Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, z ktorého sa vysaje vzduch. Vrecko sa teplom zalepí, ponorí sa do vody rôznej teploty na rôzny čas. Jedlo má intenzívnejšiu chuť a je lahodnejšie.

4
porcie
40 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dva kusy panenky s váhou asi 300 gramov odblaníme, jemne naolejujeme olivovým olejom a každý vložíme do iného mikroténového vrecúška, ktoré zaviažeme a ešte zabalíme do alobalu tak, aby sme dosiahli tvar valca. Dáme zovrieť vodu, do ktorej oba kusy vložíme, povaríme 4 minúty, hrniec odstavíme z ohňa a po 25 minútach mäso z neho vyberieme a necháme na teplom mieste.
  2. Omáčka: Uhorku pokrájame na malé kúsky, zmiešame všetky suroviny, pridáme trochu soli a korenia, rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme. Servírovanie: Mäso vyberieme z fólie, rozrežeme na plátky hrubé asi 3 mm, položíme na tanier, mierne polejeme omáčkou, dozdobíme rezmi citróna, bazalkovými listami a kaparami. Zvyšok omáčky podávame v mištičke na omáčku.
  3. Náš tip: Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou je vhodná aj ako studené predjedlo. Ako prílohu k nej možno servírovať halušky alebo cestoviny. V prípade použitia teľacieho karé sa čas varenia predĺži asi o polovicu.