Bravčové filé du Barry podľa Slovenky

pusta - fotkapusta, 10. februára 2012
Bravčové filé du Barry podľa Slovenky
Foto: pusta

Madame Du Bary bola milenkou francúzskeho kráľa Ludovíta XV.-ho. Mala rada fajnové jedlo a milovala karfiol. Tento recept ju preslávil v gastronomii a Zobraziť celý popisMadame Du Bary bola milenkou francúzskeho kráľa Ludovíta XV.-ho. Mala rada fajnové jedlo a milovala karfiol. Tento recept ju preslávil v gastronomii a zachoval sa podnes deň. Ja som ho našla v r. 1973 v najlepších Receptoch Slovenky, podľa ktorého ho pripravujem. Je naozaj výborný a ponúka ho aj Vám.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
400 g
podľa chuti
podľa chuti
4 plátky plátkový
5 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Bravčový orech pokrájame na 4 rezne, ktoré narežeme po obvode a naklepeme ich do tenka. Rezne osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prudko ich opečieme po oboch stranách na rozpálenom oleji, cca 5+5 minút. Vyberieme na tanier a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Karfiol očistíme, rozdelíme na 4 časti a povaríme v osolenej vriacej vode cca 5 -7 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Opečené rezne uložíme do plochej zapekacej misy /napr. pokrievka jenskej misy/, na každý rezeň dáme vychladnutý karfiol, ktorý prikryjeme plátkom smotanového syra a dáme zapiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 15 - 20 minút, kým sa syr nezačne rozpúšťať a trocha zhnedne. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, ja som podávala s petržlenovými zemiakmi a paradajkovým šalátom.

Diskusia k receptu

irenaw
vyzerá to veľmi chutne, uložila som si :)
jody
Fillet Du Barry - v zásade podľa slovníka kulinárskej francúzštiny - Du Barry sa označuje akékoľvek jedlo obsahujúce karfiol.
Ale originál Fillet Du Barry sa robí asi inak. Napríklad -  www.cuisine.at/rezept_0211588_filet_dubarry.php...

alebo podľa Victora Hirtzlera (The Hotel St. Francis Cook Book by Victor Hirtzler (1919)) takto - "filet mignon, Du Barry. Broiled filet mignons garnished with fresh bottoms of artichokes filled with cauliflower; and with a sauce Madere to which has been added some sliced canned French mushrooms".
Takže, tento recept môže byť fajn, vlastne je určite dobrý, ale aby to mohlo byť "Du Barry", bolo by vhodné dodržať nejaké zásady francúzskej kuchyne, ako je napríklad syrový bešamel (a nie plátkový syr), bylinky (napríklad tymián) a maslo.
dorisa
krásne filetky...dala by som si, niečo podobne robím dnes ale z hovädzinky, bez zeleniny
2010
@pusta , bola by si taka laskava a prepisala nadpis ako du Barry podla Slovenky ale nas du Barry, moj du Barry atd. Tvoj recept je vyborny ale francuzska stara slahticka klasika je velmi komplikovana a je ina.Tu je video ako ho pripravali pre kralovnu.



redakcia
Odpoveď od @pusta : "@jody , dakujem ti za tvoj obohcujúci príspevok a za pochvalu. nepochybne máš pravdu. dočítala som sa aj o iných jedlách, nesúcich jej meno: ako napr. krémová karfiolová polievka madame du Barry, Commtesse foie gras, composition cadeau, truffe, caviar. , tiež Filet mignont du Barry, Creme du Barry Cappucino..a iné, vrátane bešamelu, ktorý spomínaš. áno, pôvodne sa pripravuje z hovädzeho mäsa, presnejšie zo sviečkovej. Ja som nenapísala, že ide o francúzsky recept, ale o recept zo Slovenky. Madame du Barry zomrela v r. 1793, teda pred 219-timi rokmi. ktovie, aký bol presne jej vlastný recept a koľko variácií tohto receptu existuje?"
a pre @2010 :
"@2010 , si fajn chlap. dakujem ti veľmi pekne za úžasné video. máš pravdu, áno francúzska kuchyňa je komplilovaná, ale fantastická a stojí za vynaloženú námahu. Názov mnou vloženého receptu som upravila, ako si navrhol. ešte raz dakujem"