Bravčová panenka plnená gaštanmi

chutimi - fotkachutimi, 22. októbra 2012
Bravčová panenka plnená gaštanmi
Foto: Chutimi

Tento recept vznikol, keď som vymýšľal, čo spraviť s pár gaštanmi, ktoré ostali.

2
porcie
80 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
10-15 ks
20 g
0,06 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polovicu gaštanov narežte a druhú nechajte v šupke. Gaštany budeme potrebovať na plnku. Gaštany, ktoré budú narezané budú po uvarení mäkšie, tie nenarezané suchšie, no s výraznejšou chuťou. V tomto pomere bude plnka výrazne chutiť po gaštanoch, no nebude suchá.

  2. 2

    Do hrnca s vodou dajte gaštany a uvarte ich. (cca. 45 min.)

  3. 3

    Gaštany očistite a dajte do misky. Nemusíte dbať na to, aby ostaly celé. Do plnky stačia drobné kúsky.

  4. 4

    Do malého hrnca dajte vytopiť na malé kocky pokrájanú slaninu (max. 5x5 mm). Pridajte gaštany, posekanú petržlenovú vňať a 0,04 l portského vína. Dochuťte soľou a korením (čiernym alebo farebným, ja používam vlastnú zmes, kde je aj chilli). Nechajte krátko prevariť a stiahnite z ohňa.

  5. 5

    Panenku rozrežte pozdĺžne na naplnenie. (Neprerežte!) Jemne osoľte a okoreňte zvnútra. Naplňte ju pripravenou zmesou a stiahnite cvernou alebo na to určenými nástrojmi. Okoreňte aj zvonku. Osmahnite naplnenú panenku na panvici na miernom ohni (cca. 4-6 min. z každej strany, podľa hrúbky mäsa). Panenku potom odložte a nechajte oddýchnuť. Potom nakrájajte.

  6. 6

    V malom hrnci si dajte rozpustiť maslo, pridajte zvyšok portského (prípadne využite na to výpek z mäsa). Dochuťte soľou a korením. Nechajte portské zredukovať.

  7. 7

    Servírujte so zemiakovou kašou a podlejte redukciou z portského.

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
fotka sa príliš nevydarila, redukcia z portského tiež, ale bol som tak hladný, že mi to bolo v tej chvíli jedno a hlavne, že to bolo chutné :)
to sa fakt ta panenka na panvici tak dobre prepiekla? vyzera to lakavo, som za kazdy experiment, pokial dava zmysel mojim chutovym bunkam co i len v predstavach....
prepiekla sa dobre, treba ju robit pomaly na miernom ohni (inak by sa mohla pripalit zvonku a ostat vnutri surova). Samozrejme ju mozete aj dat do rury.

Pridaj komentár k receptu: