Bratislavské rožky fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 2. februára 2014
Bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: rennatte

Rožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne vidno.

120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
600 g
40 g
 štipka
80 g
80 g
2 ks
200 ml
plnka maková:
100 ml
100 g
200 g
plnka orechová:
150 ml
250 g
100 g
1 ks
1 ČL (rum)
plnka tvarohová:
250 g
2 PL
1 ks
2 PL
 hrsť
2 PL
na potretie:
1 ks
1 PL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polovicu teplého mlieka osladíme lyžičkou cukru, rozdrobíme droždie necháme nadvihnúť kvások. Múku preosejeme, osolíme štipkou soli, vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo, cukor a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu mäkkej plastelíny a nelepí sa, vytvarujeme do takéhoto bochníka.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misu poprášime múkou, položíme bochník cesta a aj povrch cesta poprášime múkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnky. Pripravila som tvarohovú, orechovú a makovú. Ak sa rozhodnete robiť len jeden druh plnky, treba udané množstvo vynásobiť

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrozienka opláchneme vo vode a namočíme do rumu. Tvaroh osladíme, pridáme pudingový prášok zlatý klas, vanilkový cukor a premiešame, najlepšie vidličkou. Hrozienka vyberieme z rumu a pridáme až pred plnením.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko osladíme a dáme variť, do vriaceho mlieka pridáme orechy a povaríme, orechová plnka má byť hustejšia, po vychladnutí ešte stuhne.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rovnakým postupom pripravíme makovú plnku.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 častí. Prvé dve časti vytvarujeme do tvaru valčeka a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika širokého 10cm a hrúbku 3mm. Plnku vložíme do vrecúška na krém so širokým nadstavcom na zdobenie, alebo bez nadstavca a plnku vytlačíme do stredu obdĺžnika. Okraj cesta preložíme na plnku a pretočíme ako štrúdľu tak aby spoj bol na spodku

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak pokračujeme aj s ďalšími časťami a plnkami.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplnené valčeky nakrájame na 10cm kúsky, ja som si pomohla krajčírskym metrom.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preložíme na plech s papierom na pečenie a vytvarujeme rožky. Zmes na potretie - žĺtok zmiešame s cukrom a pridáme mlieko, touto zmesou potrieme rožky a necháme 15 minút oddychovať. Zapneme rúru na 180 °C.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rožky upečieme pri teplote 180°C 10-15 minút.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
odhodlala som sa teda na rohlíčky z polovičnej dávky. Nechala som vymiesiť v pekárničke, cesto bolo výborné. Tvarohovu plnku som ukladala lyžičkou, pekne držala a orechovú na šúlce, bez problémov. Krajala som na kusky, ale strašne mi narástli :-) na chuť to však nemalo vplyv boli výborné :-) Vďaka za jednoduchý rcpt. Pridávam foto mojich obrích rohlíčkov :-)



1x radost
Tú fantastickú vôňu cítim až sem , hneď by som si dala!!!!