Briošky (fotorecept)

Autor receptu: katkaszaboova

Moji chlapi milujú sladké kysnuté koláče, len tak s mliekom... a tak stále zháňam nové recepty. Tieto briošky pečiem podľa receptu na "mazanečky" z časopisu Knihovnička Recepty 5/2011 s vlastnými úpravami.

8
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka dáme namočiť do rumu v dostatočnom predstihu (aj 3-4 hodiny pred pečením), aby nám pekne napučali a boli šťavnaté. Z droždia, cukru a mlieka si urobíme kvások, pridáme k múke. Postupne pridávame aj rozšľahané vajcia, maslo zohriate v mikrovlnke, cukor, štipku soli, a mlieko.
  2. Dôkladne vypracujeme na vláčne cesto, do ktorého primiešame citrónovú kôru a hrozienka a ešte raz prehnetieme.
  3. Zakryjeme fóliou (alebo utierkou) a necháme 1/2 hodiny kysnúť.
  4. Po vykysnutí vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a už nehnetieme, ale hneď z neho odkrajujeme kúsky cca. 10dkg-ové, ktoré trošku vyšúľame a robíme uzlíky.
  5. Ukladáme na plech s papierom na pečenie (aby sme si ušetrili umývanie plechov ;-) ), potierame rozšľahaným vajíčkom (nie olejom!) a posypeme cukrom.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút. Z uvedeného množstva vyjde 8-9 kúskov. Dobrú chuť!