Bretónsky Far (pečený pudingový dezert)

Autor receptu: eliniatko

Je to náš tradičný a aj najobľúbenejš vianočný dezert - je to šľahaný akoby puding, pečený, so sušenými slivkami, mňam! Tento rok mi dochádzali formy (vždy používam silikón, pretože z nej ide dobre von), lebo som ho ozaj spravila dosť, tak šiel aj do autíčkových - a je preto obrátený (normálne je slivková časť dole, lenže s autami sa nedalo, majú spodok hore pri pečení). Krpec bol nadšený - autíčka-koláčiky. Ale teda ideálne by mal byť (a aj je) v bežnej, napr. štvorcovej či srdcovej forme.

8-10
porcií
30-40 minút
príprava
30-40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy (veľkej) vyklepeme vajcia, pridáme vanilkovú eseciu (nemusí tam ísť ak ju doma nemáte), a primiešavame vanilkový a práškový cukor po troškách - šľahačom, zatiaľ stačí ručne, pomaly. Keď je zmes už spojená, šľaháme ju mixérom (elektrickým) cca 5 minút. Po šľahaní bude spenená.
  2. Mlieko dáme variť, a po častiach (odkrajujeme) do neho vmiešame a roztopíme maslo. Keď začne bublať na okrajoch, vypneme oheň a odstavíme. Vmiešame ihneď rum.
  3. Mliečnu zmes pomaly spojíme s vajíčkovou - po trochách prilievame a zasa ručne šľahačom vmiešavame. Keď už sú spojené, elektricky šľaháme 3 minúty.
  4. Po trojminútovom šľahaní (za stáleho šľahania) začneme pridávať - všľahávať múku. Ja používam celozrnnú ak mám, ale obyčajná polohrubá je takisto ok, tiež je možné ju nahradiť špaldovou, bezlepkovou a pod. Zapracujeme ju všetku do hmoty, a po zapracovaní ešte zo 5 minút šľaháme aby cesto bolo vzdušné. Potom necháme chvíľku oddýchnuť (zatiaľ čo rozohrejeme trúbu a nachystáme si formu).
  5. Nachystáme si formu, ako som spomínala ja používam silikónovú, lebo z nej far ide perfektne von a nepripeká sa k okraju. Netreba ju ani vymazať maslom (ak by ste ho piekli v inej, treba poriadne pomazať okraje, napr. na plechu alebo v kamenine, treba poriadne pomazať maslom - aj okraje). Obvykle používam srdcie kúpené v Ikea, alebo obdĺžnik cca 25x30 cm, ale aj menšie tvary ako srdcia, autíčka a všeličo iné, záleží od nálady.
  6. Do formy na spodok porozkladáme sušené slivky. Mali by pokrývať (samozrejme s medzerami medzi sebou) celý spodok formy. Na ne, najlepšie naberačkou, aby ste ich nepoposúvali, pomaly vlievame tekutú hustú zmes.
  7. Dáme piecť do rúry na 180-200°C. Pečie sa približne 30 až 40 minúť, treba ho ale kontrolovať, lebo každá rúra sa správa inak a aj hmota v rôznych formách (v malých autách ktoré som použila ja, to bolo ešte kratšie). Far je hotový, keď mu zozlatnú okraje a mierne i stred (pozor aby sa nepripiekol, rašej vybrať skôr než neskôr, hlavne aby stred nebol tekutý) - po dopečení ho vyberieme a necháme vychladnúť vo forme, kľudne aj v rúre.
  8. Je úžasný, krémový, lahodný, pomerne ľahký čo na prípravu, alebo na trávenie... Slivky dodávajú úplne nový rozmer. Ešte som nestretla nikoho komu by nechutil. Vo Francúzsku to nie je vyslovene iba vianočný dezert, ale v našej rodine ho robievame najmä na Vianoce. Nepochybíte ale ani ako napr. narodeninovú tortičku inak, alebo party pohostenie :) Dobrú chuť!