Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept)
Autor receptu: katerin
Recept mám od jedneho španielského pekára.Bretzel nie sú zložite na výrobu,len zdĺhavé,preto robím vždy dvojitú dávku.Čo sa nezje zamrazím,po rozmrazení su ako čerstvé.Kdo sa do nich pustí?
8 porcií |
10-15 minút na 200-220 °C |
Postup
- Prvý deň si urobíme predcesto-neviem či tomu dávam správny názov-pre mňa je to prefermento.Môže sa robiť 3h pri izbovej teplote alebo 24h v ladničke.Ja robím 24hodinové,má lepšie výsledky.
Suroviny zmiešať,zakryť fóliou a do ladničky.
- Predcesto vyberieme z ladničky a pridáme múku zmiešanú so solou,vodu,droždie(nemusíme robiť kvások) a zmäknuté maslo.Vyhnietime hladké a pružné cesto.
Teraz už robím cesto ručne,lebo robot už má dni spočítané.
- Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2h (Záleží či ich robíme v lete,alebo v zime)
- V polovici času kysnutia cesto trochu postláčame a počkáme až znovu nakysne.
- Po 1,5-2h cesto dáme na mramor(dosku,stôl...),na mramore nemusím podsypávať múkou.Ručne trochu prepracujeme cesto a rozdelíme na 8 rovnakých častí.(ja ich važim).Vyšúlame každý kus cesta na asi 40-50cm,musí byť v strede hrubši a ztenšovať do koncou.Potom uviažeme praclík,alebo len rohličky,dalamánky a dáme na plech s poolejovaný pečiacim papierom(kôly lúhu).
Necháme kysnúť zakryté utierkou 20-45min.-potom ich dáme do ladničky na minimálne 30min. alebo až 24h-(ja nechávam 24h,lepšie výsledky)
- Fotku praclíkou nemám,robím už len rohlíčky.
- Zapneme trúbu a necháme vyhriať na 200-220st.C.Pripravíme si lúhový roztok.Vždy používame gumenné rukavice a dlhé rukávy.
LÚH SODNÝ VSYPEME DO VODY,NIKDY NAOPAK!!!!!!!Drevenou paličkou,alebo rukou s rukavicou rozmiešame aby sa roztopil.Voda sa reakciou lúhu zohreje-nezlaknite sa!
Vyberieme náš plech s preclíkmi,rohlíkmi... a keď je trúba vyhriata začneme jeden po druhom máčať v lúhu na 10sek.a dávame znovu na plech.Ešte mokré posypeme hrubou soľou a urobíme na praclíku nárez a na rohlíkoch ja robím 3 nástrihy.
A do trúby na 10-15min.Znížime teplotu na 200st.C