Foto: Chutimi
Tento recept vznikol, keď som vymýšľal, čo spraviť s pár gaštanmi, ktoré ostali.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Polovicu gaštanov narežte a druhú nechajte v šupke. Gaštany budeme potrebovať na plnku. Gaštany, ktoré budú narezané budú po uvarení mäkšie, tie nenarezané suchšie, no s výraznejšou chuťou. V tomto pomere bude plnka výrazne chutiť po gaštanoch, no nebude suchá.
- 2
Do hrnca s vodou dajte gaštany a uvarte ich. (cca. 45 min.)
- 3
Gaštany očistite a dajte do misky. Nemusíte dbať na to, aby ostaly celé. Do plnky stačia drobné kúsky.
- 4
Do malého hrnca dajte vytopiť na malé kocky pokrájanú slaninu (max. 5x5 mm). Pridajte gaštany, posekanú petržlenovú vňať a 0,04 l portského vína. Dochuťte soľou a korením (čiernym alebo farebným, ja používam vlastnú zmes, kde je aj chilli). Nechajte krátko prevariť a stiahnite z ohňa.
- 5
Panenku rozrežte pozdĺžne na naplnenie. (Neprerežte!) Jemne osoľte a okoreňte zvnútra. Naplňte ju pripravenou zmesou a stiahnite cvernou alebo na to určenými nástrojmi. Okoreňte aj zvonku. Osmahnite naplnenú panenku na panvici na miernom ohni (cca. 4-6 min. z každej strany, podľa hrúbky mäsa). Panenku potom odložte a nechajte oddýchnuť. Potom nakrájajte.
- 6
V malom hrnci si dajte rozpustiť maslo, pridajte zvyšok portského (prípadne využite na to výpek z mäsa). Dochuťte soľou a korením. Nechajte portské zredukovať.
- 7
Servírujte so zemiakovou kašou a podlejte redukciou z portského.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Verim,ze chutilo,same dobre veci.