Foto: eliniatko
Je to náš tradičný a aj najobľúbenejš vianočný dezert - je to šľahaný akoby puding, pečený, so sušenými slivkami, mňam! Tento rok mi dochádzali Zobraziť celý popisJe to náš tradičný a aj najobľúbenejš vianočný dezert - je to šľahaný akoby puding, pečený, so sušenými slivkami, mňam! Tento rok mi dochádzali formy (vždy používam silikón, pretože z nej ide dobre von), lebo som ho ozaj spravila dosť, tak šiel aj do autíčkových - a je preto obrátený (normálne je slivková časť dole, lenže s autami sa nedalo, majú spodok hore pri pečení). Krpec bol nadšený - autíčka-koláčiky. Ale teda ideálne by mal byť (a aj je) v bežnej, napr. štvorcovej či srdcovej forme.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
6 ks |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1/2 lyžičky kávovej |
|
140 g (nie margarín) |
|
1 lyžička |
|
1 liter |
|
2 lyžice |
|
250 g |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Do misy (veľkej) vyklepeme vajcia, pridáme vanilkovú eseciu (nemusí tam ísť ak ju doma nemáte), a primiešavame vanilkový a práškový cukor po troškách - šľahačom, zatiaľ stačí ručne, pomaly. Keď je zmes už spojená, šľaháme ju mixérom (elektrickým) cca 5 minút. Po šľahaní bude spenená.
- 2
Mlieko dáme variť, a po častiach (odkrajujeme) do neho vmiešame a roztopíme maslo. Keď začne bublať na okrajoch, vypneme oheň a odstavíme. Vmiešame ihneď rum.
- 3
Mliečnu zmes pomaly spojíme s vajíčkovou - po trochách prilievame a zasa ručne šľahačom vmiešavame. Keď už sú spojené, elektricky šľaháme 3 minúty.
- 4
Po trojminútovom šľahaní (za stáleho šľahania) začneme pridávať - všľahávať múku. Ja používam celozrnnú ak mám, ale obyčajná polohrubá je takisto ok, tiež je možné ju nahradiť špaldovou, bezlepkovou a pod. Zapracujeme ju všetku do hmoty, a po zapracovaní ešte zo 5 minút šľaháme aby cesto bolo vzdušné. Potom necháme chvíľku oddýchnuť (zatiaľ čo rozohrejeme trúbu a nachystáme si formu).
- 5
Nachystáme si formu, ako som spomínala ja používam silikónovú, lebo z nej far ide perfektne von a nepripeká sa k okraju. Netreba ju ani vymazať maslom (ak by ste ho piekli v inej, treba poriadne pomazať okraje, napr. na plechu alebo v kamenine, treba poriadne pomazať maslom - aj okraje). Obvykle používam srdcie kúpené v Ikea, alebo obdĺžnik cca 25x30 cm, ale aj menšie tvary ako srdcia, autíčka a všeličo iné, záleží od nálady.
- 6
Do formy na spodok porozkladáme sušené slivky. Mali by pokrývať (samozrejme s medzerami medzi sebou) celý spodok formy. Na ne, najlepšie naberačkou, aby ste ich nepoposúvali, pomaly vlievame tekutú hustú zmes.
- 7
Dáme piecť do rúry na 180-200°C. Pečie sa približne 30 až 40 minúť, treba ho ale kontrolovať, lebo každá rúra sa správa inak a aj hmota v rôznych formách (v malých autách ktoré som použila ja, to bolo ešte kratšie). Far je hotový, keď mu zozlatnú okraje a mierne i stred (pozor aby sa nepripiekol, rašej vybrať skôr než neskôr, hlavne aby stred nebol tekutý) - po dopečení ho vyberieme a necháme vychladnúť vo forme, kľudne aj v rúre.
- 8
Je úžasný, krémový, lahodný, pomerne ľahký čo na prípravu, alebo na trávenie... Slivky dodávajú úplne nový rozmer. Ešte som nestretla nikoho komu by nechutil. Vo Francúzsku to nie je vyslovene iba vianočný dezert, ale v našej rodine ho robievame najmä na Vianoce. Nepochybíte ale ani ako napr. narodeninovú tortičku inak, alebo party pohostenie :) Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
inak rcp sa mi paci, budem robit, frantici su naj
ten spodok taký býva. nemyslím že krupica alebo hrubá múka by to zmenila, práve naopak boli by ťažšie a by ešte skôr spadli dole, možno aj prihoreli. teda ak chceš skús a daj vedieť :-)
- 0,5 litra plnotucneho mlieka, najlepsie nepasterizovaneho, privedieme do varu v hrnci i s kuskom masla (tak 10 - 15g) i s vanilkovym strukom ak mate, ak nie svet sa nezruti ;-)
- keramicka, alebo slenena forma sa da zohriat do rury i s kuskom masla - ked maslo zacne vonat, vyberieme formu rukavicou a pootacame nou, aby maslo bolo i po stranach formy, rovnomerne rozpestrieme susene ovocie (to sa da na noc mocit do rumu, zvysny rum pridame do cesta nakoniec)
- horuce mlieko s maslom vmiesame do cesta, mozme pridat rum alebo calvu (calvados) a vymiesame, vylejeme do horucej formy a pecieme na 180 °C do hneda. Zvycajne sa boky trosku nadvihnu, ale to je normalne.