Foto: pusta
Madame Du Bary bola milenkou francúzskeho kráľa Ludovíta XV.-ho. Mala rada fajnové jedlo a milovala karfiol. Tento recept ju preslávil v gastronomii a Zobraziť celý popisMadame Du Bary bola milenkou francúzskeho kráľa Ludovíta XV.-ho. Mala rada fajnové jedlo a milovala karfiol. Tento recept ju preslávil v gastronomii a zachoval sa podnes deň. Ja som ho našla v r. 1973 v najlepších Receptoch Slovenky, podľa ktorého ho pripravujem. Je naozaj výborný a ponúka ho aj Vám.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Bravčový orech pokrájame na 4 rezne, ktoré narežeme po obvode a naklepeme ich do tenka. Rezne osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prudko ich opečieme po oboch stranách na rozpálenom oleji, cca 5+5 minút. Vyberieme na tanier a necháme vychladnúť.
- 2
Karfiol očistíme, rozdelíme na 4 časti a povaríme v osolenej vriacej vode cca 5 -7 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
- 3
Opečené rezne uložíme do plochej zapekacej misy /napr. pokrievka jenskej misy/, na každý rezeň dáme vychladnutý karfiol, ktorý prikryjeme plátkom smotanového syra a dáme zapiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 15 - 20 minút, kým sa syr nezačne rozpúšťať a trocha zhnedne. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, ja som podávala s petržlenovými zemiakmi a paradajkovým šalátom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale originál Fillet Du Barry sa robí asi inak. Napríklad - www.cuisine.at/rezept_0211588_filet_dubarry.php...
alebo podľa Victora Hirtzlera (The Hotel St. Francis Cook Book by Victor Hirtzler (1919)) takto - "filet mignon, Du Barry. Broiled filet mignons garnished with fresh bottoms of artichokes filled with cauliflower; and with a sauce Madere to which has been added some sliced canned French mushrooms".
Takže, tento recept môže byť fajn, vlastne je určite dobrý, ale aby to mohlo byť "Du Barry", bolo by vhodné dodržať nejaké zásady francúzskej kuchyne, ako je napríklad syrový bešamel (a nie plátkový syr), bylinky (napríklad tymián) a maslo.
a pre @2010 :
"@2010 , si fajn chlap. dakujem ti veľmi pekne za úžasné video. máš pravdu, áno francúzska kuchyňa je komplilovaná, ale fantastická a stojí za vynaloženú námahu. Názov mnou vloženého receptu som upravila, ako si navrhol. ešte raz dakujem"