Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou

redakcia - fotkaredakcia, 2. septembra 2009
Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou
Foto: Pravda, Ivan Majerský

Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, z ktorého sa vysaje vzduch. Vrecko sa teplom zalepí, Zobraziť celý popis Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, z ktorého sa vysaje vzduch. Vrecko sa teplom zalepí, ponorí sa do vody rôznej teploty na rôzny čas. Jedlo má intenzívnejšiu chuť a je lahodnejšie.

4
porcie
40 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
Omáčka:
50 g
1 ks
10 ks
4 PL
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Dva kusy panenky s váhou asi 300 gramov odblaníme, jemne naolejujeme olivovým olejom a každý vložíme do iného mikroténového vrecúška, ktoré zaviažeme a ešte zabalíme do alobalu tak, aby sme dosiahli tvar valca. Dáme zovrieť vodu, do ktorej oba kusy vložíme, povaríme 4 minúty, hrniec odstavíme z ohňa a po 25 minútach mäso z neho vyberieme a necháme na teplom mieste.

  2. 2

    Omáčka: Uhorku pokrájame na malé kúsky, zmiešame všetky suroviny, pridáme trochu soli a korenia, rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme. Servírovanie: Mäso vyberieme z fólie, rozrežeme na plátky hrubé asi 3 mm, položíme na tanier, mierne polejeme omáčkou, dozdobíme rezmi citróna, bazalkovými listami a kaparami. Zvyšok omáčky podávame v mištičke na omáčku.

  3. 3

    Náš tip: Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou je vhodná aj ako studené predjedlo. Ako prílohu k nej možno servírovať halušky alebo cestoviny. V prípade použitia teľacieho karé sa čas varenia predĺži asi o polovicu.

Diskusia k receptu

Vymazať
jarco
Skoro. Ja by som teľacie určite nenahradzoval bravčovým, to sú pre mňa úplne iné svety. A syr s tuniakom, to mi nejde dohromady. Asi je Lučina (ktorú zbožňujem) v recepte kvôli konzistencii omáčky, no podľa mňa je takáto kombinácia hriechom.

Inak mäso na kyslo a na studeno milujem, ale musí to byť hovädzie (dobré je aj vyvarené z polievky). Naložiť do dresingu z horčice, octu a oleja, pridať kapary, môžu byť aj tie kyslé uhorky alebo iná nakladaná zelenina... Mňam.
Vymazať
sous
Tu sa nehovori o teľacom. Robila som to s panenkou a bolo to fantastické. V modernej kuchyni je bežné, že omáčky k studeným jedlám sa zjemňujú napr.creme fraiche, alebo u nás krémovou lučinou.
Mladé telacie filé svojou štruktúrou a chuťou má bližšie k panenke ako k hovädziemu z polievky. To je úplne iná kategória. To sa je na brigáde pri zbere zemiakov a nie ako predjedlo.

Pozdravuje Sous




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia