Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov fotorecept
Foto: sracz
Pôvodný rcp si vo forme noticky zaznamenalo, na jar r. 2004 z relácie Nigella Lawson, ako Leg of Pork, moje krajšie JA. Po ôsmych Zobraziť celý popisPôvodný rcp si vo forme noticky zaznamenalo, na jar r. 2004 z relácie Nigella Lawson, ako Leg of Pork, moje krajšie JA. Po ôsmych rokoch som si ho dovolil doplniť o podrobnosti a prerátať na naše miery. Som presvedčený, že poteším ortodoxných milovníkov bravčovej pečienky, ale aj ctiteľov vybalancovanej stravy, lebo som vynechal naše klasické domáce prílohy – knedle i zemiaky. Ubezpečujem Vás, že aj so zeleným šalátikom ulahodíte svojim chuťovým kanálikom.
porcií
príprava
na 190/110 °C
Postup
-
1
starostlivo som prerátal potrebné miery a dopísal ich do pôvodnych poznámok. Nigella svoj rcp udávala pre bravčové stehno s hmotnosťou 14,5 kg (32 lb) a piekla ho 24 hodín bez prestávky. Ja som mal 7,62 kg (16,8 lb) a piekol som ho 17 hodín. Čiže predpokladom pre budúcu kvalitnú mäsovú dobrotu je: presne odvážiť bravčové stehno, dôkladne ho umyť v studenej vode, osušiť, starostlivo z neho odstrániť kožu, ale tak, aby na mäse ostala podkožná slanina, ostrým nožom nakrájať mriežku (do asi 0,5 mm), znalosti o výkone elektrickej rúry, znásobené dôverou a trpezlivosťou.
-
2
pripravil som si veľký pekáč, ostrý nôž, misu z jenského skla pre nátierku, P a ČL a samozrejme všetky potrebné ingrediencie.
-
3
z umytého a osušeného stehna som odstránil kožu, nožom nadrezal mriežku a jemne ho uložil na pekáč.
-
4
v mise som si z pripravených ingrediencií vymiešal nátierku (cesnak pretlačil a nastrúhal dobré 2 kopcovité PL ďumbiera, a prisypal zarovnanú PL sušených feferónkových jadierok.
-
5
nátierku som rukou nežne rozotrel (na obr. je malá rúčka mojej najkrajšejšej polovičky, lebo ja som obsluhoval fotoaparát), až do hĺbky rezov mriežky, po celom povrchu stehna.
-
6
elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 ºC (380 ºF)
-
7
a pri tej to vysokej teplote som pripravené „stehienko“ s dôverou zveril do starostlivosti „broderňi“ na 33´. Po tomto čase som teplotu znížil na 110 ºC (230 ºF) a nechal mäso piecť rovných 17 hodín – áno aj cez noc; celý byt nádherne rozvoniaval cesnakom a pečeným „šviňskim scehnom“.
-
8
tak a toto je nádherný voňavý pohľad na výsledok mojej práce, trpezlivosti a dôvery.
-
9
pätku (kromku) stehna sme museli okamžite ochutnať; ubezpečujem Vás, že to bola balada a jedna báseň.
-
10
pomocou elektrického noža som nakrájal plátky pre zaslúžený obed. Nemajte obavy z veľkého množstva mäsa, zvyšok, po vychladnutí, môžete nakrájať na potrebné porcie, zabaliť ich do alobalu a uložiť do mrazničky. V prípade nutnosti potrebné množstvo rozmrazíte, zohrejete na panvici, v rúre alebo v mikrovlnke a servírujete s prílohou podľa Vašich chutí a možností.
-
11
Servírovanie: Ja som tentoraz zvolil čerstvý romano šalát, s uhorkami, paradajkami, tvrdým vajíčkom, kockami oštiepku (lebo ešte mám), vlašskými orechami, majonézovou zálievkou s hrudkami plesňového syra a ozdobil kolieskami červenej cibule a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Recept je krásne spracovaný a ako píšem,výsledok ohromný.Len zasadnúť ku tanieru a hodovať.
takú "Ódu na mäso" som ešte nepočula.
Recept perfektny a moja druha polovicka i s nasim synom by boli v siedmom nebi keby som nieco take pripravila. Ale sak pozvi, mame to iba "kusocek". Vdaka za tu krasu.