Bretónske galetky na spôsob maki (Galettes façon makis)

Autor receptu: amelie

Moja bretónska kamarátka v Saint Nazaire je špecialistka na galetky. Je v tom skvelá, ale aj tak som sa rozhodla spestriť jej repertoár drobnou amuse-bouche...

4-5
porcie

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme suroviny na galetky.
  2. Do misy nasypeme pohánkovú múku, uprostred urobíme jamku a rozbijeme do nej dve väčšie vajcia. Prilejeme mlieko, vodu, olej, osolíme
  3. a vyšľaháme dohladka. Cesto má byť trošku hustejšie ako palacinkové.
  4. misu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme postáť 45 minút pri izbovej teplote.
  5. Na najväčšiu panvicu dáme orech masla, rozohrejeme a vlejeme dnu galetkové cesto tak, aby pokrylo celé dno panvice.
  6. Pečieme na silnom plameni. Len čo sa cesto opečie, obrátime ho a pečieme z druhej strany. Trvá to len chvíľku a galetka má byť z jednej strany hladká, z druhej dierkovaná.
  7. Pripravíme si suroviny na plnku. Marmeláda môže byť z hocijakého ovocia, ale mala by byť kyslejšia.
  8. Galetku položíme na tanier a z hladkej strany ju natrieme syrovo-marmeládovou zmesou.
  9. Navrch uložíme plátky údeného lososa a posypeme stonkami kôpru.
  10. Naplnené galetky skrútime natuho do roládiek
  11. a uložíme na hodinku do chladničky.
  12. Keď trošku stuhnú a ingrediencie sa prepoja, odkrojíme konce a zrolované galetky prekrojíme na štyri, aby vyzerali ako maki. Podávame so cidrom (jablkový mušt), ale môžete ho nahradiť suchým bielym vínom, ba dokonca šípkovým čajom:-)