Bretónsky Far (pečený pudingový dezert)

eliniatko - fotkaeliniatko, 23. decembra 2015
Bretónsky Far (pečený pudingový dezert)
Foto: eliniatko

Je to náš tradičný a aj najobľúbenejš vianočný dezert - je to šľahaný akoby puding, pečený, so sušenými slivkami, mňam! Tento rok mi dochádzali Zobraziť celý popisJe to náš tradičný a aj najobľúbenejš vianočný dezert - je to šľahaný akoby puding, pečený, so sušenými slivkami, mňam! Tento rok mi dochádzali formy (vždy používam silikón, pretože z nej ide dobre von), lebo som ho ozaj spravila dosť, tak šiel aj do autíčkových - a je preto obrátený (normálne je slivková časť dole, lenže s autami sa nedalo, majú spodok hore pri pečení). Krpec bol nadšený - autíčka-koláčiky. Ale teda ideálne by mal byť (a aj je) v bežnej, napr. štvorcovej či srdcovej forme.

8-10
porcií
30-40 minút
príprava
30-40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

6 ks
250 g
1 ks
1/2 lyžičky kávovej
140 g (nie margarín)
1 lyžička
1 liter
2 lyžice
250 g
150 g




Postup

  1. 1

    Do misy (veľkej) vyklepeme vajcia, pridáme vanilkovú eseciu (nemusí tam ísť ak ju doma nemáte), a primiešavame vanilkový a práškový cukor po troškách - šľahačom, zatiaľ stačí ručne, pomaly. Keď je zmes už spojená, šľaháme ju mixérom (elektrickým) cca 5 minút. Po šľahaní bude spenená.

  2. 2

    Mlieko dáme variť, a po častiach (odkrajujeme) do neho vmiešame a roztopíme maslo. Keď začne bublať na okrajoch, vypneme oheň a odstavíme. Vmiešame ihneď rum.

  3. 3

    Mliečnu zmes pomaly spojíme s vajíčkovou - po trochách prilievame a zasa ručne šľahačom vmiešavame. Keď už sú spojené, elektricky šľaháme 3 minúty.

  4. 4

    Po trojminútovom šľahaní (za stáleho šľahania) začneme pridávať - všľahávať múku. Ja používam celozrnnú ak mám, ale obyčajná polohrubá je takisto ok, tiež je možné ju nahradiť špaldovou, bezlepkovou a pod. Zapracujeme ju všetku do hmoty, a po zapracovaní ešte zo 5 minút šľaháme aby cesto bolo vzdušné. Potom necháme chvíľku oddýchnuť (zatiaľ čo rozohrejeme trúbu a nachystáme si formu).

  5. 5

    Nachystáme si formu, ako som spomínala ja používam silikónovú, lebo z nej far ide perfektne von a nepripeká sa k okraju. Netreba ju ani vymazať maslom (ak by ste ho piekli v inej, treba poriadne pomazať okraje, napr. na plechu alebo v kamenine, treba poriadne pomazať maslom - aj okraje). Obvykle používam srdcie kúpené v Ikea, alebo obdĺžnik cca 25x30 cm, ale aj menšie tvary ako srdcia, autíčka a všeličo iné, záleží od nálady.

  6. 6

    Do formy na spodok porozkladáme sušené slivky. Mali by pokrývať (samozrejme s medzerami medzi sebou) celý spodok formy. Na ne, najlepšie naberačkou, aby ste ich nepoposúvali, pomaly vlievame tekutú hustú zmes.

  7. 7

    Dáme piecť do rúry na 180-200°C. Pečie sa približne 30 až 40 minúť, treba ho ale kontrolovať, lebo každá rúra sa správa inak a aj hmota v rôznych formách (v malých autách ktoré som použila ja, to bolo ešte kratšie). Far je hotový, keď mu zozlatnú okraje a mierne i stred (pozor aby sa nepripiekol, rašej vybrať skôr než neskôr, hlavne aby stred nebol tekutý) - po dopečení ho vyberieme a necháme vychladnúť vo forme, kľudne aj v rúre.

  8. 8

    Je úžasný, krémový, lahodný, pomerne ľahký čo na prípravu, alebo na trávenie... Slivky dodávajú úplne nový rozmer. Ešte som nestretla nikoho komu by nechutil. Vo Francúzsku to nie je vyslovene iba vianočný dezert, ale v našej rodine ho robievame najmä na Vianoce. Nepochybíte ale ani ako napr. narodeninovú tortičku inak, alebo party pohostenie :) Dobrú chuť!

    Bretónsky Far (pečený pudingový dezert) - obrázok 8

Diskusia k receptu

denyany
Páči sa mi tento far. Skúsila si aj s iným ovocím sušeným alebo čerstvým? Mám totiž sušené brusnice....
eliniatko
@denyany vždy robím so slivkami, hodia sa tam najviac. ALE myslím si že s brusnicami nebude zlý. kľudne vyskúšaj :) a daj vedieť ako to dopadlo
kukulienka71
mám sušené čučoriedky a aj zopár sliviek, páči sa mi tento recept, urobím s celozrnnou múkou. @eliniatko , to mlieko dávaš hneď po dostavení horúce k vaječnej zmesi? Ďakujem.
mariana1982
fajny je, skusila som. myslim ze staci aj z polovicnej davky lebo som necakala ze toho tak vela bude. nebola by tam lepsia krupica al hruba muka? viem ze sa tam nedava, sice sa tie vrstvy pekne oddelili ale ten spodok bol taky trocha gumeny.
inak rcp sa mi paci, budem robit, frantici su naj
eliniatko
@Mariana1982 (9.4.2016 15:09)
ten spodok taký býva. nemyslím že krupica alebo hrubá múka by to zmenila, práve naopak boli by ťažšie a by ešte skôr spadli dole, možno aj prihoreli. teda ak chceš skús a daj vedieť :-)
budim
Ahojte, tak bretonsky Far volam "lenivy kolac", lebo netreba ziaden mixer, je to vlastne akoby jedna extra hruba palacinka pecena v rure. Moja svokra ho robi kazdu sobotu s hrozienkami, inak sa robi i s karamelizovanymi jablkami alebo susenymi slivkami, moj muz ho ma rad bez nicoho. Recept je od nej len trosku opraveny kolegynami z roboty ( zijem v Bretonsku): 5 velkych lyzic hladkej muky (tu vsetci pouzivaju T55 alebo T65, ja T65 alebo pohankovu), 7 velkych lyzic krystaloveho cukru (ja pouzivam "la cassonade", hnedy trstinovy cukor), 2 stipky morskej soli a 5 vajec - vsetko spolu zmiesat - samozrejme vyslahat najprv vajcia metlickou akoby na omeletu a potom pridame postupne vsetko ostatne
- 0,5 litra plnotucneho mlieka, najlepsie nepasterizovaneho, privedieme do varu v hrnci i s kuskom masla (tak 10 - 15g) i s vanilkovym strukom ak mate, ak nie svet sa nezruti ;-)
- keramicka, alebo slenena forma sa da zohriat do rury i s kuskom masla - ked maslo zacne vonat, vyberieme formu rukavicou a pootacame nou, aby maslo bolo i po stranach formy, rovnomerne rozpestrieme susene ovocie (to sa da na noc mocit do rumu, zvysny rum pridame do cesta nakoniec)
- horuce mlieko s maslom vmiesame do cesta, mozme pridat rum alebo calvu (calvados) a vymiesame, vylejeme do horucej formy a pecieme na 180 °C do hneda. Zvycajne sa boky trosku nadvihnu, ale to je normalne.