Briošky (fotorecept)
Autor receptu: katkaszaboova
Moji chlapi milujú sladké kysnuté koláče, len tak s mliekom... a tak stále zháňam nové recepty. Tieto briošky pečiem podľa receptu na "mazanečky" z časopisu Knihovnička Recepty 5/2011 s vlastnými úpravami.
8 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Hrozienka dáme namočiť do rumu v dostatočnom predstihu (aj 3-4 hodiny pred pečením), aby nám pekne napučali a boli šťavnaté.
Z droždia, cukru a mlieka si urobíme kvások, pridáme k múke. Postupne pridávame aj rozšľahané vajcia, maslo zohriate v mikrovlnke, cukor, štipku soli, a mlieko.
- Dôkladne vypracujeme na vláčne cesto, do ktorého primiešame citrónovú kôru a hrozienka a ešte raz prehnetieme.
- Zakryjeme fóliou (alebo utierkou) a necháme 1/2 hodiny kysnúť.
- Po vykysnutí vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a už nehnetieme, ale hneď z neho odkrajujeme kúsky cca. 10dkg-ové, ktoré trošku vyšúľame a robíme uzlíky.
- Ukladáme na plech s papierom na pečenie (aby sme si ušetrili umývanie plechov ;-) ), potierame rozšľahaným vajíčkom (nie olejom!) a posypeme cukrom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút.
Z uvedeného množstva vyjde 8-9 kúskov.
Dobrú chuť!