Bravčové plátky s lahodnou chuťou zelených olív a slaných citrónov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak máte radi chute sladkého Francúzska, konkrétne Provançe, tak ste na tej najlepšej adrese. Nedávno sme sledovali program „French cooking at home“, v ktorom sympatická dáma, s francúzskou kuchárskou školou, uviedla túto dobrotu. Umenie okolo šporáka priťahuje, ona totiž zutekala od finančnej brandže na Wall Streed a radšej sa chytila varešky. Aj nám, s mojou najsamkrajšejšou ½, dobre padla zmena weekend_ového klasického obeda. S chuťou a odvahou do experimetovania a veľmi chutne sa odmeníte.

2
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 12 ÷ 15 mm hrubé bravčové plátky umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme kuchyňskými papierovými obrúskami; okraje nadrežeme a mäsko obojstranne jemne osolíme a podľa vlastnej chute oMČK_ujeme
  2. do veľkej panvice nalejeme 2 ÷ 3 PL olivovéh o oleja, na ktorom bravčové plátky, jemne prstami pocukrované – druhú stranu pocukrujeme až na panvici (karamelizáciou cukru sa zvýrazní aj chuť šťavnatej bravčovinky), obojstranne opečieme do nádherného červenohneda ~ a` 5´; po opečení aj druhej strany, mäsko podlejeme pohárom bieleho sladkého vína (presne také, aké máte radi Vy), pridáme ½ slaného citróna, pokrájaného na malé kocky a dobrú hrsť veľkých odkôstkovaných zelených konzervovaných olív, pokrájaných na ¼ ; (ak slaný citrón nemôžete kúpiť už hotový, pridávam návod na jeho domácu prípravu = 4 ÷ 5 ks zrelých žltých, v studenej vode „vydrhnutých“ a umytých citrónov, vložíme do 700 ml zaváracej fľaše, zasypeme 2 ÷3 PL soli, zalejeme vodou a zakryté uložíme na 12 ÷ 14 dní do chladničky – potom už používame podľa potreby [zo zvyšku zlejeme slanú vodu a už slané citróny uskladňujeme naďalej v chladničke až do ich konečnej spotreby]);
  3. teplotu znížime na ½ a bravčové plátky so suitou, prikryté, varíme ~ 45´; ak je mäsko mäkké, odkryté varíme ďalej, až do odparenia ½ šťavy; vypneme zdroj tepla a pridáme 1 PL čerstvého masla
  4. pred servírovaním pridáme 2. ½ kociek pokrájaného slaného citróna a mäsko bohato posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou
  5. mal som aj zelerovú, tak som neváhal ....... ale dĺho som rozmýšľal, či na začiatku varenia neprirestovať aj 2 ÷ 3 zelerové stonky pokrájané na "C_éčka" - s povzdychom som sa tohoto úmyslu vzdal (úprimne povedané, bol som prinútený sa vzdať mojim veliacim krajším JA)!
  6. Servírovanie: ja som podával so slovenskou ryžou (talianske orzo), ale určite je táto úprava bravčového mäsa chutná aj so zemiakovou kašou (pyreé), či ryžou, alebo iba tak s voňavým domácim chlebíkom.