Brokolica s provensálskym korením

martina34 - fotkamartina34, 12. januára 2010
Brokolica s provensálskym korením
Foto: martina34

Zdravé a chutné jedlo vhodné ako šalát alebo hlavné jedlo.

3
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
3 ks
2  PL
2  čl
 štipka
1  čl




Postup

  1. 1

    Čerstvú mrkvu si obielime a celú uvaríme spolu s brokolicou v osolenej vode. Uvarenú mrkvu pokrájame a brokolicu rozdelíme na ružičky. Nakrájame si cibuľu a papriku. Do panvice dáme zohriať olivový olej a pridáme cibuľu. Trošku ju osmažíme a pridáme na ňu papriku, sójovú omáčku a provensálske korenie. Premiešame a na pár minút prikryjeme pokrývkou. Zložíme zo šporáka a primiešame mrkvu s brokolicou, premiešame a prikryjeme pokrývkou, aby prešli chute do celého jedla.

Diskusia k receptu

oblizprst
Odporúčam zeleninu pre náročnejších len oblanšírovať, je ďaleko chrumkavejšia a zachová si väčšinu termolabilných vitamínov.
oldomachac
rad by som vedel ako sa bieli mrkva, ked pisem recepty tak ich pisem aspon zrozumitelne a nie ako madar co nevie po slovensky ani ceknut, bieli sa napr. pradlo, mrkva sa cisti
oldomachac
rad by som vedel, ako sa bieli mrkva, ked pisem recepty, tak ich pisem aspon zrozumitelne a nie, ako madar, co nevie po slovensky ani ceknut, bieli sa napr. pradlo, mrkva sa cisti, pokryvka je napr. hlavy, jedlo v hrnci sa prikryje pokrievkou, nie som ziaden puntickar(kazdemu sa podari netrafit tu spravnu klavesu),ale toto nie su preklepy
martina34
Tak ale si mi dal! Nie, ja nie som maďarka. Pochádzam od Zvolena. Všimla som si, že viacerí tu píšu tak, "ako im zobák narástol". Mám to tak zaužívané. Prepáč, ale nestretla som sa ešte s niekým, kto by nevedel pochopiť, keď povieš: napríklad obiel mi krumple, že sa tým myslí, očistiť zemiaky. A ak niečomu nerozumieš, môžeš sa spýtať. Ako som ani ja nevedela čo sú holúbky a pani, čo to tu spomínala, mi to vysvetlila. Ja to beriem ako urážku, vraj maďar, čo nevie po slovensky ani ceknúť. Poriadny omyl, ja neviem ceknúť po maďarsky. Podľa toho, čo si popísal, vieš, čo je obieliť mrkvu, aj si to pochopil.
braxi
Martina, Oldo má pravdu...si na toľko vzdelaná, že vieš napísať aj spisovne...si predstav, že východniar sa tu začne zvyditeľňovať svojim dialektom...kto mu porozumie??? /nič proti východniarom, len máte inú mluvu/ a stredoslováci tiež, ale do školy sme chodili všetci, tak ak sa dá snežme sa si porozumieť a vyjadrujme sa zrozumiteľne, ak už nie spisovne...!!!
oldomachac
ja som to velmi dobre pochopil, co treba urobit s mrkvou, varim uz dlho, varenie ma bavi, aj moje okolie je spokojne, ale......, ako vravi pani ,, braxi" , vsetko sa da aj zrozumitelne, on ten recept ste nepisala pre mna, ale mozno ozaj pre takeho(taku), co bude rozmyslat, ako vlastne obielit mrkvu, ak vas to uraza ?????, co som napisal, doporucujem vam precitat si pozornejsie moj prvy prispevok, ak aj potom sa bubete citit urazena, prosim, prepacte ( mimochodom, precital som tu vela, receptov, kde som sa aj pousmial nad ,,napisanymi skomoleninami", ale vy ste mali smolu, ze az na ten vas som reagoval mozno, az velmi arogantne), slovencina nie len o jednom vyraze, ale je velmi pestra, jedno a to iste sa da nou vyjadrit mnohymi sposobmi az vam nieco hovori meno Blahoslav Hecko, (velky slovensky prekladatel, lingvista), ten vedel o slovencine nadherne hovorit, to len tak naokraj
majuska81
ja som z vychodu,a bielenie mrkvy som hned pochopila,kedze na zakladke nam vtlkali do hlavok,ze spisovny vyraz pre orezovanie zemiakov je bielenie,nie cistenie :)
gababu1
Tolko reci pre jedno bielenie,kto chce pochopi a kto nie.....trosku ma to prekvapilo,na stranke o vareni.......ale to je moj nazor,tak sa k nemu nemusite vyjadrovat....dakujem.A le recepty su fantasticke....
vegetarianka
ja sa vyjadrím len k receptu...pridám si ho do svojej kuchárskej knihy a čo najskôr vyskúšam!
siprai
ved preto sa bojim pisat aby nedoslo k takym konfliktom ako tu.Ja si myslim ze to ma byt len o vareni.
dixyke
Ja som tiež nevedel čo je to obieliť(ale sú medzi nami aj učitelia) ale keď môžem, tak sa podelím aj ja, tak ja vôbec nečistím mrkvu iba ju dobre umyjem, prečo? lebo je to vláknina (tá šupka) a vláknina je najpotrebnejšia na trávenie a čistenie čriev a už nehovorím o zápche. Inak mrkva sa musí tepelne spracovať lebo karotén sa až vtedy uvoľňuje z mrkvy , v surovom stave je vstrebateľnosť karoténu iba minimálna, hoci vitamíny obsahuje viac lebo pri tepelnej úprave sa vitamína strácajú. Brokolicu zasa tepelne upravujem iba minimálne, to je na 2-3 minúty do vriacej vody, ale voda už nemusí vrieť, aby sa čo najmenej stratili vitamíny.
Mám veľa receptov na brokolicu ale tento je výborný, používam podobný na orientálsky spôsob, na vrch nastrúham tvrdý parmský sýr, tiež výbormé.
martina34
@dixyke , naber odvahu a zverejni receptíky, hlavne zo zdravej kuchyne, budem veľmi rada, ak pripojíš aj foto
dixyke
@martina34 nabral som odvahu a zverejnil som môj recept, vyskúšaj a môžeš aj kritizovať, je to ragú z hlívy ústricovej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia