Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)
Autor receptu: amelie
Moja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou amuse-bouche...
Postup
- Najprv si pripravíme suroviny na galetky.
- Do misy nasypeme pohánkovú múku, uprostred urobíme jamku a rozbijeme do nej dve väčšie vajcia. Prilejeme mlieko, vodu, olej, osolíme
- a vyšľaháme dohladka. Cesto má byť trošku hustejšie ako palacinkové.
- misu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme postáť 45 minút pri izbovej teplote.
- Na najväčšiu panvicu dáme orech masla, rozohrejeme a vlejeme dnu galetkové cesto tak, aby pokrylo celé dno panvice.
- Pečieme na silnom plameni. Len čo sa cesto opečie, obrátime ho a pečieme z druhej strany. Trvá to len chvíľku a galetka má byť z jednej strany hladká, z druhej dierkovaná.
- Pripravíme si suroviny na plnku. Marmeláda môže byť z hocijakého ovocia, ale mala by byť kyslejšia.
- Galetku položíme na tanier a z hladkej strany ju natrieme syrovo-marmeládovou zmesou.
- Navrch uložíme plátky údeného lososa a posypeme stonkami kôpru.
- Naplnené galetky skrútime natuho do roládiek
- a uložíme na hodinku do chladničky.
- Keď trošku stuhnú a ingrediencie sa prepoja, odkrojíme konce a zrolované galetky prekrojíme na štyri, aby vyzerali ako maki. Podávame so cidrom (jablkový mušt), ale môžete ho nahradiť suchým bielym vínom, ba dokonca šípkovým čajom:-)