Brioška maxi gigant zo Sicílie

marianna76 - fotkamarianna76, 26. novembra 2013

web... našla som briosch gigant .... ale nám nestačilo. prerobila som recept, aby sme mali maxi - na celý plech. Múka sa udávala ,,Manitoba" náhodou by ste dakto mali

1-10
porcia
170 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
100 g
cca 1/2 čl
190 ml
2 ks
2 ks
20 g
100 g alebo iný tuk
dokončenie:
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Toto je recept na veľký plech - na maxi briosch. Do misky si dáme 100g teplej vody, 20g droždia a myslím, že stačí 120g múky. Lyžicou premiešame, poobraciame, potlapkáme. Prikryjeme fóliou - necháme 40 minút kysnúťv miske. /Tieto prvé fotky mám len z menšieho množstva, len v tomto som dávala menej múku na začiatku, preto to inak vyzerá. Keď budem robiť, pofotím tak, aby to išlo k tomuto/

  2. 2

    Pridáme ostatné suroviny: 380g múky 100g cukor, soľ 2 vanilky, voda teplá 90 ml, otopené maslo

  3. 3

    Miešame dovnútra tou lyžicou a tak pretierame. Dobre spracujeme. Neskôr to ide dobre aj rukou. Nič netreba pridávať !

  4. 4

    Na plech dáme pečiaci papier. Takto zmiesené cesto jemne roztlačíme od stredu plechu tak trochu do krajov. Neskôr pri kysnutí môžeme popritláčať a poposúvať ešte viac do krajov. Toto bolo prvý krát, keď som skúšala podľa receptu a malo to ísť do formy okrúhlej.

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 4
  5. 5

    Kysne 2 hodiny pod fóliou. občas som nadvihla fóliu a potlačila jemne do strán....

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 5
  6. 6

    Zapla som rúru na 180 stupňov. Natrela jemne a dobre povrch rozšľahaným bielom, do ktorého sa môže dať 1 PL cukru.

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 6
  7. 7

    Počkali sme - kým sa rúra rozohreje. Dala som piecť na 15 min/180 stupňov.

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 7
  8. 8

    Pekne upečené, necháme z časti vychladnúť a potrieme marhuľovým lekvarom. Môžeme posypať cukrom... tak ako bývajú koblihy. Vyzerá , že je moc cukru, ale posýpa sa len trošku, potom to je také lesklé jemne.

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 8
  9. 9

    celý brioš

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 9
  10. 10

    krájame ...

    Brioška maxi gigant zo Sicílie - obrázok 10

Diskusia k receptu

ivah
Vyzerá výborne, len popisy mi miestami pripadajú nejasné - napr. : "Miešame dovnútra tou lyžicou a tak pretierame. Dobre spracujeme. Neskôr to ide dobre aj rukou. Nič netreba pridávať !" Ale nejako si už poradím. :-)
marianna76
no, pofotím to lepšie... ale 1. miešame... tak do okola naberieme a tou lyžicou tak pretrieme po ceste do vnútra...
2. takto to pospracúvame
3. dopracujeme rukou
4. nevyzerá to tak, ale treba spracovávať a nepridávať ani vodu ani múku....
ale asi radšej to odfotím
zuzkabluzka
Fiha, riadna brioska :) musis mat doma super hladny mančaft :)))
napln zmrzlinou alebo zajedaj granitu a budes ozaj ako na Sicilii :)
peknu ju mas :)
marikafil
pekné, len teraz mi nie je jasné, či suroviny sú na ten maxi gigant, alebo podľa pôvodného receptu. a to fakt stačí 15 minút pečenia?
marianna76
@marikafil .... suroviny sú na tento plech veľký, na maxi ! a fakt, stačí 15 min/180... písalo sa 10-15. Ale 15 min. robím.
eviana
Paráda, skvelý nápad nehrajkať sa s drobčekmi a spraviť rovno takéhoto obra :)
dogagador
prozaicka otazka: tu krasnu pec si kde kupila? je na drevo, alebo plynova?
marianna76
@dogagador no... dík... tieto kachle sú na drevo a to je originál oheň, dolu sú triesky uložené a hore na gril.táckach sušia deti pomaranče a citróny...dolu na plávačke je kalené sklo, kúpila som ju u nás v meste asi tak pred 6 timi rokmi...
mariamka
ako vtipne si ponala tu fotku c. 7 :)) naozaj krasne zatisie s brioskou, mne by sa asi tiez za 15 neupiekla, ale zas nemam taku peknu pec ako ty :), iste bola chutna tato xxl brioska :)
marianna76
@mariamka íha, vidiš, to mi ani nedošlo... toto voláme kachle a rúru mám v kuchyni takú bežnú ... jasne v tejto bych to neupiekla....