Foto: katkaszaboova
Moji chlapi milujú sladké kysnuté koláče, len tak s mliekom... a tak stále zháňam nové recepty. Tieto briošky pečiem podľa receptu na "mazanečky" z Zobraziť celý popisMoji chlapi milujú sladké kysnuté koláče, len tak s mliekom... a tak stále zháňam nové recepty. Tieto briošky pečiem podľa receptu na "mazanečky" z časopisu Knihovnička Recepty 5/2011 s vlastnými úpravami.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
42 g |
|
200 ml vlažné |
|
125 g (alebo margarín) |
|
2 ks |
|
80 g |
|
štipka |
|
z 1 citróna strúhaná |
|
2 hrste |
|
|
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Hrozienka dáme namočiť do rumu v dostatočnom predstihu (aj 3-4 hodiny pred pečením), aby nám pekne napučali a boli šťavnaté. Z droždia, cukru a mlieka si urobíme kvások, pridáme k múke. Postupne pridávame aj rozšľahané vajcia, maslo zohriate v mikrovlnke, cukor, štipku soli, a mlieko.
-
2
Dôkladne vypracujeme na vláčne cesto, do ktorého primiešame citrónovú kôru a hrozienka a ešte raz prehnetieme.
-
3
Zakryjeme fóliou (alebo utierkou) a necháme 1/2 hodiny kysnúť.
-
4
Po vykysnutí vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a už nehnetieme, ale hneď z neho odkrajujeme kúsky cca. 10dkg-ové, ktoré trošku vyšúľame a robíme uzlíky.
-
5
Ukladáme na plech s papierom na pečenie (aby sme si ušetrili umývanie plechov ;-) ), potierame rozšľahaným vajíčkom (nie olejom!) a posypeme cukrom.
-
6
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút. Z uvedeného množstva vyjde 8-9 kúskov. Dobrú chuť!
trochou maku.
Že ja som vyhrala? Čo a za čo? Mne nikto nič nedaroval :(