôvodný recept bol s mrvancami, takže komu sa chce, bude o to lepší).

  2. 2

    Medzitým si bryndzu rozpustíme v asi 2 dl letnej vody, aby neboli hrčky.

  3. 3

    Keď máme uvarené zemiaky aj mrveničku (mrvance), pridáme rozpustenú bryndzu a na miernom ohni miešame, kým neuvidíme, ako nám začne vrieť (moja mama vravievala že "kým vyhodí kochlík") nesmie nám dlho vrieť, lebo sa z bryndze stane žuvačka.

Diskusia k receptu

nemea1
No demikat som nejedla, viem, ze tam ide este paprika. No len netreba setrit brindzou.
jaroslava31
Túto polievku máme radi aj my, varievala som ju často pod názvom čír, alebo čírová polievka. Môj syn, ked bol ešte malý povedal, že on čír nemá rád, tak som mu navrhla, že jemu naberiem čírpči. To sa mu páčilo a tak ostala táto polievka u nás pod názvom č í r p č i. Je chutná aj studená
nemea1
No su rozne nazvy slovenskych jedal, moja mama casto varieva čír, ale to je ako zemiekova kasa poliata maslom. No tato bryndzova chladna by to asi nebolo ono, lebo na vrchu je stuhnuty tuk. Este som to tak nejedla.
jaroslava31
skúste čírpči v lete studené, je to osviežujúce a dobré. Źiaden tuk nie je navrchu, to by robilo vážny problém aj mne. Ale aj zemiaky s maslom sú fajn.
nemea1
no len je skoda, ze v dnesnej dobe je bryndza draha a treba nou nesetrit, aby bola polievka taka, aka ma byt. Netreba to klamat, lebo sa to odrazi na chuti.
diabambulka
ahoj nemea1, je to výborná polievočka, ja ju robievam podobne akurát na záver dám do polievočky do taniera osmaženú slaninku:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia