Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. júla 2012
Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept)
Foto: sracz

Ak máte radi chute sladkého Francúzska, konkrétne Provançe, tak ste na tej najlepšej adrese. Nedávno sme sledovali program „French cooking at home“, v Zobraziť celý popisAk máte radi chute sladkého Francúzska, konkrétne Provançe, tak ste na tej najlepšej adrese. Nedávno sme sledovali program „French cooking at home“, v ktorom sympatická dáma, s francúzskou kuchárskou školou, uviedla túto dobrotu. Umenie okolo šporáka priťahuje, ona totiž zutekala od finančnej brandže na Wall Streed a radšej sa chytila varešky. Aj nám, s mojou najsamkrajšejšou ½, dobre padla zmena weekend_ového klasického obeda. S chuťou a odvahou do experimetovania a veľmi chutne sa odmeníte.

2
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
podľa potreby g
podľa potreby g
podľa potreby g
hrsť g
1 ks
200-250 ml
1-1,5 PL




Postup

  1. 1

    12 ÷ 15 mm hrubé bravčové plátky umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme kuchyňskými papierovými obrúskami; okraje nadrežeme a mäsko obojstranne jemne osolíme a podľa vlastnej chute oMČK_ujeme

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do veľkej panvice nalejeme 2 ÷ 3 PL olivovéh o oleja, na ktorom bravčové plátky, jemne prstami pocukrované – druhú stranu pocukrujeme až na panvici (karamelizáciou cukru sa zvýrazní aj chuť šťavnatej bravčovinky), obojstranne opečieme do nádherného červenohneda ~ a` 5´; po opečení aj druhej strany, mäsko podlejeme pohárom bieleho sladkého vína (presne také, aké máte radi Vy), pridáme ½ slaného citróna, pokrájaného na malé kocky a dobrú hrsť veľkých odkôstkovaných zelených konzervovaných olív, pokrájaných na ¼ ; (ak slaný citrón nemôžete kúpiť už hotový, pridávam návod na jeho domácu prípravu = 4 ÷ 5 ks zrelých žltých, v studenej vode „vydrhnutých“ a umytých citrónov, vložíme do 700 ml zaváracej fľaše, zasypeme 2 ÷3 PL soli, zalejeme vodou a zakryté uložíme na 12 ÷ 14 dní do chladničky – potom už používame podľa potreby [zo zvyšku zlejeme slanú vodu a už slané citróny uskladňujeme naďalej v chladničke až do ich konečnej spotreby]);

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    teplotu znížime na ½ a bravčové plátky so suitou, prikryté, varíme ~ 45´; ak je mäsko mäkké, odkryté varíme ďalej, až do odparenia ½ šťavy; vypneme zdroj tepla a pridáme 1 PL čerstvého masla

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pred servírovaním pridáme 2. ½ kociek pokrájaného slaného citróna a mäsko bohato posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mal som aj zelerovú, tak som neváhal ....... ale dĺho som rozmýšľal, či na začiatku varenia neprirestovať aj 2 ÷ 3 zelerové stonky pokrájané na "C_éčka" - s povzdychom som sa tohoto úmyslu vzdal (úprimne povedané, bol som prinútený sa vzdať mojim veliacim krajším JA)!

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Servírovanie: ja som podával so slovenskou ryžou (talianske orzo), ale určite je táto úprava bravčového mäsa chutná aj so zemiakovou kašou (pyreé), či ryžou, alebo iba tak s voňavým domácim chlebíkom.

    Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cistinka
Ferry nebojíš sa experimentovať a to sa cení. Neviem si predstaviť tú chuť, ale určite je to fajn. Škoda že sa nedá kúsok ochutnať ... Tá tvoja "najsamkrajšejšia" sa ale pri tebe má :-)
izabella929
tak toto je bomba špica.-)))úžasne zaujímavé kombinácie..naviac aj krásne to vyzerá a chuť to musí byť fajn.-)))
medulienka122
škoda, že tiež nemôžem pridať smajlíka, bol by "clamp" 3x., ináč, neviem nájsť to z e-mailu??? kde to môže byť?
mariadra
Len tak náhodou som sa dnes začítala do tvojich receptov, jeden lepší ako druhý. Otázka na ten slaný citrón, môže sa tam použiť aj normálny, alebo ten by to skazil?
sracz
Milá @mariadra - srdečná vďaka za hodnotenie! Skúsenosti pre tento rcp s "normálnym" citrónom nemám, môžeš vyskúšať Ty, čo keď prídeš na nový technologický postup a zachutí Ti aj ten!? Kto neriskuje, nevyhráva!!!!!!!
jozka2
zrovna mam namarinovane brav. maso na rezne no vyskusam tvoj recept
adkas
@sracz zaujal ma tento receptus, ale ostala som stat na tych slanych citronoch:( nemam... budem musiet vyrobit a tak skuska receptu sa odklada... PS: aj ja som z Kassa varosu:))) zdravim za daleku mlaku...





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia