Foto: rennatte
Rožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne Zobraziť celý popisRožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne vidno.
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
600 g |
|
40 g |
|
štipka |
|
80 g |
|
80 g |
|
2 ks |
|
200 ml |
|
plnka maková: | |
100 ml |
|
100 g |
|
200 g |
|
plnka orechová: | |
150 ml |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ČL (rum) |
|
plnka tvarohová: | |
250 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
hrsť |
|
2 PL |
|
na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Polovicu teplého mlieka osladíme lyžičkou cukru, rozdrobíme droždie necháme nadvihnúť kvások. Múku preosejeme, osolíme štipkou soli, vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo, cukor a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu mäkkej plastelíny a nelepí sa, vytvarujeme do takéhoto bochníka.
-
2
Misu poprášime múkou, položíme bochník cesta a aj povrch cesta poprášime múkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnky. Pripravila som tvarohovú, orechovú a makovú. Ak sa rozhodnete robiť len jeden druh plnky, treba udané množstvo vynásobiť
-
3
Hrozienka opláchneme vo vode a namočíme do rumu. Tvaroh osladíme, pridáme pudingový prášok zlatý klas, vanilkový cukor a premiešame, najlepšie vidličkou. Hrozienka vyberieme z rumu a pridáme až pred plnením.
-
4
Mlieko osladíme a dáme variť, do vriaceho mlieka pridáme orechy a povaríme, orechová plnka má byť hustejšia, po vychladnutí ešte stuhne.
-
5
Rovnakým postupom pripravíme makovú plnku.
-
6
Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 častí. Prvé dve časti vytvarujeme do tvaru valčeka a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika širokého 10cm a hrúbku 3mm. Plnku vložíme do vrecúška na krém so širokým nadstavcom na zdobenie, alebo bez nadstavca a plnku vytlačíme do stredu obdĺžnika. Okraj cesta preložíme na plnku a pretočíme ako štrúdľu tak aby spoj bol na spodku
-
7
Tak pokračujeme aj s ďalšími časťami a plnkami.
-
8
Naplnené valčeky nakrájame na 10cm kúsky, ja som si pomohla krajčírskym metrom.
-
9
Preložíme na plech s papierom na pečenie a vytvarujeme rožky. Zmes na potretie - žĺtok zmiešame s cukrom a pridáme mlieko, touto zmesou potrieme rožky a necháme 15 minút oddychovať. Zapneme rúru na 180 °C.
-
10
Rožky upečieme pri teplote 180°C 10-15 minút.
želám pokojnú nedeľu
@paeva , v bode c 9 su pred pecenim a v bode 10 po peceni, nevitiekol ani jeden, plnky su dost huste,
@jerica , recept ktory mam je na BA rozky, ale tym ze som zmenila postup a pouzila vrecusko na plnenie, su hrubsie, nabuduce ich skusim spravit tensie aj s ich charakteristickou glazurou na povrchu, ale uplne najlepsie je na tom ze je plnku vidno a je jej vela, netreba sa k nej preryzavat cestom
tie museli byť dobrie..
neva že boli obrie..:-)
@radost , oni boli naozaj dobré keď tam bolo tak veľa plnky :-)